ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ – Србинов блесак у Граду светлости

НОЛЕ: СРБИЈА!

Serbia’s Novak Djokovic celebrates winning the men’s singles final match of the French Open tennis tournament against Norway’s Casper Ruud in three sets, 7-6, (7-1), 6-3, 7-5, at the Roland Garros stadium in Paris, Sunday, June 11, 2023. Djokovic won his record 23rd Grand Slam singles title, breaking a tie with Rafael Nadal for the most by a man. (AP Photo/Thibault Camus)

Победом у финалу Ролан Гароса Новак Ђоковић је постао први тенисер у свету са 23 гренд слем титуле и вратио се на врх АТП листе где је, такође, рекордер по времену проведеном испред свих ривала

Сцена у Паризу за историју и незаборав: химну „Боже правде“ пева најбољи тенисер света свих времена, поносни Србин Новак Ђоковић, док пуне трибине тениског храма „Филип Шатрије“, у тишини, слушају интонирање наше свечане песме и његов глас. Том антологијском призору претходила је Ђоковићева победа у финалу Ролан Гароса, која му је донела 23. гренд слем титулу, по чему је, сада и званично, без премца у свету. Тријумф над одличним Норвежанином Каспером Рудом од 3:0 – 7:6 (7:1), 6:3, 7:5) истовремено је вратио нашег аса на прво место АТП листе, где је, такође, рекордер са 386 недеља проведених испред свих осталих тенисера. „Необјашњиво је колико си добар“, рекао му је Руд у изјави после финала коју је, преко ТВ-а, чуо цео свет.

КА НОВИМ РЕКОРДИМА Колико је зноја и одрицања Новака коштао овај успех, тај дуги пут до трона, зна само он. Упркос свему, одлучан је да иде даље, у нове победе и рекорде. То је, пред милионима сведока, потврдио поруком исписаном на „оку“ ТВ камере, после освајања победничког поена у париском финалу: „Ма, тако је бре. Идемооо.“ Радост коју је, новим тријумфом и тим обећањем, донео Србији и Србима у читавом свету је огромна. У име свих нас честитао му је председник Александар Вучић, захваливши му на „величанственој победи“ која је, како је истакао, потврдила да у историји тениса Новак Ђоковић нема премца.
А по освајању драгоценог пехара „Ноле национале“ је рекао и следеће: „За мене је ово један од највећих успеха у животу. Осећам љубав и велику подршку мени најближих људи, али и целе нације, па се надам да ћу, са тим ветром у мојим једрима, постизати још оваквих успеха.“ Његов оптимизам темељи се на чињеници да је и даље заљубљен у тенис који игра од четврте године, а у ком је прву гренд слем титулу освојио још 2008. У интервјуу РТС-у мало се дотакао и политике, констатујући да у нашем друштву има још доста подела и апеловао да се „усредсредимо на мир, на заједништво на подршку“.

СТВАРНО НАЈБОЉИ Новак је, коначно, оставио иза себе оба своја највећа ривала Рафаела Надала и Роџера Федерера, с којима се, више од деценије, борио за светски примат. Шпанац има 22 гренд слем пехара, а Швајцарац 20. Ваља подсетити и да је наш Ноле млађи од обојице: њему је 36 година, Надалу 37, а Федерер ће у августу прославити 42. рођендан. Има бољи скор из дуела с обојицом. По природи ствари, а још више по изузетној физичкој спремности која одликује најбољег спортисту Србије, сасвим је извесно да ће у том трију великана он имати најдужи и најуспешнији наставак каријере. Начин на који је тријумфовао на шљакастом терена „Филип Шатрије“ навела је многе на закључак да би краљ белог спорта могао да остане и до своје четрдесете, јер успешно држи на дистанци и младе тениске лавове који би да се што пре попну на пиједестал.
Новак је у полуфиналу француског турнира савладао чак 16 година млађег Шпанца Карлоса Алкараза, ново „тениско чудо“, а у финалу Норвежанина Руда, од ког је старији 11 лета. Први је до минулог финала на Ролан Гаросу био први на светској ранг-листи, а други – трећепласирани. Сад обојица гледају у леђа чудесном Србину који их је савладао – младалачком енергијом. На питање зашто млађа генерација не успева да потисне Новака, недавно је одговорио његов тренер, Хрват Горан Иванишевић: „Ниво његове игре је невероватан. Он није са овог света. Његов мозак ради другачије.“ Ђоковић је сада постао и најстарији победник Ролан Гароса.
Кад је реч о гренд слем титулама, треба истаћи да је само Новак на сва четири највећа турнира – Аустралијан опен, Ролан Гарос, Вимблдон и УС опен – тријумфовао бар по три пута. Тих тријумфа би, вероватно, имао и више да му је, пре годину дана, дозвољено да игра АО у Мелбурну (избачен је зато што се није вакцинисао против ковида) и да, 2020, није дисквалификован са УС опена због тога што је, нехотице, лоптицом погодио сакупљачицу лопти поред тениског терена. Говорило се да таква правда, вероватно, не би била примењена према Федереру или Надалу, али то је већ прича о одијуму који у јавности Запада постоји према њему, па је не бисмо ширили, да не кваримо славље. Било је и других неправди према Ђоковићу, али га ништа није могло спречити да стигне до циља на којем је сад, а који сматра и новим стартом за наставак блиставе каријере.
Ноле, понекад, каже да неће у пензију док са сином Стефаном, ком је сад девет година, не одигра дубл на неком већем турниру. Многи нису начисто да ли се шали или говори озбиљно. Бивши селектор Дејвис куп репрезентације Србије Богдан Обрадовић има јасан став о том питању: „Ноле може да освоји 30 гренд слем трофеја, јер ће играти још бар четири-пет година, пошто је феномен, човек препун духа и елана.“

Један коментар

  1. Nole je profesionalac i igra pre svega za sebe. Ali ono što ga odvaja od drugih je jasno pokazivanje Noleta da igra i za Srbiju. Zbog toga je bio potreban ovaj tekst. Čovek je toliko toga učinio za Srbiju da mu moćnici to ne mogu oprostiti. Koriste svaku priliku da da zakoče, eliminišu. Međutim, ne vredi, Nole je toliko toga postigao i promenio imidž Srbije, da mu ne mogu ništa. I da ostane na ovome, dovoljno je. Kada bi svako od nas, bar deo toga, učinio za Srbiju bili bi daleko. Hvala autoru i redakciji na tekstu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *