Српско-мађарско сагласје

Орбан у Београду

Упркос европским критикама и осудама, нарочито режима у Будимпешти, билатерални политички односи две суседне земље никада нису били бољи, уз чврста јавна обећања о даљем јачању пријатељских односа и узајамне подршке

За разлику од турбулентних историјских времена када су Србија (што сама, што у оквиру Југославије) и Мађарска били апсолутни непријатељи, у новије време, у последњих десетак година, ти односи су дијаметрално супротни и могу послужити за пример земљама у окружењу. И данас, као и некада, ти односи у највећој мери зависе од политика коју воде власти две земље, али и од личног односа лидера који их предводе, Александра Вучића, председника Србије, и мађарског премијера Виктора Орбана. Само од маја до августа прошле године ова два лидера састали су се осам пута, што говори о јаким и политичким и личним везама, без обзира на то што је Орбан баш у том периоду постао „црна овца“ Европске уније.

БАЛКАНСКИ ТОК И овај последњи (београдски) сусрет на званичном нивоу уследио је само неколико дана пошто су на граници с Мађарском Јавно предузеће „Србијагас“ и мађарска компанија ФГСЗ повезали гасовод „Балкански ток“ којим ће убудуће гас из Турске, преко Бугарске и Србије, стизати до Средње Европе.
Скептицизам који је пратио изградњу „Балканског тока“ због опструкција и претњи Запада, пре свега Америке, није се потврдио и Мађарска од сада закупљује капацитете, а Србија постаје важна транзитна земља гаса за Средњу Европу. Прве количине транзитног гаса кроз нашу земљу за Средњу Европу крећу 1. октобра. Србија је годинама Мађарској плаћала транзитну таксу, а Орбан је у Београду рекао да ће од сада Мађарска плаћати Србији.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Božidar Anđelković

    АРИЈЕВЦИ И МУЛАТИ – “Улазак Србије у ЕУ уз помоћ Орбана значио би увлачење Русије у европску политику.” Ово је поента написа који се ових дана појављују у западним медијима. Наравно да и Вучић и Орбан то знају. У чему је онда ствар? Мађарски премијер, наравно, ради у интересу своје земље и то је потпуно легитимно. Притиснут од Брисела, савезници су му неопходни. Зашто баш Србија? Па зато што Орбан одлично зна да огромна већина српског народа подржава његове ставове због којих га највише критикују у ЕУ. Орбан зна да не може, нити има намеру да увуче Србију у (овакву) ЕУ, јер ни Брисел то не жели. Србија у овом тренутку ништа не губи због Орбанове подршке. “Сарадњом Вучића и Орбана највише профитирају Русија и Кина”, вриште западни медији. И на крају, да кажемо суштину ствари: на помолу је ДЕКАЛЕРГИЗАЦИЈА Европске уније ( идејни оснивач ЕУ гроф Рихард Николаус фон Куденхоф Калерги, 1894-1972). А то би значило да пропада и резервни план глобалне (западне) дубоке државе, пошто је денацификацијом пропао и претходни. Да подсетимо, Хитлер је планирао Европу Аријеваца, гроф Калерги Европу (послушних) мулата. Оба плана створена су у мрачним кабинетима глобалне дубоке државе. Први план онемогућила је Русија (Совјетски Савез). Изгледа да ће исто бити и са овим другим, коме се и Орбан жестоко супротставља. А и Вучић, надам се…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.