САД окрећу леђа политици једне Кине

У Пекингу сматрају да се питање Тајвана тиче кључних интереса земље и да економска сарадња острва са иностранством мора бити заснована на поштовању принципа једне Кине

Кина је прошле недеље изразила чврсто противљење новој „трговинској иницијативи“, овога пута између САД и Тајвана, позивајући Вашингтон да се придржава принципа једне Кине и упозоравајући власти на острву да престану да траже подршку САД за независност. Према наводима листа „Чајна дејли“, америчка иницијатива о трговинским везама са Тајваном у 21. веку покренута је почетком овог месеца. Иницијатива има за циљ продубљење економских и трговинских веза двеју страна, а први састанак у вези с реализацијом очекује се касније овог месеца у Вашингтону, наводи „Чајна дејли“.

ИГРА НА ТАЈВАНСКУ КАРТУ Активности Вашингтона у вези с продубљивањем економске и сваке друге сарадње с Тајваном део је ширих америчких напора да у Индо-пацифику придобију што више савезника које би употребили у циљу сузбијања Кине, њене економије и утицаја, о чему је „Печат“ већ писао (бр. 716). „Кина се чврсто противи било каквом облику званичног контакта између Тајвана и земаља које имају дипломатске везе са Кином, укључујући преговоре и потписивање споразума са импликацијама суверенитета и званичне природе“, рекао је портпарол Министарства спољних послова Џао Лиђијан.

„Чајна дејли“ констатује да су у последње време САД сличним потезима често кршиле принцип једне Кине, укључујући посету делегације америчког Конгреса Тајвану, с америчком сенаторком Тамијем Даквортом на челу и најновију „трговинску иницијативу“. „Такви трикови ојачали су сепаратистичке снаге које се залажу за независност Тајвана, поткопавајући мир и стабилност широм Тајванског мореуза“, рекао је Џао Лиђијан, додајући, како преноси „Чајна дејли“, да ће САД, инсистирајући да играју на „тајванску карту“, само довести односе са Кином у, како је наведено, несигурну ситуацију. „Такође, оштро упозоравамо власти Демократске прогресивне партије да би требало да одустану од калкулације тражења независности, очекујући подршку САД за то. У супротном, што више скачу, пад ће бити разорнији“, рекао је Џао Лиђијан.
Ма Сјаогуанг, портпарол Канцеларије за послове Тајвана при кинеском Државном савету, рекао је да је Демократска прогресивна партија деловала из сопствених политичких интереса и у дослуху са спољним снагама, на штету људи и компанија на острву. „Позивамо америчку страну да се стварним делима искрено придржава принципа једне Кине и три заједничка саопштења Кине и САД. Покушај да се заустави поновно уједињење Кине и национално подмлађивање неће успети“, рекао је Ма.
Гао Фенг, портпарол кинеског Министарства трговине, рекао је тим поводом да се питање Тајвана тиче кључних интереса Кине и да економска сарадња региона са иностранством мора бити заснована на принципу једне Кине. „Сједињене Државе треба опрезно да управљају својим трговинским и економским везама са Тајваном и да се уздрже од слања погрешних сигнала сепаратистичким снагама које се залажу за независност Тајвана“, рекао је Гао.

КИНА ПРОТИВ ПРОДАЈЕ ОРУЖЈА На редовном брифингу за новинаре, како преноси „Чајна дејли“, Џао Лиђијан је такође критиковао недавне примедбе америчког министра одбране Лојда Остина које указују на то да је Вашингтон спреман да прошири војну подршку Тајвану. „Кина се чврсто противи америчкој продаји оружја кинеском региону Тајвана, што озбиљно нарушава суверенитет и територијални интегритет Кине и меша се у кинеске унутрашње послове“, рекао је Џао Лиђијан, позивајући Вашингтон да заустави продају оружја и војне контакте са Тајваном.
Он је, како лист преноси, рекао да, уколико САД заиста желе да заштите слободу, стабилност и безбедност у азијско-пацифичком региону, треба да зауставе погрешне активности формирања малих клика, као и распиривање политичког антагонизма и војних конфронтација у региону.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *