БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Нова признања у области културе

Посвета великом Радовићу

Београд установио књижевне награде „Београдски победник” и „Душан Радовић“

Престоница ће се ускоро на најпримеренији начин одужити песнику Душку Радовићу али и дати значајан подстицај домаћим књижевним ствараоцима. Захваљујући иницијативи заменика градоначелника града Београда Горана Весића и подршци те одобрењу од стране Библиотеке града, одлучено је да се, заједно са Градом, утанове нове награде у области књижевности: награда „Београдски победник“ за најбољи роман и награда „Душан Радовић“ за књижевност за децу и омладину.
Према речима заменика градоначелника, награда „Београдски победник“ биће награда за најбољи роман и додељиваће се једном годишње за дело које представља највредније достигнуће у области књижевности. За ово признање моћи ће да конкуришу сви романи који су написани на српском језику, а који су први пут објављени у периоду од 15. децембра претходне године до 15. децембра ове године а о додели награде одлучује жири који ће имати председника и четири члана и који се бира на четири године. Жири проглашава победника 28. јануара, на дан када је 1846. године у Бечу први пут изведен „Београдски кадрил“, касније познат као „Српски кадрил“, дело Јохана Штрауса Млађег које је компоновано по налогу кнеза Милоша Обреновића.
– Оснивање ове две књижевне награде велика је вест за српску књижевност. Сигуран сам да ће Библиотека града Београда као једна од најзначајнијих српских клутурних институција учинити све да ове награде, како избором независног и стручног жирија тако и квалитетом одлука, постану међу најзначајнијим у српској књижевности. Оне су већ сада финансијски највредније јер је Град Београд обезбедио да новчани део награде „Београдски победник” буде 10.000 евра, а награда „Душан Радовић” 5.000 евра – рекао је Весић.

фото: Беоинфо

Обележен светски дан бокса

Венци у славу ослободилаца Београда

Председник Светске боксерске федерације Умар Кремлев и заменик градоначелника града Београда Горан Весић положили су протекле недеље венац на Гробље ослободилаца Београда 1944. Поред осталих, овом догађају су присуствовали председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин и бивши светски првак у боксу Рој Џонс Јуниор, који је у посети Београду поводом Светског дана бокса и предстојећег Светског првенства у Београду.
У Београду ће ове године бити одржан највећи спортски догађај у нашој земљи – Светско првенство у боксу, а овом приликом је наглашено да наша земља још од 70-их година прошлог века није организовала овако велики догађај.
– Очекује се око 700 такмичара, као и више хиљада туриста. Заиста се спремамо да будемо добри домаћини овог догађаја који почиње 24. октобра – најавио је заменик градоначелника града Београда и позвао све љубитеље бокса да посете светски спектакл, захваливши се у исто време председнику Светске боксерске федерације на подршци.
Захваливши домаћинима на гостопримству, Кремлев је истакао да не може да се сложи да Србија не заслужује право да буде домаћин Светског првенста у боксу, будући да је реч о ,,боксерској земљи која је у историји постизала велике резултате“, да сваком треба да буде циљ да посети Србију – истакао је Кремлев.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *