IZLOG KNJIGE

Patrik Beson
ĐOKOVIĆ: ODBIJAM – RAT ZVEZDE
Čigoja štampa

Rolan Garos nije stadion, to je hram. Novak Đoković nije igrač, on je sveštenik. Loptica, to je đavo koga oba protivnika grubo šalju jedan drugome s nadom da se prokletnica neće vratiti na njihovu stranu. Novak je Blizanac, kao Puškin, i obojica, u neku ruku, pišu na isti način: brzo i dobro. Pojavio se na licu zemlje u najgorem trenutku – ali i u najboljem za jednog spasitelja – u vreme 3. balkanskih ratova (1992–1999). Prvi put u Evropi, posle više godina, uz reč „srpski“ bilo je i pohvalnih prideva. Sportski komentatori nisu mogli da govore drugačije. Činilo se da Novak, nalik čudesnom Bodlerovom oblaku, lebdi nad istorijskim dramama koje su prolazile preko njegove divne zemlje. Odjednom se u novine i televizijske dnevnike u Beogradu ponovo vratila lakoća – ona lakoća koju isporučuju veliki snabdevači, umetnici i sportisti. Novak je u srpsku pesmu ponovo uneo lake i zavodljive refrene koji su bili nestali.
Tenis je rat – zar loptica ne leti brzinom metka – rat u kojem niko ne gine, i to je veliki napredak u poređenju s normalnim ratovima, to jest s nenormalnim ratovima. I ovde ima pobeda i poraza, ali ni jedni ni drugi nisu krvavi.Jugoslavija je bila velika sportska nacija, a Srbija nastavlja da zaposeda stadione, verovatno je to ono što se zove Velika Srbija. Njen pastir je Novak, sa svojom velikom torbom u kojoj je njegovo oružje: reketi. Prevod s francuskog Tatjana Šotra Katunarić.

Vladimir Petrović
KAKO POSTAJEMO ONO ŠTO SMO POSTALI
Akademska knjiga

Šta povezuje sudbine ordonansa Dimitrija Tucovića, Save Šumanovića, zatočenika nacističkih logora i golootočkih stradalnika, čoveka koji je umislio da je tajni savetnik Čerčila i Staljina, žandara koji je zahvaljujući smrtnim presudama postao bogataš, jedne dorćolske prostitutke, ali i muškarca koji po Trstu traga za mestima u kojima je nekada živeo Džojs? Svi oni, sa mnoštvom drugih junaka u zbirci priča „Kako postajemo ono što smo postali“, bivaju suočeni sa pravim prirodama svojih sudbina, i to u susretu sa najdubljim prelomima koji određuju ljudski život. Ispisujući istoriju dva veka na ovim prostorima kroz trideset i dve pripovesti, koje su date u različitim tehnikama i proznim oblicima, autor ove knjige sliku uzavrele istorije – prepune ideoloških preloma, ratova, ali i duboko intimnih padova – sastavlja sa ništa manje kompleksnom sadašnjošću, tvoreći priču o tome kako postajemo ono što smo postali.

Pelikan Jan
NOVIM PUTEVIMA – KOSOVO 1958–1969
Službeni glasnik

Monografija nastala kao rezultat velikog istraživačkog iskustva i uloženog napora u rasplitanje izuzetno složene kosovske političke i društvene stvarnosti u desetleću velikih i dramatičnih promena kroz koje je srpska južna pokrajina prolazila. Profesor Jan Pelikan postavio je sebi izuzetan istraživački zadatak. Njegova analiza kosovske stvarnosti pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoleća položena je na široku heurističku osnovu i izuzetnu akribiju. Pažljivo kritički pretresajući raznovrsnu, neobjavljenu arhivsku građu, statističke podatke, brojne sekundarne izvore i obimnu literaturu, pred čitaoca postavlja složenu kosovsku scenu sa svim njenim učesnicima, procesima i činiocima. Pokazuje svu višeslojnost i težinu ovog pitanja, nikada ne gubeći iz vida njegov jugoslovenski, srpski (republički), ali i međunarodni kontekst, uz sve, često protivurečne uticaje, ideološku, političku, međunacionalnu i socijalnu pozadinu. Njegovoj analizi ne može se pripisati ni pristrasnost niti neobjektivnost, dok razmrsuje izukrštane motive i pozadine političkih sukoba na različitim nivoima vlasti, preplitanja i saplitanja planova i taktika i nacionalnih ambicija. Piše o lutanjima, nezadovoljavajućim uspesima i promašajima društvene, privredne i kulturne modernizacije južne srpske pokrajine, pravcima i rezultatima emancipacije albanske manjine, sa njihovim dugoročnim posledicama.

Nikola Stanković
JUGOSLOVENSKA VOJSKA VAN OTADŽBINE 1941–1948
Prometej

Ratno nasleđe srpske vojske iz dva balkanska i Velikog rata, uobličilo je percepciju generacija vojnika i političara, ostavljajući svoj žig na čitavim pokolenjima. Isti oni oficiri koji su porazili zavojevača sa zapada pre nešto više od dvadeset godina, ponovo su se našli pred istim izazovom, međutim, na njega nisu mogli odgovoriti istim merama. Višestruko usložnjene okolnosti delovanja, uslovi ratovanja i sam karakter nove državne zajednice, potirali su operativnu vrednost stečenih iskustava. Vlada je već u toku Aprilskog rata krenula da se osipa, napustili su je neki hrvatski i muslimanski ministri, jedan slovenački ministar je poginuo, anacionalni elementi se nisu odazvali na mobilizaciju ili su vršili sabotaže. Rukovodeći se time da moraju po svaku cenu očuvati kontinuitet države, njeni politički i vojni predstavnici odlučili su da napuste teritoriju Kraljevine Jugoslavije i rat nastave iz inostranstva, pod pokroviteljstvom svog britanskog saveznika…
Svi pripadnici vojske koji su se obreli van granica svoje zemlje, opredelili su se na podvig, bez ikakvog formalnog naređenja ili direktive, sledeći sopstvenu želju da u inostranstvu nastave borbu protiv Osovine. Svima je pred očima nesumnjivo lebdeo primer slavne srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Stanislav Krakov
PUTOPISI III
Dereta

Treći tom Krakovljevih putopisa donosi vrtoglavu promenu perspektive, pa sada čitaoci imaju priliku da prate autorova putovanja iz vazduha. Naime, Krakov je bio pasioniran pilot, pa ne čudi veliki broj putopisa koji su nastali upravo s tih putovanja (hidro)avionom. Veliki zaljubljenik u avijaciju, Krakov nas u više od trideset tekstova vodi na uzbudljiv let, kako po Srbiji i regionu (Fruška gora, Skoplje, Kosovo, Jadran itd.) tako i po svetu (Engleska, Francuska, Holandija, Kanarska ostrva…). U prvom delu knjige, naslovljenom „Između neba i zemlje“, poput iskusnog pilota i vodiča, Krakov vodi (ili vozi) kroz domaćem čitaocu dobro poznate predele, začinjujući literarno putovanje zanimljivim činjenicama, ali i gotovo poetskim iskazima: „Idemo tako kroz uzbuđenja, kroz nervne groznice i kroz radosti, dok se opet zemlja ne primakne moćna i velika, dok ne zadrhti aparat u dodiru sa tvrdim tlom livada i još pijani od vetra, tek odrešeni sa sedišta, spuštamo se tromi na zelene livade, puni jedne velike nostalgije za nebom, avanturom i beskrajem vazduha.“ U drugom delu, „Krstarenje DOX-om“, Krakov vrhunskim žurnalističkim stilom prati prekookeansku putanju tada najvećeg hidroaviona na svetu, čija je pojava uzburkala svetsku javnost, a prema kojoj on nikako nije mogao ostati ravnodušan: „DOH, to je najveća i najlepša pobeda ljudskog uma nad beskrajem prostora i vremena.“ Priredio: Mirko Demić.

Đidi Mađa
RASCEPLJENA PLANETA
Čigoja

Knjiga pesama kineskog pesnika Đidija Mađe je, prema želji njenog autora, kompletan prevod ove knjige koju je objavila međunarodno angažovana izdavačka kuća „Ridžent pres“ iz Berklija (SAD), 2021. godine.
„Rascepljena planeta“ je druga knjiga Đidija Mađe koja se pojavljuje na srpskom jeziku. Ona sadrži dosta mitologije, legendi i predanja na kojima se zasnivala prva knjiga, u prevodu istog prevodioca, a objavljena je 2006. godine. Ali ova knjiga je ne samo veća po obimu već i po daleko široj tematskoj raznovrsnosti, obogaćena novim iskustvima i saznanjima pesnika o svom vremenu i svetu stečenim ne samo preko literature i medija, već i putovanjima po Južnoj Americi i još nekim udaljenim delovima sveta. Veliki broj pesama u ovoj knjizi vezan je za prošlost, mitove i tradiciju pesnikovog manjinskog naroda Ji. Ispisane su u slavu tog naroda iz brdovitih predela Kine. Tu su i pesme u kojima se suočava sa podeljenošću, suprotstavljenostima i nejednakostima sveta, sa tragičnim, sebičnim i politički sukobljenim državama i narodima, što sve neizbežno uvećava brigu i osećaj neizvesnosti za sudbinu čovečanstva kod svakog čoveka koji misli o planeti Zemlji kao o domu svih ljudi, ali i svega što živi i postoji na njoj. O civilizaciji koja se zahuktala kroz napor moćnih koji ne biraju načine i sredstva da dominiraju nad drugima, uz to jureći profit i uništavajući prirodu, što može u nekoj, ne dalekoj budućnosti neizbežno dovesti do kraha i apokalipse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *