Туробно берлинско небо

Најпре пандемија (која, упркос свему, не посустаје), па потоп библијских размера који је однео двеста људских живота (материјална штета се процењује на десетине милијарди евра) и сад, поврх свега и авганистански хаос који је изазвао прави потрес у Немачкој: само неколико недеља пред, веома неизвесне, а стицајем прилика, изузетно важне, парламентарне изборе, никад, чини се, туробније (политичко) небо над Берлином!

Иако су се немачки званичници упадљиво трудили да у врелој (завршној) фази изборне кампање бар Авганистан избегну као још једну политички запаљиву тему, поред короне која не посустаје, драматичних климатских промена и потопа библијских размера који је погодио делове земље и „одронио“ ионако танак политички капитал једном броју лидера, авганистански хаос, с тријумфом талибана, поразом и тоталном бламажом Сједињених Америчких Држава и комплетног запада, па тиме и саме Немачке, запљуснуо је, и уздрмао, свом силином политички Берлин.
Изненађење за изненађењем. И тамо где изненађења не би смело да буде. Шок за шоком. Јавност тражи ургентна објашњења и полагање рачуна, за превиде и промашаје најважнијих институција. Како је једна тако организована држава, са јаким обавештајним службама и снажном дипломатском мрежом, могла уопште да буде затечена драматичним догађајима у Авганистану?

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *