Тактичко повлачење

Народна скупштина РС усвојила је закључак о повратку представника Српске у институције БиХ. То, међутим, не значи да је Бањалука одустала од инсистирања на укидању Инцковог декрета и процеса враћања уставних надлежности

Народна скупштина Републике Српске је на посебној седници 1. фебруара у Бањалуци констатовала да „нису престали разлози због којих је усвојила закључке на 20. посебној седници, одржаној 30. јула прошле године“. Али је истовремено гласовима 50 посланика владајуће коалиције дала зелено светло представницима мањег ентитета да убудуће „присуствују седницама Парламентарне скупштине БиХ, Председништва Босне и Херцеговине и Савета министара, али на начин да у одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине РС, Владе и председника Републике“.
Од осталих, укупно 12 закључака изгласаних у граду на Врбасу, треба издвојити онај којим је од посланика Српске у Парламентарној скупштини БиХ затражено да предложе усвајање закона о „злоупотреби појма геноцид“. Чиме би – наравно под претпоставком да Бошњаци не блокирају овај предлог, што је у овом тренутку у најмању руку неизвесно – јавно вређање Срба и Републике Српске (али и осталих народа дејтонске творевине, те саме БиХ) било третирано као кривично дело, па би тако оне који називају наш народ „геноцидним“, а РС „геноцидном творевином“, чекала затворска казна прописана законом.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.