SAD okreću leđa politici jedne Kine

U Pekingu smatraju da se pitanje Tajvana tiče ključnih interesa zemlje i da ekonomska saradnja ostrva sa inostranstvom mora biti zasnovana na poštovanju principa jedne Kine

Kina je prošle nedelje izrazila čvrsto protivljenje novoj „trgovinskoj inicijativi“, ovoga puta između SAD i Tajvana, pozivajući Vašington da se pridržava principa jedne Kine i upozoravajući vlasti na ostrvu da prestanu da traže podršku SAD za nezavisnost. Prema navodima lista „Čajna dejli“, američka inicijativa o trgovinskim vezama sa Tajvanom u 21. veku pokrenuta je početkom ovog meseca. Inicijativa ima za cilj produbljenje ekonomskih i trgovinskih veza dveju strana, a prvi sastanak u vezi s realizacijom očekuje se kasnije ovog meseca u Vašingtonu, navodi „Čajna dejli“.

IGRA NA TAJVANSKU KARTU Aktivnosti Vašingtona u vezi s produbljivanjem ekonomske i svake druge saradnje s Tajvanom deo je širih američkih napora da u Indo-pacifiku pridobiju što više saveznika koje bi upotrebili u cilju suzbijanja Kine, njene ekonomije i uticaja, o čemu je „Pečat“ već pisao (br. 716). „Kina se čvrsto protivi bilo kakvom obliku zvaničnog kontakta između Tajvana i zemalja koje imaju diplomatske veze sa Kinom, uključujući pregovore i potpisivanje sporazuma sa implikacijama suvereniteta i zvanične prirode“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

„Čajna dejli“ konstatuje da su u poslednje vreme SAD sličnim potezima često kršile princip jedne Kine, uključujući posetu delegacije američkog Kongresa Tajvanu, s američkom senatorkom Tamijem Dakvortom na čelu i najnoviju „trgovinsku inicijativu“. „Takvi trikovi ojačali su separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana, potkopavajući mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“, rekao je Džao Liđijan, dodajući, kako prenosi „Čajna dejli“, da će SAD, insistirajući da igraju na „tajvansku kartu“, samo dovesti odnose sa Kinom u, kako je navedeno, nesigurnu situaciju. „Takođe, oštro upozoravamo vlasti Demokratske progresivne partije da bi trebalo da odustanu od kalkulacije traženja nezavisnosti, očekujući podršku SAD za to. U suprotnom, što više skaču, pad će biti razorniji“, rekao je Džao Liđijan.
Ma Sjaoguang, portparol Kancelarije za poslove Tajvana pri kineskom Državnom savetu, rekao je da je Demokratska progresivna partija delovala iz sopstvenih političkih interesa i u dosluhu sa spoljnim snagama, na štetu ljudi i kompanija na ostrvu. „Pozivamo američku stranu da se stvarnim delima iskreno pridržava principa jedne Kine i tri zajednička saopštenja Kine i SAD. Pokušaj da se zaustavi ponovno ujedinjenje Kine i nacionalno podmlađivanje neće uspeti“, rekao je Ma.
Gao Feng, portparol kineskog Ministarstva trgovine, rekao je tim povodom da se pitanje Tajvana tiče ključnih interesa Kine i da ekonomska saradnja regiona sa inostranstvom mora biti zasnovana na principu jedne Kine. „Sjedinjene Države treba oprezno da upravljaju svojim trgovinskim i ekonomskim vezama sa Tajvanom i da se uzdrže od slanja pogrešnih signala separatističkim snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana“, rekao je Gao.

KINA PROTIV PRODAJE ORUŽJA Na redovnom brifingu za novinare, kako prenosi „Čajna dejli“, Džao Liđijan je takođe kritikovao nedavne primedbe američkog ministra odbrane Lojda Ostina koje ukazuju na to da je Vašington spreman da proširi vojnu podršku Tajvanu. „Kina se čvrsto protivi američkoj prodaji oružja kineskom regionu Tajvana, što ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine i meša se u kineske unutrašnje poslove“, rekao je Džao Liđijan, pozivajući Vašington da zaustavi prodaju oružja i vojne kontakte sa Tajvanom.
On je, kako list prenosi, rekao da, ukoliko SAD zaista žele da zaštite slobodu, stabilnost i bezbednost u azijsko-pacifičkom regionu, treba da zaustave pogrešne aktivnosti formiranja malih klika, kao i raspirivanje političkog antagonizma i vojnih konfrontacija u regionu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *