ХАБЕР ОД ШМИТА

ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА

Како је предсједник Централне изборне комисије у свом ђурђевданском интервјуу објаснио планове западних НАТО земаља БиХ?

Хрватима у Босни и Херцеговини нема спаса, резигнирано је обзнанио своје виђење политичке судбине сународника у сусједној држави Зоран Милановић. Порука је послата с Пантовчака, од Сабора и из њега, у коме опозициони „Мост“ снажно подржава политику озбиљног ангажмана Републике Хрватске на заштити права Хрвата у БиХ, због чега воде рат с бриселском владом Андреја Пленковића.

ШУТАЊЕ МАЈКЕ СРБИЈЕ У сјени „хрватских сукоба и галаме“ упадљиво је ћутање званичне Србије поводом дављења Републике Српске и рушења њеног уставног положаја. Бањалучанима не недостаје искуство – слично су окусили у време ратних година и санкција на Дрини, али и у вријеме када је гвоздена завјеса која се, прије него на Истоку Европе, подигла на Дрини спријечавала улазак врло дефицитарне робе у нашим друштвеним односима: Истине.

[restrict]

Истине о црним листама на којима су Срби, о санкцијама, пријетњама највишим руководиоцима Републике Српске, о забрани интелектуалне и научне размјене између Срба и Срба, одјељених ријеком Дрином. Република Српска, баш као и Русија, доспела је у категорију тешких ријечи и игнорантски је отјерана у илегалу. Зашутила је мајка Србија, шути власт и медији шуте, па никога у Бањалуци није изненадила одлука нелегалне Централне изборне комисије БиХ о расписивању нових избора на свим нивоима осим општина. Дабоме, по старом Изборном закону, који је Уставни суд БиХ давно поништио и прогласио неуставним, одлучујући по апелацији Боже Љубића, високог функционера Хрватског народног сабора.

Ове процесе можемо тумачити „одлучном акцијом западних НАТО земаља“ да „коначно“ санкционишу лидере Срба и Хрвата у БиХ: Милорада Додика и Драгана Човића. Јавности у БиХ то је обзнанио и предсједник Централне изборне комисије Суад Арнаутовић у свом ђурђевданском интервјуу у којем је поручио да ће скинути Додика и Човића са изборних листа и забранити им кандидатуру само ако од Кристијана Шмита добије „хабер“ да они крше Дејтонски споразум: „Не мора се Шмит знојити, нека нам само пошаље свој став“!

Није Арнаутовић помињао Бакира Изетбеговића, који је давно одбацио Дејтонски споразум и уставно уређење, али је хрватском министру иностраних послова Грлић Радману, поводом изнетог става да ЦИК не може имплементирати Изборни закон, реплицирао: „Ја бих се на то прекрстио, па то нам је основна функција!“

„План Б“, а то је проглашење трећег ентитета, јесте солуција којој би Хрвати у оваквим околностима могли прибјећи. Њих буни зашто западна, НАТО дипломатија подстиче штетни, антидејтонски, антиуставни и антиевропски курс сарајевске политике. Хрвати, који су углавном шутили и трпили, сада се питају зашто западне демократије јачају политику која подстиче мржњу; његују пробуђене неоосманске и унитарне амбиције код Бошњака, истичући да Дејтонски споразум руше Срби, чак и онда када бошњачки лидер тај споразум одбацује и назива „лудачком кошуљом“ за БиХ.

Коначно, зашто истакнуте Сарајлије слиједе курс и пут Алије Изетбеговића, СДА и Муслиманског братства, показујући неспособност суочавања с проблемима.

НЕЋЕ ЖЕЉKО ХАЛАЛИТИ БАКИРУ Сасвим нови круг питања отвара „главни представник Хрвата у БиХ“ Жељко Комшић. Гостујући на Face TV, код Сенада Хаџифејзовића он је отворио своју изборну кампању.

„Да ли ми се учинило, или си заиста изговорио да мораш бити кандидат“, покушао је Хаџифејзовић у два наврата да добије одговор на питање хоће ли се његов гост у студију опет кандидовати за Предсједништво БиХ.

„Морам, морам ићи даље, не могу стати. Шта би човјек урадио кад би сада стао и рекао у овом тренутку ’не могу ја више’, у овом послу то не постоји, овдје се иде до краја или си горе или си доле“, одговорио је Комшић.

На инсистирање Сенада Хаџифејзовића да га је бивши генерални секретар његове странке Демократска фронта Златко Милетић, некада Србин послије Хрват, напустио због уласка у коалицију са СДА, Комшић је рекао: „Милетић ме није напустио због СДА. Био је са мном на преговорима. Био је за коалицију са СДА. Милетић се наљутио на мене због нечега што сам му рекао приватно. Увриједио је и он мене и ја њега.“

НИЈЕ ОН ХАЛАЛИО Напуштање тзв. опозиционе шесторке у Сарајеву објаснио је свађом с Елмедином Конаковићем, предсједником нове политичке странке „Народ и правда“ – НиП, у коју су ушли, већ профилисани, у гласачком тијелу Бошњака угледни и у чаршији омиљени Аљоша Чампара и Денис Звиздић.

„Са њим сам се посвађао приватно – због жене. Побјегао ми је у секунди. Дирати у породицу па лагати, није нешто што се у овом граду опрашта.“

Најзанимљивији део разговора са Хаџи Сенадом било је Комшићево тумачење свега што се дешавало око ревизије тужбе против Србије због геноцида.

„Имао сам шухву када је у питању представа у Вијећници око ревизије. Не халалим то Изетбеговићу. Питам се зашто ми нисмо Југославију тужили и за агресију, не само за геноцид?“

Свакако да није примјерено да муслимани у комуникацији са хришћанима/кршћанима користе вјерски институт као што је „халал“. Али ако неко ко представља Хрвате а при томе је атеиста у разговору користи тај исламски институт да би појаснио како Алијином сину није халалио, онда је такав чин срамотно исмијавање ислама, те свједочанство о политичком амбијенту и стању духа у Сарајеву.

Није Комшић стао на томе. Уверљивости ради, послужио се и арапском ријечи „шухва“. Архаизам „шухва, шухвели“, тј. „сумња, сумњиво“ живи још само по брдима и засеоцима у којима још не знају шта је то интернет а шта образовање. Овај израз требало је да изазове посебан ефекат код старих муслимана. На Комшићевом месту не бих их потцењивао. 

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *