Dodik: Podržaćemo vlast Srbije u zaštiti naroda na KiM, Zapad da prestane da ponižava Srbe

Treba podržati rukovodstvo Srbije u tome da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji, dok Zapad ne poštuje minimum dogovora, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kako je Dodik istakao, Srbi ne smeju odustati od odavanja počasti za Srbe koji su tamo poginuli.

“Ne možemo prihvatiti matricu o tome da se radi o teroristima. Sarajevo samo priča o teroristima na Kosovu i Metohiji. Za njih Al Kaida nije teroristička i nikada nisu o tome govorili. Za Sarajevo i Amerikance nisu teroristi oni koji su pucali po ambasadi i odsecali glave, ali jesu oni koji brane svoje kuće i suprotstavljaju se Aljbinu Kurtiju koji ih napada”, kazao je Dodik u intervjuu za “Srnu”.

Predsednik republike Srpske je upitao kako su srpski mladići ubijeni snajperskom puškom u Banjskoj, napomenuvši da su to pitanja koje traže odgovor.

“Sada napadaju Srbiju. Moramo podržati rukovodstvo Srbije u tome da zaštiti svoj narod”, istakao je Dodik i podsetio da NATO brani interese Prištine radi sopstvenih interesa, pa i zbog toga što tamo imaju izgrađenu jednu od najvećih vojnih baza, a Srbi su u tome kolateralna šteta.

Što se tiče Kosova i Metohije, Dodik je upitao da li su samo Srbi problem kada se gleda iz vizure Zapada i ukazao na njihovo nepoštovanje dogovora, što se vidi na primeru Zajednice srpskih opština.

“Čak su to upoređivali sa Republikom Srpskom u negativnom kontekstu, a onda Nemci od nas traže da puštamo u BiH one sa ličnom kartom. Malo sutra ćete ući”, jasno je poručio Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbija poštuje svoj teritorijalni integritet, a pojedini predstavnici zemalja Zapada otvoreno lobiraju za jednu od strana.

“To su neprihvatljive stvari. Bombardovali ste nas, bacili ste osiromašeni uranijum. Pobili ste nam decu. Mislite li da treba to da zaboravimo”, upitao je Dodik i podsetio da nikada nije stiglo izvinjenje koji bi se ogledalo u poštovanju interesa Srbije niti se poštuje minimum dogovora.

On je istakao da se sve radi na štetu Srba što pokazuju i izveštaji o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, jer se govori o ubijenom policajcu, ali ne i o ubijenim Srbima.

“Meni je žao zbog stradalih, ali pogledajte kako ide spin. Sada nam dođe i onaj specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Balkan Manuel Zaracin i priča o nečemu. Katastrofalna je politika u Nemačkoj koju vodi. Prestanite više da ponižavate Srbe, već im nešto ponudite”, precizirao je.

Pružena ruka sa istoka znači dogovor, a sa Zapada prevaru

Dodik je dodao da će najkasnije početkom novembra razgovarati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi, te dodao da je važno za Srpsku da ima takav odnos sa globalnim liderom kao što je on.

“Interesantno je pričati s Putinom. To je zaista, što se mene tiče, visoka privilegija. Kada njemu pružite ruku i kada on kaže da je nešto u redu, onda je u redu. Kada pružite ruku nekom zapadnjaku znajte da vas je prevario već sledećeg dana”, ocenio je predsednik Republike Srpske.

Kako je Dodik ukazao, Rusija je izmučena Drugim svetskim ratom i komunističkom vlašću, kao i očekivanjem da će Zapad konačno prihvatiti Ruse kao integralni deo tih vrednosti.

“Izgubila je 30 godina u traganju i shvatila da Zapad preko Ukrajine samo želi doći do sirovina i resursa na istoku Rusije”, kazao je.

Prema njegovim rečima, najveći branioci komunističkih vrednosti su zapravo Zapad i SAD, jer podržavaju sve ono što su komunističke vlasti učinile u prošlosti, a na štetu danas suverenih država kao što je Rusija.

“Amerika je preko sukoba u Ukrajini demolirala Evropsku uniju koja više nije faktor. Zaustavili su Nemačku jer su se plašili saveza ove zemlje i Ruske Federacije. Sinonim za taj savez je bio ‘Severni tok'”, naveo je Dodik, istakavši da nije bilo realno za očekivati da Rusija neće odgovoriti na havariju koja je prekinula snabdevanje Evrope gasom.

(RT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *