KURTI FORMIRAO SVOJU ZAJEDNICU I SRUŠIO DIJALOG

RAZGOVORI su završeni neuspešno u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje predloge, Albanci svoje, mi svoje, na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, Kurti nije želeo da ga prihvati i sastanak je okončan.

Ovako je, ukratko, juče predsednik Aleksandar Vučić sumirao rundu dijaloga u Briselu koja se, kao i mnoge do sada, završila bez pomaka. Takav epilog se nazirao danima, s obzirom na to da premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti ne odustaje od terora nad Srbima.

I juče, dok je trajao razgovor o potrebi formiranja Zajednice srpskih opština, kao jednog od uslova rešavanja krize, stigla je vest da su skupštine opština Leposavić i Zubin Potok izglasale odluku da podnesu zahtev za prijem u tzv. asocijaciju kosovskih opština. Kurti je tako još jednom potvrdio da mu ne pada na pamet da formira ZSO koja je dogovorena Briselskim sporazumom i da neće da se odrekne gradonačenika Albanaca koji su na izborima u četiri većinski srpske sredine na severu, izabrani na izborima koje su naši sunarodnici bojkotovali.

Vučić je rekao da je tokom razgovora bilo uglavnom neprijatnih stvari i da je jasno da “Kurti izbegava da formira ZSO i to je suština svega”.

– Srbija ne beži od svojih obaveza, ali smo rekli, ne samo mi, već EU – kakav je hodogram i kako stvari moraju da se odvijaju i takav njihov predlog, uprkos tome što nije nimalo lak za nas, prihvatili, a Kurti je odbio i tako je završeno sve. Srbija se trudila i bila veoma konstruktivan, ozbiljan i odgovoran partner međunarodnoj zajednici. Videćemo kako će stvari teći ubuduće.

Vučić je objasnio da je predlog EU podrazumevao da se najpre razgovara o ZSO, “da vidimo ima li tog kredibilnog procesa ili nema, ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paralaleno sa tim bismo mi krenuli da radimo na onome što su naše obaveze”. Međutim, druga strana to nije prihvatila.

– Leposavić pripada Zajednici srpskih opština, kao i Kosovska Mitrovica i Zvečan, u skladu sa Briselskim sporazumom, a formiranje asocijacije albanskih opština je cirkuska predstava. Dve od četiri opštine na severu kao što ste videli danas su se priključile albanskim opštinama i ja sam se na to nasmejao i to pred albanskim novinarima.

Vučić je naveo da “kada pitate Kurtija hoćeš li da formiraš Zajednicu srpskih opština, vi nikada ne dobijete pozitivan odgovor”.

– Kurti kaže – hoću, ako ne važi 21 od 22 principa koje je tzv. kosovski ustavni sud odbacio, zatim hoću ako nema izvršnih ovlašćenja kao što je napisala bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini. I hoću, treća tačka je ako to bude u skladu sa uvodnim tekstom koji su pisali specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Zamislite, nama izvor prava postaje nešto što čak nije intervju nego nešto što su pisali u nekim novinama Eskobar i Šole – rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je to sve u redu, ali da “sve što oni govore postoji u dokumentima potpisanim 2013. i 2015. godine”.

– To mora da bude ZSO, onda nije šta vi volite ili ne volite, već ono što ste prihvatili i ono što ste potpisali. EU je čak rekla OK, ali hajde da napravimo kompromis, ja sam rekao nije problem, možemo da razgovaramo, možemo da vidimo sve i kad smo došli do toga Kurti je to odbio. Ja znam da nas ovo samo vodi u veće probleme. Neko bi rekao da bi trebalo da budem radostan, ali nisam. Računam da je mir u najboljem i najvećem interesu i Srba i Albanaca i verujem da je to nešto sa čime ne treba niko od nas da se igra. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da pronađemo neka rešenja, jer ovako idemo ne samo u ćorsokak, već i u nešto što je nepoznato, a kada idete u nešto nepoznato, onda nažalost nikada niste sigurni gde će da završi.

Vučić je dodao da su na sastanku razgovarali i o situaciji na severu KiM.

– Pokrenuo sam i pitanje ilegalne eksproprijacije i iseljavanja Srba iz njihovih institucija i sa mesta gde rade. Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak osim što verujem da će na tzv. beli papir koji je dobijen od EU Kurti morati da odgovori vezano za eksproprijaciju, a što se izbacivanja Srba tiče, ne verujem.

Predsednik je rekao i da je najbolje rešenje, kada je reč o izborima za gradonačelnike na severu KiM, da se ide na njihove ostavke.

– Dobio je odgovor i Eskobar sa kojim sam razgovarao kasno preksinoć, da je najbolje rešenje da se ide na ostavke, zato što ceo program, peticije i ostalo što je izmišljeno kao procedura predugo traje. U slučaju peticija potrebno je 118 dana da bi se došlo do trenutka raspisivanja izbora.

I pored toga što je runda bila neuspešna, rekao je Vučić, mora da se razgovara. Na pitanje da li je Evropska unija pominjala neke mere protiv Prištine, Vučić je odgovorio da on nije Kurti koji, kako je rekao, govori o tome da je potrebno da “upotrebite bič protiv Srbije”.

– Ja neću to da radim, ja to ne želim ni albanskom stanovništvu na KiM niti bilo kome drugom. To nije moj princip delovanja. Ćutim i kad neko ode u zatvor, jer ne napadaš onog ko ne može da se brani. Što bih ja to radio, pitajte EU – rekao je Vučić.

S.Rovčanin Tomković, Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *