КУРТИ ФОРМИРАО СВОЈУ ЗАЈЕДНИЦУ И СРУШИО ДИЈАЛОГ

РАЗГОВОРИ су завршени неуспешно у смислу проналажења јасног пута ка нормализацији односа. Сви ми имамо своје предлоге, Албанци своје, ми своје, на крају, ми смо као Србија прихватили компромисни предлог ЕУ, Курти није желео да га прихвати и састанак је окончан.

Овако је, укратко, јуче председник Александар Вучић сумирао рунду дијалога у Бриселу која се, као и многе до сада, завршила без помака. Такав епилог се назирао данима, с обзиром на то да премијер привремених институција на Косову и Метохији Аљбин Курти не одустаје од терора над Србима.

И јуче, док је трајао разговор о потреби формирања Заједнице српских општина, као једног од услова решавања кризе, стигла је вест да су скупштине општина Лепосавић и Зубин Поток изгласале одлуку да поднесу захтев за пријем у тзв. асоцијацију косовских општина. Курти је тако још једном потврдио да му не пада на памет да формира ЗСО која је договорена Бриселским споразумом и да неће да се одрекне градоначеника Албанаца који су на изборима у четири већински српске средине на северу, изабрани на изборима које су наши сународници бојкотовали.

Вучић је рекао да је током разговора било углавном непријатних ствари и да је јасно да “Курти избегава да формира ЗСО и то је суштина свега”.

– Србија не бежи од својих обавеза, али смо рекли, не само ми, већ ЕУ – какав је ходограм и како ствари морају да се одвијају и такав њихов предлог, упркос томе што није нимало лак за нас, прихватили, а Курти је одбио и тако је завршено све. Србија се трудила и била веома конструктиван, озбиљан и одговоран партнер међународној заједници. Видећемо како ће ствари тећи убудуће.

Вучић је објаснио да је предлог ЕУ подразумевао да се најпре разговара о ЗСО, “да видимо има ли тог кредибилног процеса или нема, уколико бисмо установили да је тај процес кредибилан и да идемо ка формирању ЗСО, паралалено са тим бисмо ми кренули да радимо на ономе што су наше обавезе”. Међутим, друга страна то није прихватила.

– Лепосавић припада Заједници српских општина, као и Косовска Митровица и Звечан, у складу са Бриселским споразумом, а формирање асоцијације албанских општина је циркуска представа. Две од четири општине на северу као што сте видели данас су се прикључиле албанским општинама и ја сам се на то насмејао и то пред албанским новинарима.

Вучић је навео да “када питате Куртија хоћеш ли да формираш Заједницу српских општина, ви никада не добијете позитиван одговор”.

– Курти каже – хоћу, ако не важи 21 од 22 принципа које је тзв. косовски уставни суд одбацио, затим хоћу ако нема извршних овлашћења као што је написала бивша висока представница ЕУ Федерика Могерини. И хоћу, трећа тачка је ако то буде у складу са уводним текстом који су писали специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар. Замислите, нама извор права постаје нешто што чак није интервју него нешто што су писали у неким новинама Ескобар и Шоле – рекао је Вучић.

Председник је додао да је то све у реду, али да “све што они говоре постоји у документима потписаним 2013. и 2015. године”.

– То мора да буде ЗСО, онда није шта ви волите или не волите, већ оно што сте прихватили и оно што сте потписали. ЕУ је чак рекла ОК, али хајде да направимо компромис, ја сам рекао није проблем, можемо да разговарамо, можемо да видимо све и кад смо дошли до тога Курти је то одбио. Ја знам да нас ово само води у веће проблеме. Неко би рекао да би требало да будем радостан, али нисам. Рачунам да је мир у најбољем и највећем интересу и Срба и Албанаца и верујем да је то нешто са чиме не треба нико од нас да се игра. Надам се да ћемо у будућности моћи да пронађемо нека решења, јер овако идемо не само у ћорсокак, већ и у нешто што је непознато, а када идете у нешто непознато, онда нажалост никада нисте сигурни где ће да заврши.

Вучић је додао да су на састанку разговарали и о ситуацији на северу КиМ.

– Покренуо сам и питање илегалне експропријације и исељавања Срба из њихових институција и са места где раде. Не верујем да је ту постигнут било какав напредак осим што верујем да ће на тзв. бели папир који је добијен од ЕУ Курти морати да одговори везано за експропријацију, а што се избацивања Срба тиче, не верујем.

Председник је рекао и да је најбоље решење, када је реч о изборима за градоначелнике на северу КиМ, да се иде на њихове оставке.

– Добио је одговор и Ескобар са којим сам разговарао касно прексиноћ, да је најбоље решење да се иде на оставке, зато што цео програм, петиције и остало што је измишљено као процедура предуго траје. У случају петиција потребно је 118 дана да би се дошло до тренутка расписивања избора.

И поред тога што је рунда била неуспешна, рекао је Вучић, мора да се разговара. На питање да ли је Европска унија помињала неке мере против Приштине, Вучић је одговорио да он није Курти који, како је рекао, говори о томе да је потребно да “употребите бич против Србије”.

– Ја нећу то да радим, ја то не желим ни албанском становништву на КиМ нити било коме другом. То није мој принцип деловања. Ћутим и кад неко оде у затвор, јер не нападаш оног ко не може да се брани. Што бих ја то радио, питајте ЕУ – рекао је Вучић.

С.Ровчанин Томковић, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *