“Nazarije, osmeh”. Učesnici pucnjave u blizini Makejevke otkrili lica

 

Među onima koji su umešani u pogubljenje deset ruskih ratnih zarobljenika u blizini Makijevke (LNR), prepoznali su bivše studente Ministarstva unutrašnjih poslova, za koje se ispostavilo da su takođe kolege Vladimira Zelenskog. U mladosti su takođe igrali u KVN-u.

Možda najstrašniji video snimljen tokom specijalne operacije danas je poslat na adresu 2.000 organizacija za ljudska prava. Među njima su Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava, OEBS, Savet Evrope, Amnesti internešenel, Međunarodni komitet Crvenog krsta… Šef organizacije Valerij Fadejev rekao je da je šokantan snimak poslao Savet za ljudska prava pri predsedniku Ruske Federacije širom sveta. UN su potvrdile da su ove video snimke već primile i da ih proveravaju.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavili su svoje saopštenje. Istražni komitet Rusije otvorio je slučaj u vezi sa pogubljenjem zatvorenika. Kako navode u Narodnoj miliciji LNR, u ratnom zločinu su učestvovali vojnici 80. odvojene desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Pod teretom neoborivih dokaza čak i ukrajinski mediji pokleknu – kažu i da počinioce treba da stigne zaslužena kazna.

Kako je došlo do otkrića snimka

U petak je na mreži objavljen amaterski video, slepljen od nekoliko klipova, u kojem je podvučena strana pop pesma. Video je očigledno montiran za omladinske društvene mreže. Na snimku se vidi da borci u ruskim uniformama izlaze iz kuće sa podignutim rukama i ležu na zemlju. One koji se predaju drže na nišanu mitraljezac iz Oružanih snaga Ukrajine i drugi ukrajinski vojnici sa žutim trakama na uniformama. Kada poslednji izađe iz skrovišta video se prekida.

Šta se dalje dešava može se suditi po drugom snimku snimljenom kvadrokopterom. Ranije se pojavio na internetu. Na njemu su isti ruski vojnici, ali već leže nepomično. Ispod svake glave na tlu je tamna lokva krvi. Prethodno su ukrajinski komentatori takvo gomilanje leševa na jednom mestu objasnili minobacačkim granatiranjem. Međutim, objavljivanje prvog dela video snimka razjasnilo je šta se zapravo dogodilo tog dana u blizini Makijevka.

Ko je to uradio?

Oficiri VSU sa prvog snimka snimali su ne samo ruske vojnike, već su snimili i sebe. Na snimku su prepoznati diplomci Harkovskog univerziteta Ministarstva unutrašnjih poslova Artur Bortničuk i Nazar Mihajlovski, aktivni korisnici društvenih mreža. Kao studenti, oni ne samo da su studirali da postanu službenici bezbednosti, već su i igrali u univerzitetskom KVN timu pod nazivom “Istraga je u toku”. Snimci njihovih nastupa postavljaju se na Jutjub. Ispod videa su se već pojavili karakteristični komentari: „Ubice“.

Očigledno, učenici su bili bliski prijatelji. Kako saznaje aif.ru, imena Bortničuka i Mihajlovskog vezana su za isti telefonski broj. To proizilazi iz podataka programa za proveru mobilnih brojeva. U skandaloznom videu, kamerman se obraća kolegi: „Nazarije, osmeh. Ovo je rat.” Nijedan od njih trenutno nema ni 30 godina.

Druga osoba na snimku, izvesni „Andrjuha“, je sličan mladiću rodom iz Lavova, registrovanom na Vkontakteu pod imenom Andrii. Na kraju skandaloznog videa prikazan je ranjen.

Najstrašniji video

Pre pojavljivanja ovog snimka, najrezonantnijim video snimkom specijalne operacije smatrao se masakr na farmi mleka, koji su priredili militanti nacionalističke jedinice Kraken – Sergej „Čili“ Veličko i Konstantin Nemičev. Na tim snimcima su zarobljenicima pucali u kolena. Iako činjenice o ubistvima tada nisu bile relevantne, pucanje na zatvorenike je osuđeno širom sveta, uključujući i Ukrajinu. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije stavilo je Velička i Nemičeva na poternicu. Za informacije o tome gde se nalaze, odeljenje je spremno da plati po 1 milion rubalja.

Ubistvo ratnih zarobljenika je daleko teži ratni zločin. Prema rečima advokata Dmitrija Agranovskog, ono što se dogodilo u Makejevki sadrži dela iz člana 356 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (upotreba zabranjenih sredstava i metoda ratovanja). Kazna – do 20 godina zatvora. Osim toga, takav tretman ratnih zarobljenika je u suprotnosti sa članovima 2 i 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. avgusta 1949. godine.

Izvor: https://aif.ru/politics/world/nazariy_ulybnis_uchastniki_rasstrela_pod_makeevkoy_zasvetili_lica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *