BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

Septembar u Kinoteci

Posveta nedavno preminulim umetnicima

Veliki deo septembarskog repertoara Jugoslovenska kinoteka je posvetila sećanju na stvaralaštvo nedavno preminulih umetnika – znamenitog srpskog reditelja Joce Jovanovića i njegovog američkog kolege Boba Rafelsona, kao i glumaca Branka Cvejića, Džejmsa Kana, Žan-Luja Trentinjana…

U sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke publika je mogla da vidi digitalno restaurisani film „Neka druga žena“, na dve besplatne projekcije u okviru projekta A1 Kinoteka, a potom i ciklus povodom 100 godina od rođenja italijanskog autora Pjera Paola Pazolinija, omiljene filmove hrvatske glumice Ksenije Marinković u programu Moj izbor, reviju Merlinka klasik, kao i izložbu čehoslovačkih plakata za nekadašnje jugoslovenske filmove.
U okviru programa Sećanje na… 1. septembra u sali „Makavejev“ prikazana su dva ostvarenja čuvenog i kontroverznog srpskog reditelja i scenariste Jovana Joce Jovanovića (1940–2022): decenijama „bunkerisani“ film „Mlad i zdrav kao ruža“ (1971), koji je pravu premijeru doživeo tek na Festu 2006. godine, kada je osvojio i nagradu Fipresci, kao i potresnu dramu o zavisnicima od heroina „Pejzaži u magli“ (1983).
U maloj sali zdanja u Uzun Mirkovoj ulici od 1. do 4. septembra dovršen je letnji program Kinoteke, sa po dva filma američkog reditelja Olivera Stouna, glumice Merilin Monro, kao i reditelja Dejvida Linča i Alfreda Hičkoka.
Ljubitelji filma su bili u prilici i da se podsete uloga slavnog francuskog glumca Žan-Luja Trentinjana (1930–2022) u filmovima „Jedan čovek i jedna žena“ (1966) Kloda Leluša, „Konformista“ (1970) Bernarda Bertolučija, „Z“ (1979) Koste Gavrasa…
Popularnom i cenjenom srpskom glumcu Branku Cvejiću (1946–2022) Jugoslovenska kinoteka odala je počast 6. septembra, projekcijom filmova u kojima je ostvario značajne uloge – „Slučaj Harms“ (1987) Slobodana D. Pešića i „Jagode u grlu“ (1985) Srđana Karanovića.
Kinoteka Republike Srpske bila je gost Jugoslovenske kinoteke 7. septembra tom prilikom predstavivši dokumentarno-igrani film „Pečat braće Ljubavića (500 godina goraždanske štamparije)“, u režiji Slobodana Simojlovića.

Letnji plato BGB

Serija razgovora sa stvaraocima završena druženjem s Emirom Kusturicom

Od sredine juna, pa tokom jula i avgusta 2022. godine, svakog utorka ili četvrtka, na platou ispred BGB (Biblioteka grada Beograda) održavani su razgovori s našim savremenim književnicima. Počev od druženja s publikom prvog laureata Beogradskog pobednika Draga Kekanoviće, ljubiteljima lepe književnosti tokom leta predstavljeni su i Ana Atanacković, Mirjana Đurđević, Nebojša Lapčević, Mirjana Mitrović, Radmila Petrović, Dejan Matić, Kornelije Kvas, Jasmina Mihajlović, Aleksandar Šurbatović, Slavica Garonja i Vesna Kapor. Letnji plato BGB završen je razgovorom s našim eminentnim režiserom i književnikom Emirom Kusturicom.
Momo Kapor
MAGIJA BEOGRADA
Knjiga komercVeć punih pedeset godina Beograd je nepresušna inspiracija za pisca i slikara Momu Kapora. U ovom delu on svom svojom inventivnošću pokušava, i to mu polazi za rukom, da dočara magiju ovog velegrada koji je sve urbaniji i moderniji. I ne samo to: Kapor istinski oseća ritmove Beograda, žile kucavice: Kalenića pijacu, novobeogradski buvljak, retke, još preostale kafane u kojima se bistri politika, u kojima se srbuje ili evropeizira… Ova knjiga je sastavljena od priča i odlomaka, anegdota i čudnih biografija žitelja ovog grada. U najkraćem – ovo Kaporovo delo objašnjava šta je to što se naziva „duhom Beograda“. U usko žanrovskom smislu, pred čitaocima se nalazi knjiga priča, koju ispisuje čovek koji ume i ima šta da ispripoveda. I koji je u sebi na najlepši način spojio tradicionalno i urbano, srpsko i svetsko. Evo nekih od naslova priča: Duh, Nebo, Dlan, Kuća na drvetu, Mobilni, Grof, Beogradski razgovori, Ćao… Knjigu još interesantnijom čine autorove ilustracije.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *