Jedno od dva zla

U Srbiji je započela još jedna pred-predizborna kampanja

Obraćajući se ovih dana Valdajskom međunarodnom diskusionom klubu u Sočiju, predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je i o „konceptualnoj i civilizacijskoj krizi“ s kojom je svet suočen, i koja će „odrediti samo postojanje čovečanstva na Zemlji“.

CIVILIZACIJSKO PITANJE Suočavamo se, ukazao je, „sa sistemskim promenama“ i „transformacijom koja je drugačija od svih drugih promena koje su se dogodile u poznatoj ljudskoj istoriji“. Reč je o „sve paradoksalnijoj interpretaciji onoga što čovek jeste“: „Sa zaprepašćenjem posmatramo procese koji su u toku u zemljama na koje se tradicionalno gleda kao na nosioce progresa… Ko god da se usudi da spomene da muškarci i žene zaista postoje, što je biološka činjenica, rizikuje da bude prognan. ’Roditelj broj jedan’ i ’roditelj broj dva’, ’rađajući roditelj’ umesto ’majka’, i ’ljudsko mleko’ koje zamenjuje majčino mleko zato što bi to moglo da uvredi ljude koji nisu sigurni kog su pola… A da i ne spominjem neke stvarno monstruozne stvari, kao kad decu odmalena uče da dečak lako može da postane devojčica, i obrnuto… I to čine tako što roditelje isključuju iz tog procesa i primoravaju decu da donesu odluke koje mogu da utiču na čitav njihov život… Ovo je na ivici zločina protiv čovečnosti, i to se radi u ime i pod zastavom progresa…“

Kinezi su pak, nasuprot tim procesima na koje upozorava Putin, sastavili neologizam đijaguo koji znači „porodica i nacija“. Deci su ograničili igranje video-igara na tri sata nedeljno i zabranili TV emisije s feminiziranim muškim likovima.

U Americi se Supermenov sin deklarisao kao homoseksualac a američka vojska hvali se što je Rejčel Levin postao/la prvi (prva?) otvoreni (kako god) transrodni admiral(ka) sa četiri zvezdice.

Nismo dovoljno udaljeni od tog progresivnog sveta Zapada da bismo bezbrižno smeli da posmatramo tu njegovu transformaciju u ludilo koje bi i nas moglo da zahvati ako ne budemo dovoljno oprezni i samosvesni; i tamo je, naime, krenulo od parada ponosa i veselih boja duge pa vidimo dokle se stiglo, a ni to nije kraj.

I nismo predaleko od Rusije i Kine da do nas ne bi mogla da stignu njihova zdravorazumska upozorenja da pripazimo šta radimo.

Ali mi se umesto toga bavimo pitanjem da li će (na primer) Vuk Jeremić izaći na izbore.

BOJKOT ILI PORAZ U meri u kojoj je to bitno, nemački „Dojče vele“ tvrdi da hoće: „Kompletna srpska opozicija izaći će na izbore u aprilu, kažu izvori DV-a. Ona će tako odabrati jedno od dva zla – verovatni poraz u nefer trci protiv svemoćnog režima, umesto da se ukopa u još jedan bojkot.“

Izbori će, kako je zvanično-nezvanično objavljeno ove subote posle sastanka vlasti Aleksandra Vučića (i Ivice Dačića) sa onim delom opozicije koji je tražio da s njima razgovara bez posredovanja stranaca, biti održani 3. aprila sledeće godine. Istovremeno i predsednički i parlamentarni i beogradski.

Dijalog vlasti i opozicije bez posredovanja stranaca proizveo je i zajednički zaključak o različitim aspektima prihvatljivih izbornih uslova za sve učesnike u postupku (koji bi javnosti trebalo da bude predstavljen kad ovaj broj „Pečata“ već bude u štampi).

Nasuprot tome, dijalog vlasti i opozicije sa posredovanjem stranaca nije proizveo zaključak stranaca kakvom se nadala ta opozicija koja je samo s njihovim posredovanjem htela da pregovara. Te im je Dragan Đilas, vlasnik Stranke slobode i pravde, poručio da su „bukvalno lupili šamar svima nama koji uporno radimo na uvođenju Srbije u EU i koji ubeđujemo naš narod da nam je Evropska unija najveći prijatelj i podrška, naša budućnost“. Uzgred budi rečeno, upravo onakva budućnost na koju upozorava, ako ima koga da ga čuje, Vladimir Putin.

Dok povodom izneverenih očekivanja od evroposlanika portal direktno.rs precizira i da su „sve nade (u evroposlanike) nestajale u beogradskom restoranu ’Marinada’, gde je Ivica Dačić vodio učesnike dijaloga na večeru i muziku. To što je Srbija zemlja bez demokratije (…) nije omelo evroposrednike da se opuste uz iće, piće i muziku. I naravno Dačićeve vokalne sposobnosti“.

Što će reći da sad nastupa pravo vreme da se pređe na sledeću tradicionalnu temu svakih srpskih izbora. A to je, naravno, ujedinjavanje opozicije. Kao da je to onaj čarobni recept kojim će skup više gubitnika biti pretvoren u jednog pobednika.

„Ili idemo zajedno na izbore, ili idemo zajedno u bojkot“, poručuje potpredsednik Jeremićeve Narodne stranke Zdravko Ponoš, nekadašnji načelnik Generalštaba srpske vojske na čijem je imenovanju insistirao američki ambasador Majkl Polt.

Uostalom, ima vremena, videćemo šta će ispasti od toga. Nema sumnje da će opet biti mnogo buke, verovatno ni oko čega. Aleksandar Vučić možda se ipak i nije šalio kada je pre nekoliko dana rekao: „Da hoću da se šalim rekao bih da su moji najbolji igrači Đilas i Jeremić. Bog da ih poživi u politici, dok su oni tu, za SNS nema bojazni.“

I dok se oni tako lepo zabavljaju, preostaje samo da se nadamo da će, usred tih svojih ljutih bitki, naći vremena i da se pozabave onom jednom bitkom na koju je Putin upozorio, i koja je zapravo jedino i važna. Pre nego što bude prekasno.  

2 komentara

  1. unutrašnji dijalog, glas naroda

    Bravo za Vrzića, članak je odličan i vrlo poučan.

    Putinov akcenat na civilizacijsku krizu u svetu je vrlo opravdan. Nameću se od strane Zapada i Amerike sistemske promene i transformacije (protivprirodne) “porodičnih i demografskih vrednosti” za podsticaj radjanja (roditelj jedan i roditelj dva – a ne muža i žene?). Indoktriniraju-truju odmalena našu decu globalističko-modernističkim “ljudskim pravima” da mogu da budu jedaan ili rugi pol, dečak ili devojčica – da sami izraze svoja osećanja u izboru pola, bez mešanja roditelja(!). U tom pravcu se okrećei i “rodna ramnopravnost” ozakonjena skoro u skupštini, u funkciji ekonomskog, demografskog i porodično-partnerskog (ne bračnog) osamostaljivanje žena u Srbiji. U svemu tome učestvuju i rijaliti programi u kojima se potiskuju nacionalne i porodične-bračne vrednosti, kritikuju se legalni brakovi, venčanja, papiri, radjanje više dece kao zaostalost, proša vremena, promovišu se naopake vrednosti za budućnost – što će sigurno da se negativno odrazi na natalitet Srba (neki drugi narodi su ideološko-tradicionaistički “demografski u ekspanziji”, za razliku od Srba); Primer jedan: “Javlja se gledateljka-poznanica u “rijaliti” da se pohvali kako se razvela pd muža, voditeljka ponosno-euforično kaže: vrlo mi je drago – dodji u rijaliti-Vilu da proslavimo(!)? Destruktivne vrednosti se nameću pod pretnjama i sankcijama za neposlušne narode-države, kao što je bio Vašingtonski sporazum u deset tačaka, u jednoj se govori da su države – kandidati za ulazak u EU – dužne da utiču na druge države “da prihvate gej zajednice ponosa”(!)? Neverovatno je da se nametanje, destruktivnih vrednosti, pritisak vrši samo na hrišćanske i pravoslavne narode, a ne i na muslimanske, afričke, indijske (naravno ne bi trebalo nikome)?…

    IZBORI U SRBIJI Bojkot ili poraz (za opoziciju). Bitna je “patriotska opozicija” koja će štititi nacionakne interese, a NE opozicija u prvom redu za lične i stranačke interese, u nastavku…

    2
    1
  2. unutrašnji dijalog, glas naroda

    IZBORI u Srbiji, bojkot ili poraz?

    Pod opoziciju smatram “konstruktivnu opoziciju” koja (će) se svojim programom boriti za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i KiM sastavnim delom Srbije, kao i očuvanja nacionalnih interesa i napretka u svim oblastima. Da ne obrazlažem ne-opravdanosti dugogodišnjih sukoba opozicije i vlasti, to je preko medija poznato javnosti, ukazao bih na jedan vrlo važan princip delovanja u izbornom sistemu, a to je (nevidljiva) uloga “statističkog delovanja” (Republičkog zavoda za statisstiku) u informacionom izbornom sistemu – izlaznost – glasački procenti po etničkom sastavu? Zašto je to važno? Prvo, da se ima uvid u faktičko glasanje, procentualno, po etničkoj osnovi. To može da se uspostavi – da se glasa sa ličnom kartom, da se na glasačkim listićima naznači nacionalna pripadnost glasača. ; Drugo, da se onemogući zloupotreba “glasova” na etničkoj osnovi na štetu srpske nacije, a u korist vladajućih lidera zarad opstanka na vlasti. Na primer, visoki pretstavnik Sandžaka (Raške), za raniji izbor predsednika Srbije je na TV rekao, citiram: “Ako predsednik Srb. (?) ispuni obećanja (?) koja je meni dao – pozvaću sve bošnjake da glasaju za njega; Koliki je broj (u procentima) glasača manjinske zajednice na Jugu Srbije koji će glasati za lidere-potpisnike Briselskog sporazuma kojim je Kosovo dobilo sve atribute države, koji sporazum nije prošao skupštinsku debatu, protivustavan je, a sadržaj-odredbe sporazuma nisu obrazložene javnosti? Ima još vrlo važnih primera, da ne obrazlažem. Ako se ovakve destruktivne izborne anomalije dugoročno tolerišu dešavaće se da na položaj i opstanak srpske nacije najmanje utiču Srbi, što će dugoročno dovesti i do manjinskog položaja Srba (primer Kosova). Kao primer da postavim pitanje: Može li da se zna koliki će biti procenat glasača-Srba za predsednika Srbije na sledećim izborima (i u procentima) ako se ne glasa sa ličnom kartom i naznakom nacionalne pripadnosti? Da skratim, hvala na razumevanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *