ИНФЛАЦИЈА СТРАХА И БЕЗНАЂА

ЕВРОПА И САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

Паралелно са алармантним подацима о инфлацији која дивља широм Старог континента, дешава се један подједнако важан социо-психолошки процес. Тихо и подмукло, како падају индекси на берзама а цене енергената расту, у европска друштва усељавају се страх и осећање безнађа. „Државе благостања“ суочавају се с кризом какву нису виделе од краја Другог светског рата, а грађани Европе почињу да доводе у питање темеље „Вавилонске куле“ у којој су до сада живели. Многи кажу, доведен је у питање сам опстанак ЕУ

Данашња Европа умире, то је најкрупнији резултат Шпенглерове упоредне морфологије култура. Ми живимо у веку критицизма и рационализације, стваралачка снага пресахнула је већ одавно. Данас Европа нема више ни своје филозофије ни религије ни уметности. Империјализам и шаблонска индустријализација – то су основне ознаке прелаза западноевропске културе у цивилизацију, а то ће рећи у закоченост и смрт. Читаво данашње нагло европско цивилизаторно униформисање глобуса само је облик без садржине и тело без душе. Шта ће доћи после пропасти Запада? Нове културе и нове расе. Које и одакле? Шпенглер слути да ће се тамо негде са азијског Истока јавити нова стваралачка култура која ће одменити исцрпену Европу. Овако 1936. године у „Политици“ пише Владимир Дворниковић, један од значајнијих филозофа и етнопсихолога у међуратној Европи. Данас, упркос томе што су некада водећи европски политичари, попут Тонија Блера, најављивали да ће „21. век бити век евроцентричности и да ће Европска унија бити заједница којој ће припасти лидерство у овом веку“, након 24. фебруара све су очигледнији показатељи да ће се ипак Шпенглерова визија пре остварити. Европа се налази на својој прекретници, а целокупан поредак и систем вредности успостављен након Другог светског рата бачен је на коцку и то пре свега захваљујући европским политичким елитама.
„Пуцањем у сопствена плућа“, како је Виктор Орбан описао увођење санкција Русији, Европа је сопствене грађане довела у најтежу позицију у последњих седамдесетак година. У јулу, званично је потврђено да је инфлација у земљама ЕУ оборила рекорд са 8,6%, што је за 0,3% више у односу на претходни месец, док је у Белгији, Естонији, Грчкој, Шпанији, Кипру, Летонији, Литванији, Холандији и Словачкој забележена двоцифрена инфлација. Парадоксално, државе „јастребови“ и перјанице антируске хистерије попут Литваније, Естоније и Летоније бележе инфлацију већу од 20%, плаћајући на тај начин цену ирационалне, отворене конфронтације с Русијом.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

2 коментара

  1. Да ли Вучић зна за ове показатеље? Верујем да зна. А да ли ће послушати глас разума па да се више не уплиће у европско коло? Не верујем; пре ће бити да ће да настави да формира “проевропску” владу (јасно је, ваљда, да то не ради Брнабићка?) све док нас, из сопствене њихове пакости, не приме у ту олупину памети, морала, нових обичаја, повампиреног нацизма, “дивне” будућности света “у коме ништа нећемо имати, а бићемо срећни”. Укинуће, чак, и консензус кад се ради о важним стварима, па Хрвати неће моћи да нас, и буквално, спасу од судбине целе Европске уније.

  2. Inflacija je u EU i SAD, po starim merilima, bukvalno duplo veća. Tek ove godine je saopšteno da je 2020 u Nemačkoj pad proizvodnje bio 10%. Zašto? Zato da bi 2021 prikazali nekakav rast, a ove još veći ali ne koliko se očekivalo. Zaključak- Potpuno ludilo sa netačnim podacima koje traje još od 2007 godine. Došlo se dotle, zahvaljujući berzanskim špekulantima i tzv stručnjacima, da je prikazani rast do 1% zapravo nulti prirast, a sve ispod je pad i gle čuda, nema minuisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.