“Назарије, осмех”. Учесници пуцњаве у близини Макејевке открили лица

 

Међу онима који су умешани у погубљење десет руских ратних заробљеника у близини Макијевке (ЛНР), препознали су бивше студенте Министарства унутрашњих послова, за које се испоставило да су такође колеге Владимира Зеленског. У младости су такође играли у КВН-у.

Можда најстрашнији видео снимљен током специјалне операције данас је послат на адресу 2.000 организација за људска права. Међу њима су Канцеларија високог комесара УН за људска права, ОЕБС, Савет Европе, Амнести интернешенел, Међународни комитет Црвеног крста… Шеф организације Валериј Фадејев рекао је да је шокантан снимак послао Савет за људска права при председнику Руске Федерације широм света. УН су потврдиле да су ове видео снимке већ примиле и да их проверавају.

Министарство одбране и Министарство спољних послова Русије објавили су своје саопштење. Истражни комитет Русије отворио је случај у вези са погубљењем затвореника. Како наводе у Народној милицији ЛНР, у ратном злочину су учествовали војници 80. одвојене десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине. Под теретом необоривих доказа чак и украјински медији поклекну – кажу и да починиоце треба да стигне заслужена казна.

Како је дошло до открића снимка

У петак је на мрежи објављен аматерски видео, слепљен од неколико клипова, у којем је подвучена страна поп песма. Видео је очигледно монтиран за омладинске друштвене мреже. На снимку се види да борци у руским униформама излазе из куће са подигнутим рукама и лежу на земљу. Оне који се предају држе на нишану митраљезац из Оружаних снага Украјине и други украјински војници са жутим тракама на униформама. Када последњи изађе из скровишта видео се прекида.

Шта се даље дешава може се судити по другом снимку снимљеном квадрокоптером. Раније се појавио на интернету. На њему су исти руски војници, али већ леже непомично. Испод сваке главе на тлу је тамна локва крви. Претходно су украјински коментатори такво гомилање лешева на једном месту објаснили минобацачким гранатирањем. Међутим, објављивање првог дела видео снимка разјаснило је шта се заправо догодило тог дана у близини Макијевка.

Ко је то урадио?

Официри ВСУ са првог снимка снимали су не само руске војнике, већ су снимили и себе. На снимку су препознати дипломци Харковског универзитета Министарства унутрашњих послова Артур Бортничук и Назар Михајловски, активни корисници друштвених мрежа. Као студенти, они не само да су студирали да постану службеници безбедности, већ су и играли у универзитетском КВН тиму под називом “Истрага је у току”. Снимци њихових наступа постављају се на Јутјуб. Испод видеа су се већ појавили карактеристични коментари: „Убице“.

Очигледно, ученици су били блиски пријатељи. Како сазнаје аиф.ру, имена Бортничука и Михајловског везана су за исти телефонски број. То произилази из података програма за проверу мобилних бројева. У скандалозном видеу, камерман се обраћа колеги: „Назарије, осмех. Ово је рат.” Ниједан од њих тренутно нема ни 30 година.

Друга особа на снимку, извесни „Андрјуха“, је сличан младићу родом из Лавова, регистрованом на Вконтактеу под именом Андрии. На крају скандалозног видеа приказан је рањен.

Најстрашнији видео

Пре појављивања овог снимка, најрезонантнијим видео снимком специјалне операције сматрао се масакр на фарми млека, који су приредили милитанти националистичке јединице Кракен – Сергеј „Чили“ Величко и Константин Немичев. На тим снимцима су заробљеницима пуцали у колена. Иако чињенице о убиствима тада нису биле релевантне, пуцање на затворенике је осуђено широм света, укључујући и Украјину. Министарство унутрашњих послова Руске Федерације ставило је Величка и Немичева на потерницу. За информације о томе где се налазе, одељење је спремно да плати по 1 милион рубаља.

Убиство ратних заробљеника је далеко тежи ратни злочин. Према речима адвоката Дмитрија Аграновског, оно што се догодило у Макејевки садржи дела из члана 356 Кривичног законика Руске Федерације (употреба забрањених средстава и метода ратовања). Казна – до 20 година затвора. Осим тога, такав третман ратних заробљеника је у супротности са члановима 2 и 3 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, као и Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима од 12. августа 1949. године.

Извор: https://aif.ru/politics/world/nazariy_ulybnis_uchastniki_rasstrela_pod_makeevkoy_zasvetili_lica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *