Herš: Američke obaveštajne službe mogu da izazovu sukob sa Rusijom

Problemi u radu američkih obaveštajnih službi mogli bi da dovedu do sukoba sa Rusijom, smatra američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš u tekstu objavljenom na platformi “Sabstak”.

Novinar napominje da je uverenje Bele kuće u uspeh Ukrajine u sukobu možda zasnovano na “ludo optimističnim” izveštajima američke Odbrambene obaveštajne agencije (DIA).

Kako je Herš naveo, američke vlasti ne dobijaju “politički nezgodne” obaveštajne podatke.

“Ako se službe i podaci ne budu kontrolisali, mogli bi da odvedu kratkovidu Belu kuću u produženi rat sa Rusijom koji niko ne želi”, ukazao je Herš.

Herš je ranije zabeležio i da ukrajinska ofanziva propada što je povezao s tim da su priče o njoj nestale sa stranica glavnih mejnstrim medija u Americi.

“Pažljivi čitaoci ‘Vašington posta’ i ‘Njujork tajmsa’ mogli bi da pretpostave da trenutna ofanziva u Ukrajini ne uspeva, pošto su napisi o njenom uspehu, kao i nedostatak izveštavanja o istoj u velikoj meri nestali s naslovnih strana poslednjih nedelja”, napisao je Herš.

Dodao je da mu je jedan obaveštajac rekao da je Bajdenov glavni problem u ratu što se nalazi u ćorsokaku.

Dobitnik Pulicerove nagrade je ranije izjavio da bi ofanziva Oružanih snaga Ukrajine imala negativne posledice i za tu zemlju i za Sjedinjene Države. Naveo je i da postoji ogroman jaz između ocena obaveštajne zajednice o situaciji na frontu i izjava Bele kuće i Stejt departmenta, koji ne mogu da sagledaju pravu katastrofu ukrajinske ofanzive.

(RT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *