УКРАЈИНСКИ ДРОН СЕ СРУШИО У ЗАГРЕБУ? Чуо се прасак, на земљи остао велики кратер

украјински дрон, Ту-141
Фото: Јутјуб/Ukrainian Military YouTube

Неидентификовани летећи објекат који се срушио у Загребу у четвртак увече према свему судећи могао би бити извиђачки дрон Ту-141 “Стриж”.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

То је закључак Тајлера Рогавеја, стручњака за војну авијацију и уредника портала “Wар Зоне”. Рогавеј тврди да је детаљно проучио фотографије остатака летелице из Загреба и закључио како се готово сигурно ради о дрону.

Летелица је највероватније стигла из Украјине.

– Чврсто верујем да се ради о извиђачком дрону који изгледа као ракета. Вероватно се озбиљно покварио, прелетео целу Мађарску и на крају се срушио у Загребу – написао је Рогавеј и изнео још доказа да је дрон у Хрватску стигао баш из ратне зоне.

– Недавно је објављено да је Украјина у погон ставила дронове још из совјетске ере, а колико је мени познато, Украјинци једини на свету користе дрон Ту-141.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ

Рогавеј је објаснио и како је дошао до тог закључка.

– Једно крило је остало нетакнуто што је омогућило да упоредимо фотографије. Наравно, збуњујуће је и поприлично алармантно да летелица одлети тако далеко, али што се тиче те врсте дрона, то није први пут, па чак ни и у овом рату. Пре само неколико дана један се срушио у Украјини.

Рогавеј пише да је у питању фасцинантна летелица из совјетске ере, коју су Украјинци унапредили током анексије Крима 2014. године.

– Реално, ова летелица је више крстарећа ракета него традиционална беспилотна летелица. Лансира се из приколице, рута се унапред одреди и служи за скупљање обавештајних података. И, да, има и падобран, тако да се више пута може употребити.

Прочитајте и:

ПУТИН ПОДРЖАО ШОЈГУОВ ПРЕДЛОГ: Откривено шта ће бити са заплењеним западним оружјем

ПОСТОЈИ САМО ЈЕДНА КИНА: Пекинг послао јасну поруку

НОВИ СВЕТСКИ РАТ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕО: Мадуро о тренутној геополитичкој ситуацији

– Дрон је очито прелетео једну или више земаља. Шта ради противваздушна одбрана НАТО-а?

Маркијан Лубкјивски, саветник украјинског министра одбране, за Јутарњи.хр изјавио је да летелица, која је пала у Загребу, није украјинска.

Такође, рекао је да се очекује службено саопштење украјинског министарства вањских послова у сарадњи с главним штабом украјинске војске.

Подсећамо, синоћ око 23 сата код Студентског дома Стјепан Радић на Сави у Загребу одјекнула је снажна експлозија која је узнемирила станаре околних зграда. Према првим информацијама, пала је нека врста летелице, а ватрогасци су добили дојаву о пронађеном падобрану.

На лице места брзо су изашли полиција и ватрогасци који су оградили подручје око велике рупе у асфалту. Место догађаја пуно је крхотина и асфалта, а има и оштећених аутомобила.

Према изјавама сведока, на месту на којем је дошло до експлозије виде се делови летелице.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *