БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Септембар у Кинотеци

Посвета недавно преминулим уметницима

Велики део септембарског репертоара Југословенска кинотека је посветила сећању на стваралаштво недавно преминулих уметника – знаменитог српског редитеља Јоце Јовановића и његовог америчког колеге Боба Рафелсона, као и глумаца Бранка Цвејића, Џејмса Кана, Жан-Луја Трентињана…

У сали „Макавејев“ Југословенске кинотеке публика је могла да види дигитално рестаурисани филм „Нека друга жена“, на две бесплатне пројекције у оквиру пројекта А1 Кинотека, а потом и циклус поводом 100 година од рођења италијанског аутора Пјера Паола Пазолинија, омиљене филмове хрватске глумице Ксеније Маринковић у програму Мој избор, ревију Мерлинка класик, као и изложбу чехословачких плаката за некадашње југословенске филмове.
У оквиру програма Сећање на… 1. септембра у сали „Макавејев“ приказана су два остварења чувеног и контроверзног српског редитеља и сценаристе Јована Јоце Јовановића (1940–2022): деценијама „бункерисани“ филм „Млад и здрав као ружа“ (1971), који је праву премијеру доживео тек на Фесту 2006. године, када је освојио и награду Фипресци, као и потресну драму о зависницима од хероина „Пејзажи у магли“ (1983).
У малој сали здања у Узун Мирковој улици од 1. до 4. септембра довршен је летњи програм Кинотеке, са по два филма америчког редитеља Оливера Стоуна, глумице Мерилин Монро, као и редитеља Дејвида Линча и Алфреда Хичкока.
Љубитељи филма су били у прилици и да се подсете улога славног француског глумца Жан-Луја Трентињана (1930–2022) у филмовима „Један човек и једна жена“ (1966) Клода Лелуша, „Конформиста“ (1970) Бернарда Бертолучија, „З“ (1979) Косте Гавраса…
Популарном и цењеном српском глумцу Бранку Цвејићу (1946–2022) Југословенска кинотека одала је почаст 6. септембра, пројекцијом филмова у којима је остварио значајне улоге – „Случај Хармс“ (1987) Слободана Д. Пешића и „Јагоде у грлу“ (1985) Срђана Карановића.
Кинотека Републике Српске била је гост Југословенске кинотеке 7. септембра том приликом представивши документарно-играни филм „Печат браће Љубавића (500 година горажданске штампарије)“, у режији Слободана Симојловића.

Летњи плато БГБ

Серија разговора са ствараоцима завршена дружењем с Емиром Кустурицом

Од средине јуна, па током јула и августа 2022. године, сваког уторка или четвртка, на платоу испред БГБ (Библиотека града Београда) одржавани су разговори с нашим савременим књижевницима. Почев од дружења с публиком првог лауреата Београдског победника Драга Кекановиће, љубитељима лепе књижевности током лета представљени су и Ана Атанацковић, Мирјана Ђурђевић, Небојша Лапчевић, Мирјана Митровић, Радмила Петровић, Дејан Матић, Корнелије Квас, Јасмина Михајловић, Александар Шурбатовић, Славица Гароња и Весна Капор. Летњи плато БГБ завршен је разговором с нашим еминентним режисером и књижевником Емиром Кустурицом.

Момо Капор
МАГИЈА БЕОГРАДА
Књига комерцВећ пуних педесет година Београд је непресушна инспирација за писца и сликара Мому Капора. У овом делу он свом својом инвентивношћу покушава, и то му полази за руком, да дочара магију овог велеграда који је све урбанији и модернији. И не само то: Капор истински осећа ритмове Београда, жиле куцавице: Каленића пијацу, новобеоградски бувљак, ретке, још преостале кафане у којима се бистри политика, у којима се србује или европеизира… Ова књига је састављена од прича и одломака, анегдота и чудних биографија житеља овог града. У најкраћем – ово Капорово дело објашњава шта је то што се назива „духом Београда“. У уско жанровском смислу, пред читаоцима се налази књига прича, коју исписује човек који уме и има шта да исприповеда. И који је у себи на најлепши начин спојио традиционално и урбано, српско и светско. Ево неких од наслова прича: Дух, Небо, Длан, Кућа на дрвету, Мобилни, Гроф, Београдски разговори, Ћао… Књигу још интересантнијом чине ауторове илустрације.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *