Операција London Bridge

Одлазак Елизабете Друге

Краљица Елизабета Друга је владала 70 година и 214 дана и постала британски монарх који је најдуже остао на власти. Друге две значајне жене на трону биле су кћи Хенрија Осмог Елизабета Прва крајем 16. и почетком 17. века и краљица Викторија, која је владала од 1837. до 1901. године. У познатој нам светској историји дуже од Елизабете Друге владао је само Луј XIV, који је на престо дошао с непуних седам година

Елизабета Друга је осигурала своје место у историји британских острва, као и читавог Комонвелта, који тренутно обједињује 56 независних земаља од Канаде, Аустралије и Новог Зеланда до Нигерије, Боцване, Пакистана, Индије, Барбадоса, Кипра и Малте. Становништво Комонвелта, чија је краљица била Елизабета Друга, има око 2,6 милијарди људи.
Има их који држе портрете краљице и њене породице на зиду дневне собе, или ресторана, а има оних који тврде да је краљица гуштер (цела породица) или можда само холограм (умрла пре бар десет година). Но предлажемо да краљичино место у историји Британије и света препустимо историчарима који су се већ увелико бацили на тај задатак. Ми ћемо се у овом чланку осврнути на догађаје непосредно пре и после њене смрти, на стање у овој острвској земљи, као и на импликације доласка на власт новог краља Чарлса Трећег, с посебним освртом на његове досадашње и могуће будуће политичке амбиције.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.