Амбасадорка Чен Бо: Лични печат “челичном пријатељству” Кине и Србије

 
 

“Србија је њена друга кућа у којој више није гост, већ неко ко ће овде увек бити дочекан са радошћу, поштовањем и огромном наклоношћу”, поручио је председник Србије Александар Вучић опраштајући се са одлазећом амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо. 

 

 

“Планирали смо многе пројекте заједно, радовали се сваком километру пута и пруге, делили бриге у тешким временима, слушали једни друге са пажњом и уважавањем, и увек се ослањали на подршку и партнерски став велике НР Кине за све што је Србији и њеним грађанима било потребно”, казао је председник додајући да је снажна посвећеност амбасадорке Чен Бо јачању свеобухватних односа између Кине и Србије увек је носила њен лични печат љубави и поштовања према нашој земљи и народу.

Инфраструктура, најважнија област у сарадњи две земље

Чен Бо је постала амбасадорка у Србији у фебруару 2019. године, а претходно је од 1996. до 1999, радила је као трећа секретарка и аташе у Амбасади НР Кине у Савезној Републици Југославији.

Неки од доказа посебног пријатељства између Кине и Србије заслужују да буду поменути. На пример, у време пандемије ковида, НР Кина је послала вакцине Србији, омогућавајући јој да буде једна од ретких земаља у Европи, попут Мађарске, у којој су грађани могли да слободно бирају између “источних” – кинеске и руске – и “западних” вакцина. Узгред, Европска агенција за лекове никад није одобрила употребу такозваних источних вакцина.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић нагласио је да су током мандата Чен Бо постигнути огромни резултати у изградњи инфраструктуре у Србији. 

Сарадња и пријатељство са Кином преобразили су и привредно оснажили и препородили Србију.

Према мишљењу саме амбасадорке Чен Бо, управо је инфраструктура најважнија област у сарадњи две земље.

“Заиста је много урађено, од пруга и путева, на којима су радиле или раде кинеске компаније, попут пројекта метроа и Чисте Србије, до бројних инвестиција, не само у инфраструктуру, већ и у отварање кинеских фабрика, попут Хбиса и Зиђина. То је велики успех наше сарадње”, рекла је амбасадорка Чен.

Мандат амбасадорке Чен уписан златним словима у историју оба народа

Како је својевремено приметио министар Весић, амбасадорка Чен лично је допринела развоју сарадње и одличних односа Србије и Кине, а њен “мандат остаће уписан златним словима у историји наших односа и дипломатије.”

Један од важних споразума закључен током њеног мандата је Споразум о слободној трговини између Србије и Кине, који би требало да буде потписан до краја ове године. Очекује се да ће овај споразум потпуно отворити тржиште Кине за компаније из Србије и да ће значајно побољшати трговинску размену између две земље.

Министар Весић је подсетио да ова сарадња има будућност пошто су кинеске компаније заинтересоване за барем још два инфраструктурна пројекта у Србији: изградњу две брзе саобраћајнице: Београд–Зрењанин–Нови Сад и Бачки брег–Српска Црња.

Иначе, Чен Бо је професионални дипломата, а диплому је стекла на Кинеском универзитету иностраних послова.

Од 1992. године, обављала је различите послове у Министарству спољних послова НР Кине, као што су послови саветнице и аташеа у Дирекцији за Источну Европу и Централну Азију, или дужност шефа одељења у Дирекцији за Европу Министарства спољних послова.

Потврда челичног пријатељства Кине и Србије

Коначно, Народна Република Кина и амбасадорка Чен Бо увек су пружали чврсту и безрезервну очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

Став Кине, по питању Косова и Метохије, увек је био принципијелан и доследан, што представља доказ искреног пријатељства, саопштило је Министарство одбране Србије.

Пријатељство са Кином значи подршку дугорочном и стратешком опредељењу Србије да води самосталну и независну спољну политику, политику мира и сарадње, посвећену поштовању међународног права, уместо “поретка диктираног правилима”, на коме инсистирају западне земље.

Како је често истицала Чен Бо: “Узајамна подршка Србије и Кине по питању суверенитета и територијалног интегритета, као и одлични односи два председника представљају потврду традиционалног, челичног пријатељства двеју држава.”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *