Осигурање сигуран партнер

Уочи 5. Конференције „Српски дани осигурања“

Пише Душко Јовановић, генерални секретар Удружења осигуравача Србије

Основни циљ „Српских дана осигурања“ је едукација. И то едукација грађана, којима осигурање треба представити као савезника у невољи, али и запослених у сектору, којима треба омогућити праћење и прилагођавање модерним трендовима. Када смо организовали прву Конференцију, није било много оних који су веровали да ће скуп постати традиционалан. Чак ни ми у Удружењу нисмо знали да ли ће и колико скуп испунити очекивања, али се испоставило да су „Српски дани осигурања“ постали један од највећих стручних скупова у региону који је у целини посвећен осигурању. Унапређење тржишта и развој и афирмација струке су наши главни циљеви, јер сматрамо да је то најбољи начин да подстакнемо решавање отворених питања из осигурања и да разменом знања и искуства допринесемо бржем развоју тржишта у интересу свих, највише грађана. Желимо да дођемо до нивоа на којем нећемо постављати питање да ли да се осигурамо, већ ко нуди најбоље услове.
Утицај „Српских дана осигурања“ порастао је у претходне четири године и то је евидентно. Примера ради, на конференцијама смо доста причали о осигурању пољопривреде. Вероватно делом и под утицајем тих ставова, држава је пре две године повећала субвенцију за осигурање пољопривреде у пет региона са 40% на 70%, што је стимулативно деловало на раст броја осигураних. То је корак у правом смеру, јер пољопривреда треба да буде ослонац економије, а из нашег угла је осигурање те области на ивици рентабилности.
Ове године већи део „Српских дана осигурања“ биће посвећен пандемији узроковане ковидом 19. На једном округлом столу говорићемо о томе да ли смо и шта научили из ове кризе и да ли смо спремни за неку нову сличну кризу. Сазнаћемо и да ли здравствено осигурање, у оваквим кризама, може да буде снага и партнер државе. Представници државе и државног фонда и представници приватне праксе и осигуравача пробаће да одговоре на питање да ли и како можемо да помогнемо државном здравственом систему. Биће речи и о будућности животног осигурања, као и о улози и значају заштитника грађана, у пандемијским условима. Обрадићемо и друге теме, попут сајбер ризика, директиве Solvency II, превенције штета.
Од панелиста издвојио бих гувернера НБС Јоргованку Табаковић, без чије подршке, као прве особе регулаторног тела, успеси које је сектор осигурања постигао не би били овако добри. Нагласићу само да је сектор, на почетку пандемије готово преко ноћи применио препоруке НБС и гувернера Јоргованке Табаковић и да је то омогућило да кроз пандемијску кризу пролазимо готово без последица. Захваљујући томе расте и поверење грађана у осигурање, а за разлику од других тржишта, на нашем се не осећају последице кризе. Осигурање у Србији је у плусу, а техничке резерве које служе за исплату штета износе скоро 220 милијарди динара, што је више него довољно да интереси грађана не буду угрожени ни у једном тренутку. Владу Србије представљаће министри Александар Вулин и Дарија Кисић Тепавчевић и помоћник министра финансија Огњен Поповић. Издвојићу и предавања директора Поште Србије Зорана Ђорђевића, заштитника грађана Зорана Пашалића, као и представника Светске банке и Insurance Europe. Спремамо и госте изненађења.
Зашто смо се одлучили да мото овогодишње конференције буде стара латинска изрека Tempora mutantur – времена се мењају. Једноставно, у претходне две пандемијске године све око нас се променило, укључујући и нас саме. Добили смо нове полисе, неке изменили и приближили се клијентима путем интернета. Постали смо свеснији ризика који нас окружују, по здравље, сопствену и безбедност породице. Доста тога што је уведено као новина остаће у примени и после кризе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *