BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

Nova priznanja u oblasti kulture

Posveta velikom Radoviću

Beograd ustanovio književne nagrade „Beogradski pobednik” i „Dušan Radović“

Prestonica će se uskoro na najprimereniji način odužiti pesniku Dušku Radoviću ali i dati značajan podsticaj domaćim književnim stvaraocima. Zahvaljujući inicijativi zamenika gradonačelnika grada Beograda Gorana Vesića i podršci te odobrenju od strane Biblioteke grada, odlučeno je da se, zajedno sa Gradom, utanove nove nagrade u oblasti književnosti: nagrada „Beogradski pobednik“ za najbolji roman i nagrada „Dušan Radović“ za književnost za decu i omladinu.
Prema rečima zamenika gradonačelnika, nagrada „Beogradski pobednik“ biće nagrada za najbolji roman i dodeljivaće se jednom godišnje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti. Za ovo priznanje moći će da konkurišu svi romani koji su napisani na srpskom jeziku, a koji su prvi put objavljeni u periodu od 15. decembra prethodne godine do 15. decembra ove godine a o dodeli nagrade odlučuje žiri koji će imati predsednika i četiri člana i koji se bira na četiri godine. Žiri proglašava pobednika 28. januara, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden „Beogradski kadril“, kasnije poznat kao „Srpski kadril“, delo Johana Štrausa Mlađeg koje je komponovano po nalogu kneza Miloša Obrenovića.
– Osnivanje ove dve književne nagrade velika je vest za srpsku književnost. Siguran sam da će Biblioteka grada Beograda kao jedna od najznačajnijih srpskih kluturnih institucija učiniti sve da ove nagrade, kako izborom nezavisnog i stručnog žirija tako i kvalitetom odluka, postanu među najznačajnijim u srpskoj književnosti. One su već sada finansijski najvrednije jer je Grad Beograd obezbedio da novčani deo nagrade „Beogradski pobednik” bude 10.000 evra, a nagrada „Dušan Radović” 5.000 evra – rekao je Vesić.
foto: Beoinfo

Obeležen svetski dan boksa

Venci u slavu oslobodilaca Beograda

Predsednik Svetske bokserske federacije Umar Kremlev i zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vesić položili su protekle nedelje venac na Groblje oslobodilaca Beograda 1944. Pored ostalih, ovom događaju su prisustvovali predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin i bivši svetski prvak u boksu Roj Džons Junior, koji je u poseti Beogradu povodom Svetskog dana boksa i predstojećeg Svetskog prvenstva u Beogradu.
U Beogradu će ove godine biti održan najveći sportski događaj u našoj zemlji – Svetsko prvenstvo u boksu, a ovom prilikom je naglašeno da naša zemlja još od 70-ih godina prošlog veka nije organizovala ovako veliki događaj.
– Očekuje se oko 700 takmičara, kao i više hiljada turista. Zaista se spremamo da budemo dobri domaćini ovog događaja koji počinje 24. oktobra – najavio je zamenik gradonačelnika grada Beograda i pozvao sve ljubitelje boksa da posete svetski spektakl, zahvalivši se u isto vreme predsedniku Svetske bokserske federacije na podršci.
Zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, Kremlev je istakao da ne može da se složi da Srbija ne zaslužuje pravo da bude domaćin Svetskog prvensta u boksu, budući da je reč o ,,bokserskoj zemlji koja je u istoriji postizala velike rezultate“, da svakom treba da bude cilj da poseti Srbiju – istakao je Kremlev.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *