ВЕЧИТО НЕЗАДОВОЉНИ

Пише Александар Роџерс

Ради разумевања размере догађаја: стигле су делегације из 130 земаља, 17 хиљада учесника. Очигледна демонстрација: „Русија у изолацији“ и „цео свет је са Украјином“!

Петербуршки међународни економски форум. Ради разумевања размере догађаја: стигле су делегације из 130 земаља, 17 хиљада учесника.
Очигледна демонстрација: „Русија у изолацији“ и „цео свет је са Украјином“.
Али предности нису ограничене на чисто пропагандну и имиџ компоненту. Ових 17 хиљада учесника, као и претходних година, закључили су уговоре вредне неколико трилиона рубаља. А то су инвестиције, привредни раст, развој науке и индустрије, високотехнолошки послови, наплаћени порези и тако даље.
Кад се као резултат објави збир закључених уговора, мислим да ће многи бити изненађени. Неки на Западу веома непријатно.
Осим тога, ове године, прилично значајна компонента форума су војни пројекти – од система ПВО до дронова. То јест форум доприноси и расту одбрамбене способности земље.
И, наравно, гости из ових 130 земаља виде моћну и просперитетну Русију, која подиже своје три историјске заставе (царску, совјетску и федералну), затим одлазе кући импресионирани и свуда причају о снази Русије. То се зове „мека моћ“.
Међутим, уместо да се радујемо нашим успесима, шта видимо на одређеним тезгама?
„Да се нисте усудили да се радујете!“
„Пратиље! Пратиље! Пратиље! Пратиље!“ (да ли то човеку толико недостаје секс да је заглавио на овоме?), и наравно: „Тове се док су наши војници у рововима.“
А како је требало? Реците! Како је било потребно да бисмо вам угодили?
Отказати форум? Одрећи се гомиле уговора? Закључати се и не одржати састанке с лидерима афричких земаља? Добровољно помагати Западу у његовим покушајима да изолује Русију?
Или га спровести тмурно, јадно, у црним тоновима, частећи госте трима корама хлеба (најбоље бајатог)? Учеснике сместити у бараке и шаторе да цела планета помисли да овде влада сиромаштво?
Службена лица да буду обучена у крпе и с главама посутим пепелом? Или би Путин, као кијевски наркоман, требало да навуче прљаву тренерку каки боје?
Ако вам се овако не допада, онда кажите како треба.
Али нисам видео рационалне предлоге. Видео сам само: „Они имају пратиље, а ја сам тридесетдвогодишњак и још сам невин!“

(alexandr-rogers.livejournal.com; превео Ж. Никчевић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *