Линглонг Женевска анатомија једног случаја

Тешко је набројати све кривичне пријаве поднете тужилаштву у Зрењанину против менаџмента компанија „Чајна енерџи енџиниринг груп Тијенђин“ и „Линглонг интернешенел Јуроп“ које граде фабрику аутомобилских гума у Зрењанину

Кривичне пријаве које се односе на „Линглонг“ подношене су у распону од незаконите градње објеката будуће фабрике и повреде права на штрајк, до трговине људима. Подносиле су их углавном невладине организације и локални политички покрети, противећи се изградњи поменуте фабрике. Ниједна од ових кривичних пријава још увек није процесуирана или одбачена, осим кривичне пријаве против радника обезбеђења Чена Пенгуеја, коју је, новембра прошле године, поднела новинарка Ксенија Павков, због тога што је Чен Пенгуеј њој и њеној телевизијској екипи, али и осталима, блокирао пут и фотографисао таблице њихових аутомобила.

ИНЦИДЕНТ НАКОН СНИМАЊА У исказу тужилаштву од 18. јануара, Чен Пенгуеј је навео да се 16. новембра 2021. године кретао својим возилом ка месту где су били смештени радници из Вијетнама. Навео је да се на уском коловозу налазило паркирано возило, супротно од смера у којем се он кретао. Друго возило, београдских таблица, покушало је да заобиђе заустављено возило, нашавши се наспрам Ченовог возила, с тим што се Чен, како сам сведочи, том приликом померио мало удесно.
Чен је у свом исказу истакао да није знао ко су људи у аутомобилима и да је приметио да га снимају мобилним телефонима док разговара с руководством своје фирме. „Пошто нисам знао ко су људи у возилу, а видео сам да ме снимају, ја сам тада својим телефоном усликао возило и таблице, јер сам поново помислио да неко долази да води моје раднике. Након краћег времена својим возилом сам скренуо на траву поред пута, пошто нисам могао да прођем од тих возила и заобишао сам их и наставио даље свој пут.“
Искази подносилаца кривичне пријаве од овог исказа суштински се разлику тврдњом да им је Чен блокирао пут, док радник обезбеђења тврди да су се срели на уском коловозу и да није могао да прође од другог возила.
У решењу којим је одбијена кривична пријава новинарке Ксеније Павков, Основно јавно тужилаштво у Зрењанину навело је да је увидом у снимке које је доставила одбрана утврђено да се Чен Пенгуеј налазио у комбију на месту возача и да се на месту сувозача налазило лице које је телефонирало, као и да су наведена лица, камером и мобилним телефоном, снимала две особе које су изашле из путничког моторног возила београдских регистарских таблица, након чега је било видљиво да лица из путничког аутомобила прате комби возило које је кренуло да се удаљава све време снимајући возило београдских таблица које је потом кренуло за комбијем. Имајући у виду да Чен није знао ко је у аутомобилу и да се инцидент догодио након снимања, те да никаквим речима ни радњом није угрозио безбедност екипе Н1, тужилаштво је пријаву против Чена одбацило.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Добро је чути истину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.