PEČAT NEDELJE

Jedinstvo u vremenu zlom

Srpski arhijereji ponovili su stav SPC – Kosovo i Metohija su zavetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije

Sveti arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju svojim saopštenjem u kojem tretira sva tekuća pitanja – od geopolitičkih do društvenih i duhovnih – pokazao je da je i ovaj put institucija najvećeg reda i najviše vrednosti izašla u susret očekivanjima naroda. Zatečeni masovnim ubistvima u Beogradu i Mladenovcu, vladike, užasnute erupcijom zla, u skladu sa praksom naše crkve, pozvale su da se prestane s promocijom razvrata i nasilja u srpskom društvu.

NI U PRAVU NI U MORALU Posebna pažnja posvećena je nevoljama naše crkve i našeg naroda na Kosovu i Metohiji na kojem „samoproglašena nezavisnost te pokrajine nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji (a o pravdi Božjoj i ljudskoj da i ne govorimo)“.
Da nije tako, opominju arhijereji, ne bi iz poznatih centara moći bio vršen pritisak bez presedana na Srbiju da prizna ilegalnu nasilnu secesiju tog integralnog dela svoje teritorije i da ga se tako sama zauvek dobrovoljno odrekne.
U susret sve većim pritiscima na Srbiju da se odrekne svoje južne pokrajine, Sabor je ukazao na činjenicu da bi prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure, bilo u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom, utemeljenim na Povelji Ujedinjenih nacija i drugim opštevažećim aktima i principima.
„Tako nešto nema podršku ni Saveta bezbednosti UN ni većine zemalja sveta, uključujući i pet zemalja Evropske unije. To bi neizbežno izazvalo pojačano iseljavanje srpskog naroda i onemogućilo ne samo miran suživot svih, bez obzira na etničko poreklo i veru, nego i sam opstanak našeg naroda na njegovim vekovnim ognjištima. Rešenja zato treba tražiti isključivo u poštovanju principa koji jednako vrede za sve u svetu.“
U prilog rečenom, vladike su podsetile na najnovije agresivne poteze prištinskih vlasti, usmerene protiv srpske zajednice i Crkve, kao i na to da se donose odluke koje duboko dele građane na KiM, izazivajući nebivalu međuetničku napetost i regionalnu nestabilnost.

U ZAŠTITU SVETINJA, NARODA I IMOVINE Jasno se vidi, stoji u saopštenju SPC, da je cilj kosovskih institucija stvaranje etnički albanskog Kosova u kome teško može biti slobodnog i normalnog života za Srbe.
„Srpska pravoslavna crkva je vekovima bila glavni oslonac našem narodu na Kosovu i Metohiji i glavni činilac njegovog jedinstva, opstanka i očuvanja narodnog, duhovnog i kulturnog identiteta. Bez posebne zaštite Crkve, opstanak našeg naroda i povratak prognanih nikada ne bi bili mogući. Zato je briga o pravima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji neodvojiva od brige o zaštiti osnovnih prava i potreba Srpske pravoslavne crkve, koja već dvadeset i četiri godine živi u krajnje teškim uslovima, izložena napadima i raznim oblicima kršenja osnovnih verskih, imovinskih, građanskih i ljudskih prava.“
Stoga je Sabor SPC uputio apel nadležnim međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na njihovim vekovnim ognjištima, kao i poziv kosovskim Albancima za suživot u miru i međusobno poštovanje, sledujući pri tome jevanđelskom pozvanju Crkve da traži mir i da ga potvrđuje svima, bez obzira na veru i naciju.

GLAS PROTIV PROGONA UPC Sabor je doneo odluku o dodeljivanju kanonskog otpusta jerarhiji Ohridske arhiepiskopije od SPC i njenom integrisanju u Sinod Makedonske pravoslavne crkve u skladu sa sveštenim kanonima i ustavima dve pomesne crkve, kao i ranije postignutim dogovorom Sinoda sa sve tri crkvene strukture.
U kontekstu rata u Ukrajini, Sabor je ukazao na duhovne i geopolitičke posledice, posebno akcentujući stradanje UPC od strane ukrajinskih vlasti. Sabor je podigao glas u zaštitu obespravljene i progonjene jednoverne braće apelujući na relevantne međunarodne institucije da spreče ovu nepravdu.
Kao odgovor na klevete da SPC potcenjuje žene, Sabor je podsetio da se upravo 2023. obeležava 120 godina postojanja Kola srpskih sestara, organizacije koja u najlepšem svetlu svedoči o ženi hrišćanki.
Porukama sa ovogodišnjeg majskog zasedanja Sabora, Srpska crkva se jasno odredila prema svim gorućim pitanjima, pokazujući da jedino jaka i nedeljiva može odgovoriti pritiscima i izazovima pred kojima se nalazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *