HABER OD ŠMITA

PISMA IZ TAMNOG VILAJETA

Kako je predsjednik Centralne izborne komisije u svom đurđevdanskom intervjuu objasnio planove zapadnih NATO zemalja BiH?

Hrvatima u Bosni i Hercegovini nema spasa, rezignirano je obznanio svoje viđenje političke sudbine sunarodnika u susjednoj državi Zoran Milanović. Poruka je poslata s Pantovčaka, od Sabora i iz njega, u kome opozicioni „Most“ snažno podržava politiku ozbiljnog angažmana Republike Hrvatske na zaštiti prava Hrvata u BiH, zbog čega vode rat s briselskom vladom Andreja Plenkovića.

ŠUTANJE MAJKE SRBIJE U sjeni „hrvatskih sukoba i galame“ upadljivo je ćutanje zvanične Srbije povodom davljenja Republike Srpske i rušenja njenog ustavnog položaja. Banjalučanima ne nedostaje iskustvo – slično su okusili u vreme ratnih godina i sankcija na Drini, ali i u vrijeme kada je gvozdena zavjesa koja se, prije nego na Istoku Evrope, podigla na Drini spriječavala ulazak vrlo deficitarne robe u našim društvenim odnosima: Istine.

[restrict]

Istine o crnim listama na kojima su Srbi, o sankcijama, prijetnjama najvišim rukovodiocima Republike Srpske, o zabrani intelektualne i naučne razmjene između Srba i Srba, odjeljenih rijekom Drinom. Republika Srpska, baš kao i Rusija, dospela je u kategoriju teških riječi i ignorantski je otjerana u ilegalu. Zašutila je majka Srbija, šuti vlast i mediji šute, pa nikoga u Banjaluci nije iznenadila odluka nelegalne Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju novih izbora na svim nivoima osim opština. Dabome, po starom Izbornom zakonu, koji je Ustavni sud BiH davno poništio i proglasio neustavnim, odlučujući po apelaciji Bože Ljubića, visokog funkcionera Hrvatskog narodnog sabora.

Ove procese možemo tumačiti „odlučnom akcijom zapadnih NATO zemalja“ da „konačno“ sankcionišu lidere Srba i Hrvata u BiH: Milorada Dodika i Dragana Čovića. Javnosti u BiH to je obznanio i predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović u svom đurđevdanskom intervjuu u kojem je poručio da će skinuti Dodika i Čovića sa izbornih lista i zabraniti im kandidaturu samo ako od Kristijana Šmita dobije „haber“ da oni krše Dejtonski sporazum: „Ne mora se Šmit znojiti, neka nam samo pošalje svoj stav“!

Nije Arnautović pominjao Bakira Izetbegovića, koji je davno odbacio Dejtonski sporazum i ustavno uređenje, ali je hrvatskom ministru inostranih poslova Grlić Radmanu, povodom iznetog stava da CIK ne može implementirati Izborni zakon, replicirao: „Ja bih se na to prekrstio, pa to nam je osnovna funkcija!“

„Plan B“, a to je proglašenje trećeg entiteta, jeste solucija kojoj bi Hrvati u ovakvim okolnostima mogli pribjeći. Njih buni zašto zapadna, NATO diplomatija podstiče štetni, antidejtonski, antiustavni i antievropski kurs sarajevske politike. Hrvati, koji su uglavnom šutili i trpili, sada se pitaju zašto zapadne demokratije jačaju politiku koja podstiče mržnju; njeguju probuđene neoosmanske i unitarne ambicije kod Bošnjaka, ističući da Dejtonski sporazum ruše Srbi, čak i onda kada bošnjački lider taj sporazum odbacuje i naziva „ludačkom košuljom“ za BiH.

Konačno, zašto istaknute Sarajlije slijede kurs i put Alije Izetbegovića, SDA i Muslimanskog bratstva, pokazujući nesposobnost suočavanja s problemima.

NEĆE ŽELJKO HALALITI BAKIRU Sasvim novi krug pitanja otvara „glavni predstavnik Hrvata u BiH“ Željko Komšić. Gostujući na Face TV, kod Senada Hadžifejzovića on je otvorio svoju izbornu kampanju.

„Da li mi se učinilo, ili si zaista izgovorio da moraš biti kandidat“, pokušao je Hadžifejzović u dva navrata da dobije odgovor na pitanje hoće li se njegov gost u studiju opet kandidovati za Predsjedništvo BiH.

„Moram, moram ići dalje, ne mogu stati. Šta bi čovjek uradio kad bi sada stao i rekao u ovom trenutku ’ne mogu ja više’, u ovom poslu to ne postoji, ovdje se ide do kraja ili si gore ili si dole“, odgovorio je Komšić.

Na insistiranje Senada Hadžifejzovića da ga je bivši generalni sekretar njegove stranke Demokratska fronta Zlatko Miletić, nekada Srbin poslije Hrvat, napustio zbog ulaska u koaliciju sa SDA, Komšić je rekao: „Miletić me nije napustio zbog SDA. Bio je sa mnom na pregovorima. Bio je za koaliciju sa SDA. Miletić se naljutio na mene zbog nečega što sam mu rekao privatno. Uvrijedio je i on mene i ja njega.“

NIJE ON HALALIO Napuštanje tzv. opozicione šestorke u Sarajevu objasnio je svađom s Elmedinom Konakovićem, predsjednikom nove političke stranke „Narod i pravda“ – NiP, u koju su ušli, već profilisani, u glasačkom tijelu Bošnjaka ugledni i u čaršiji omiljeni Aljoša Čampara i Denis Zvizdić.

„Sa njim sam se posvađao privatno – zbog žene. Pobjegao mi je u sekundi. Dirati u porodicu pa lagati, nije nešto što se u ovom gradu oprašta.“

Najzanimljiviji deo razgovora sa Hadži Senadom bilo je Komšićevo tumačenje svega što se dešavalo oko revizije tužbe protiv Srbije zbog genocida.

„Imao sam šuhvu kada je u pitanju predstava u Vijećnici oko revizije. Ne halalim to Izetbegoviću. Pitam se zašto mi nismo Jugoslaviju tužili i za agresiju, ne samo za genocid?“

Svakako da nije primjereno da muslimani u komunikaciji sa hrišćanima/kršćanima koriste vjerski institut kao što je „halal“. Ali ako neko ko predstavlja Hrvate a pri tome je ateista u razgovoru koristi taj islamski institut da bi pojasnio kako Alijinom sinu nije halalio, onda je takav čin sramotno ismijavanje islama, te svjedočanstvo o političkom ambijentu i stanju duha u Sarajevu.

Nije Komšić stao na tome. Uverljivosti radi, poslužio se i arapskom riječi „šuhva“. Arhaizam „šuhva, šuhveli“, tj. „sumnja, sumnjivo“ živi još samo po brdima i zaseocima u kojima još ne znaju šta je to internet a šta obrazovanje. Ovaj izraz trebalo je da izazove poseban efekat kod starih muslimana. Na Komšićevom mestu ne bih ih potcenjivao. 

[/restrict]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *