ИЗЛОГ КЊИГЕ

Патрик Бесон
ЂОКОВИЋ: ОДБИЈАМ – РАТ ЗВЕЗДЕ
Чигоја штампа

Ролан Гарос није стадион, то је храм. Новак Ђоковић није играч, он је свештеник. Лоптица, то је ђаво кога оба противника грубо шаљу један другоме с надом да се проклетница неће вратити на њихову страну. Новак је Близанац, као Пушкин, и обојица, у неку руку, пишу на исти начин: брзо и добро. Појавио се на лицу земље у најгорем тренутку – али и у најбољем за једног спаситеља – у време 3. балканских ратова (1992–1999). Први пут у Европи, после више година, уз реч „српски“ било је и похвалних придева. Спортски коментатори нису могли да говоре другачије. Чинило се да Новак, налик чудесном Бодлеровом облаку, лебди над историјским драмама које су пролазиле преко његове дивне земље. Одједном се у новине и телевизијске дневнике у Београду поново вратила лакоћа – она лакоћа коју испоручују велики снабдевачи, уметници и спортисти. Новак је у српску песму поново унео лаке и заводљиве рефрене који су били нестали.
Тенис је рат – зар лоптица не лети брзином метка – рат у којем нико не гине, и то је велики напредак у поређењу с нормалним ратовима, то јест с ненормалним ратовима. И овде има победа и пораза, али ни једни ни други нису крвави.Југославија је била велика спортска нација, а Србија наставља да запоседа стадионе, вероватно је то оно што се зове Велика Србија. Њен пастир је Новак, са својом великом торбом у којој је његово оружје: рекети. Превод с француског Татјана Шотра Катунарић.

Владимир Петровић
КАКО ПОСТАЈЕМО ОНО ШТО СМО ПОСТАЛИ
Академска књига

Шта повезује судбине ордонанса Димитрија Туцовића, Саве Шумановића, заточеника нацистичких логора и голооточких страдалника, човека који је умислио да је тајни саветник Черчила и Стаљина, жандара који је захваљујући смртним пресудама постао богаташ, једне дорћолске проститутке, али и мушкарца који по Трсту трага за местима у којима је некада живео Џојс? Сви они, са мноштвом других јунака у збирци прича „Како постајемо оно што смо постали“, бивају суочени са правим природама својих судбина, и то у сусрету са најдубљим преломима који одређују људски живот. Исписујући историју два века на овим просторима кроз тридесет и две приповести, које су дате у различитим техникама и прозним облицима, аутор ове књиге слику узавреле историје – препуне идеолошких прелома, ратова, али и дубоко интимних падова – саставља са ништа мање комплексном садашњошћу, творећи причу о томе како постајемо оно што смо постали.

Пеликан Јан
НОВИМ ПУТЕВИМА – КОСОВО 1958–1969
Службени гласник

Монографија настала као резултат великог истраживачког искуства и уложеног напора у расплитање изузетно сложене косовске политичке и друштвене стварности у десетлећу великих и драматичних промена кроз које је српска јужна покрајина пролазила. Професор Јан Пеликан поставио је себи изузетан истраживачки задатак. Његова анализа косовске стварности педесетих и шездесетих година двадесетог столећа положена је на широку хеуристичку основу и изузетну акрибију. Пажљиво критички претресајући разноврсну, необјављену архивску грађу, статистичке податке, бројне секундарне изворе и обимну литературу, пред читаоца поставља сложену косовску сцену са свим њеним учесницима, процесима и чиниоцима. Показује сву вишеслојност и тежину овог питања, никада не губећи из вида његов југословенски, српски (републички), али и међународни контекст, уз све, често противуречне утицаје, идеолошку, политичку, међунационалну и социјалну позадину. Његовој анализи не може се приписати ни пристрасност нити необјективност, док размрсује изукрштане мотиве и позадине политичких сукоба на различитим нивоима власти, преплитања и саплитања планова и тактика и националних амбиција. Пише о лутањима, незадовољавајућим успесима и промашајима друштвене, привредне и културне модернизације јужне српске покрајине, правцима и резултатима еманципације албанске мањине, са њиховим дугорочним последицама.

Никола Станковић
ЈУГОСЛОВЕНСКА ВОЈСКА ВАН ОТАЏБИНЕ 1941–1948
Прометеј

Ратно наслеђе српске војске из два балканска и Великог рата, уобличило је перцепцију генерација војника и политичара, остављајући свој жиг на читавим поколењима. Исти они официри који су поразили завојевача са запада пре нешто више од двадесет година, поново су се нашли пред истим изазовом, међутим, на њега нису могли одговорити истим мерама. Вишеструко усложњене околности деловања, услови ратовања и сам карактер нове државне заједнице, потирали су оперативну вредност стечених искустава. Влада је већ у току Априлског рата кренула да се осипа, напустили су је неки хрватски и муслимански министри, један словеначки министар је погинуо, анационални елементи се нису одазвали на мобилизацију или су вршили саботаже. Руководећи се тиме да морају по сваку цену очувати континуитет државе, њени политички и војни представници одлучили су да напусте територију Краљевине Југославије и рат наставе из иностранства, под покровитељством свог британског савезника…
Сви припадници војске који су се обрели ван граница своје земље, определили су се на подвиг, без икаквог формалног наређења или директиве, следећи сопствену жељу да у иностранству наставе борбу против Осовине. Свима је пред очима несумњиво лебдео пример славне српске војске у Првом светском рату.

Станислав Краков
ПУТОПИСИ III
Дерета

Трећи том Краковљевих путописа доноси вртоглаву промену перспективе, па сада читаоци имају прилику да прате ауторова путовања из ваздуха. Наиме, Краков је био пасиониран пилот, па не чуди велики број путописа који су настали управо с тих путовања (хидро)авионом. Велики заљубљеник у авијацију, Краков нас у више од тридесет текстова води на узбудљив лет, како по Србији и региону (Фрушка гора, Скопље, Косово, Јадран итд.) тако и по свету (Енглеска, Француска, Холандија, Канарска острва…). У првом делу књиге, насловљеном „Између неба и земље“, попут искусног пилота и водича, Краков води (или вози) кроз домаћем читаоцу добро познате пределе, зачињујући литерарно путовање занимљивим чињеницама, али и готово поетским исказима: „Идемо тако кроз узбуђења, кроз нервне грознице и кроз радости, док се опет земља не примакне моћна и велика, док не задрхти апарат у додиру са тврдим тлом ливада и још пијани од ветра, тек одрешени са седишта, спуштамо се троми на зелене ливаде, пуни једне велике носталгије за небом, авантуром и бескрајем ваздуха.“ У другом делу, „Крстарење ДОX-ом“, Краков врхунским журналистичким стилом прати прекоокеанску путању тада највећег хидроавиона на свету, чија је појава узбуркала светску јавност, а према којој он никако није могао остати равнодушан: „ДОХ, то је највећа и најлепша победа људског ума над бескрајем простора и времена.“ Приредио: Мирко Демић.

Ђиди Мађа
РАСЦЕПЉЕНА ПЛАНЕТА
Чигоја

Књига песама кинеског песника Ђидија Мађе је, према жељи њеног аутора, комплетан превод ове књиге коју је објавила међународно ангажована издавачка кућа „Риџент прес“ из Берклија (САД), 2021. године.
„Расцепљена планета“ је друга књига Ђидија Мађе која се појављује на српском језику. Она садржи доста митологије, легенди и предања на којима се заснивала прва књига, у преводу истог преводиоца, а објављена је 2006. године. Али ова књига је не само већа по обиму већ и по далеко широј тематској разноврсности, обогаћена новим искуствима и сазнањима песника о свом времену и свету стеченим не само преко литературе и медија, већ и путовањима по Јужној Америци и још неким удаљеним деловима света. Велики број песама у овој књизи везан је за прошлост, митове и традицију песниковог мањинског народа Ји. Исписане су у славу тог народа из брдовитих предела Кине. Ту су и песме у којима се суочава са подељеношћу, супротстављеностима и неједнакостима света, са трагичним, себичним и политички сукобљеним државама и народима, што све неизбежно увећава бригу и осећај неизвесности за судбину човечанства код сваког човека који мисли о планети Земљи као о дому свих људи, али и свега што живи и постоји на њој. О цивилизацији која се захуктала кроз напор моћних који не бирају начине и средства да доминирају над другима, уз то јурећи профит и уништавајући природу, што може у некој, не далекој будућности неизбежно довести до краха и апокалипсе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *