Ambasadorka Čen Bo: Lični pečat “čeličnom prijateljstvu” Kine i Srbije

 
 

“Srbija je njena druga kuća u kojoj više nije gost, već neko ko će ovde uvek biti dočekan sa radošću, poštovanjem i ogromnom naklonošću”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opraštajući se sa odlazećom ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. 

 

 

“Planirali smo mnoge projekte zajedno, radovali se svakom kilometru puta i pruge, delili brige u teškim vremenima, slušali jedni druge sa pažnjom i uvažavanjem, i uvek se oslanjali na podršku i partnerski stav velike NR Kine za sve što je Srbiji i njenim građanima bilo potrebno”, kazao je predsednik dodajući da je snažna posvećenost ambasadorke Čen Bo jačanju sveobuhvatnih odnosa između Kine i Srbije uvek je nosila njen lični pečat ljubavi i poštovanja prema našoj zemlji i narodu.

Infrastruktura, najvažnija oblast u saradnji dve zemlje

Čen Bo je postala ambasadorka u Srbiji u februaru 2019. godine, a prethodno je od 1996. do 1999, radila je kao treća sekretarka i ataše u Ambasadi NR Kine u Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Neki od dokaza posebnog prijateljstva između Kine i Srbije zaslužuju da budu pomenuti. Na primer, u vreme pandemije kovida, NR Kina je poslala vakcine Srbiji, omogućavajući joj da bude jedna od retkih zemalja u Evropi, poput Mađarske, u kojoj su građani mogli da slobodno biraju između “istočnih” – kineske i ruske – i “zapadnih” vakcina. Uzgred, Evropska agencija za lekove nikad nije odobrila upotrebu takozvanih istočnih vakcina.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naglasio je da su tokom mandata Čen Bo postignuti ogromni rezultati u izgradnji infrastrukture u Srbiji. 

Saradnja i prijateljstvo sa Kinom preobrazili su i privredno osnažili i preporodili Srbiju.

Prema mišljenju same ambasadorke Čen Bo, upravo je infrastruktura najvažnija oblast u saradnji dve zemlje.

“Zaista je mnogo urađeno, od pruga i puteva, na kojima su radile ili rade kineske kompanije, poput projekta metroa i Čiste Srbije, do brojnih investicija, ne samo u infrastrukturu, već i u otvaranje kineskih fabrika, poput Hbisa i Ziđina. To je veliki uspeh naše saradnje”, rekla je ambasadorka Čen.

Mandat ambasadorke Čen upisan zlatnim slovima u istoriju oba naroda

Kako je svojevremeno primetio ministar Vesić, ambasadorka Čen lično je doprinela razvoju saradnje i odličnih odnosa Srbije i Kine, a njen “mandat ostaće upisan zlatnim slovima u istoriji naših odnosa i diplomatije.”

Jedan od važnih sporazuma zaključen tokom njenog mandata je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji bi trebalo da bude potpisan do kraja ove godine. Očekuje se da će ovaj sporazum potpuno otvoriti tržište Kine za kompanije iz Srbije i da će značajno poboljšati trgovinsku razmenu između dve zemlje.

Ministar Vesić je podsetio da ova saradnja ima budućnost pošto su kineske kompanije zainteresovane za barem još dva infrastrukturna projekta u Srbiji: izgradnju dve brze saobraćajnice: Beograd–Zrenjanin–Novi Sad i Bački breg–Srpska Crnja.

Inače, Čen Bo je profesionalni diplomata, a diplomu je stekla na Kineskom univerzitetu inostranih poslova.

Od 1992. godine, obavljala je različite poslove u Ministarstvu spoljnih poslova NR Kine, kao što su poslovi savetnice i atašea u Direkciji za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, ili dužnost šefa odeljenja u Direkciji za Evropu Ministarstva spoljnih poslova.

Potvrda čeličnog prijateljstva Kine i Srbije

Konačno, Narodna Republika Kina i ambasadorka Čen Bo uvek su pružali čvrstu i bezrezervnu očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Stav Kine, po pitanju Kosova i Metohije, uvek je bio principijelan i dosledan, što predstavlja dokaz iskrenog prijateljstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Prijateljstvo sa Kinom znači podršku dugoročnom i strateškom opredeljenju Srbije da vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, politiku mira i saradnje, posvećenu poštovanju međunarodnog prava, umesto “poretka diktiranog pravilima”, na kome insistiraju zapadne zemlje.

Kako je često isticala Čen Bo: “Uzajamna podrška Srbije i Kine po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i odlični odnosi dva predsednika predstavljaju potvrdu tradicionalnog, čeličnog prijateljstva dveju država.”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *