Зечевизија – Спот европских вредности

Ове године на попису становништва можеш да се попишеш онлајн и изјасниш које си народности, а да нико то не сазна, поручују то у споту. Кампања Српског народног вијећа „Буди е-Србин“ настављена је телевизијски спотом након постављања великих паноа који су били уништавани и шарани

Иступа заступница Самосталне демократске српске странке у Хрватском сабору Ања Шимпрага и каже: „Господин Србљановић, који делује врло преплашено, са црном заштитном маском на лицу, црном капом на глави и рукавицама најпре спушта ролетне и замрачује стан, ослушкује комшијин зид, избацује СИМ картицу из мобилног телефона и уништава је, укључује гласну музику пре него што је на лаптопу отворио страницу е-србин.хр за онлајн пописивање становништва и у одељку за народност укуцао: Србин.“ Након што обави пописивање, зачује се звоно на вратима. Отвара врата, утом комшија каже: „Хеј, Србине, ’ајде молим те стишај то мало, дијете ми спава.“ Ове године на попису становништва можеш да се попишеш онлајн и изјасниш које си народности, а да нико то не сазна, поручују то у споту. Кампања српског народног вијећа „Буди е-Србин“ настављена је телевизијски спотом након постављања великих паноа који су били уништавани и шарани. „Жеља свих српских институција јесте оснажити припаднике наших народа о питању националног изјашњавања, релаксирати их јер нажалост и даље постоји страх. Фокус је у првом реду на Србе у великим градовима“ (Danas, 9. рујна 2021).

[restrict]

НОЋНА МОРА Е-СРБА Тајној авантури госпон Србљановића (Боже, какво презиме!) коју приказује спот чији је аутор Предраг Личина, а „клијент“ Српско народно вијеће у Хрватској, мора се признати извесна саркастична духовитост у односу на масовну антисрпску хистерију коју распирује неоусташка власт у овој држави. Многи се питају како се уопште тамо дозвољава тако нешто, али већ кратка анализа овe политичке рекламе показује да она ни у чему не „релаксира“ тамошњи српски живаљ и да се његовим порукама само „оснажује“ стара, олујна Туђманова стратегија. Редитељ спота Личина, ваљда Србин родом, изјављује како је све то за њега био само „посао“: „Радио сам много више реклама за пива и грицкалице, а ово схватам као свој позив. Ко ме зове, ја направим, а у последње време урадио сам две кампање за СНВ, па можемо причати о својеврсној серији спотова. Први је успео, клијент је био задовољан и позвао ме поново.“ Иначе, редитељ је аутор назовихорор пародије под насловом Последњи Србин у Хрватској (2019), једне обичне зомби будалаштине, у којој искежени Новосрби реже кроз вампирске зубе „Косово је срце Зомбије“. Сада, поводом такође сличне жанровске етиде, Личина изјављује (слушајте молим вас:) „Кад је човек сам са собом на интернету, можда ће смоћи храбрости да се изјасни, али не само као Србин него као Еским или пингвин… Постоји гомила људи по урбанијим срединама, у Загребу, Ријеци, Сплиту, који су у некој врсти параноје што носе српско презиме, међутим, сви њихови сусједи, пријатељи, то знају. О томе управо говори крај спота. Људи треба да се опусте. Не треба да се своде на Србе и Хрвате, посебно ако живе у граду, они су сви Ријечани или Загрепчани.“ Дакле, одлично је да будеш Еским, Ријечанин, Загрепчанин, пингвин или зомби – само не Србин! Што се, у крајњој линији, своди на оно класично Туђманово нанијети такве ударе да Срби практично нестану! Па се човек пита да ли онај префикс е испред именице Србин значи Еским Србин или можда Еуро Србин, што је извор нове ноћне море за ојађени и десетковани део српског света који данас живи у Европској унији, али „то не сме да се сазна“.

SERBIAN LIVES MATTER TOO Да ли је ико у Европској унији видео овај евроспот? Да ли је иједна од бројних мониторинг група, које тамо називају media task forces, видела на шта личи претпописни спот једне „заштићене“ националне мањине у европској породици народа? Да ли се ико узбудио пред тоталним суновратом капиталних еуропских вриједности које се јасно читају у овој телевизијској творевини? Хоће ли њен садржај – у коме се преостали Срби крију по полутами својих замандаљених станова (куда се и данас вуку сенке Јасеновца и Јадовна) да би се могли тајно изјашњавати о својој националној припадности као основном људском праву – бити на тапету бројних извештаја и резолуција заједничког европског дома? Па није ли очито да барем једна чланица ЕУ, а то је Хрватска, у блато баца принципе на којима је саздана цела Европска унија? Или ови принципи важе за све осим за Србе?
О томе више него речито говори горепоменуто финале спота, на који се учинковито позива туземна промиџба: „након што обави пописивање, зачује се звоно на вратима. Отвара врата, утом комшија каже: ’Хеј, Србине, ’ајде молим те стишај то мало, дијете ми спава’“. Добро сте прочитали: „Хеј, Србине!“. Питам се сада шта би се догодило да се у некој енглескиговорећој земљи Европске уније (а има их) комшија обрати комшији са „Хеј, црнче!“. Већ видим како овај несретни сусјед McGuffin присилно клечи пред својим домом и скрушено, до изнемоглости понавља: Black Lives Matter… Black Lives Matter…
Како смо већ добрано зашли у област фантастике, могао бих исто тако да замислим Frau Doktor, високу дужностницу Европске уније, како на свом путу за Западни Балкан (шта год то значило) прво клечи на Јелачић-плацу и тамо бескрајно понавља Serbian Lives Matter Too… Па онда жури уз долачке стубе све горе до Банских двора и сасвим у духу берлинске даде и загребачких барбарогенија наглас вапије Was machen Sie, doch? Шта радите, бре?!

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *