Mlađani guslar Miloš i starina Obrad spasavaju kneza Moračanina

Interpretacija dešavanja u Udruženju novinara Srbije po motivima iz napisa bajkopisca Miloša Kovića u „Pečatu“

Piše VLADIMIR RADOMIROVIĆ

U zlom kraljevstvu Vračaru vladao je Opaki kralj koji je imao sve na svetu, čak i kapučino kad god je hteo, samo nije imao utvrdu Gračanicu u kojoj je stolovao čestiti knez Moračanin. Opaki kralj okupi silnu vojsku suvim zlatom plaćenu, opremi je najsvetlijim oružjem i dodade 350 vitezova bez straha i mane.

Kad ta sila stiže do Gračanice i utabori se, pred Opakog kralja izađe časna starina Obrad i ponudi svoj život za kneza Moračanina. Opaki kralj ne dade mu da završi besedu, već poseče časnu starinu. Kad to vide mlađani guslar Miloš, sin Obradov, rasrdi se i zamahnu guslama na Opakog kralja, al’ starina Obrad ustade ko da mu ništa bilo nije. Pred tim čudom ustuknu silna vojska, no se još ne povuče. Htede onda Opaki kralj da poseče još trojicu glavešina Moračaninovih, al’ mu ruka zadrhta.

Tad na kulu gračaničku izađe knez Moračanin i zakuka okupljenoj vojsci kako njemu ništa ni lepo ni ružno više ne može da se desi i da Opaki kralj može samo da ga psuje, onom najgorom psovkom. Kad to začu onih 350 vitezova bez straha i mane, povikaše „Dole Opaki kralj“ i napustiše bojno polje.

Zatrese se Vračar, Opaki kralj ostade bez Gračanice, a mlađani guslar Miloš zapeva čestitom knezu i starini Obradu: „Opaki kralju, pij svoj kapučino / Nad sudbinom dobro glavu zatresi / Nama više ništa ni lepo ni ružno ne može da se desi.“

Onda sva trojica podigoše glave ka nebu i zagrljeni uzviknuše: „Dogodine u Prizrenu… Samo da svratimo do Vračara nešto da završimo.“

Opaki kralj sa Vračara,

Vladimir Radomirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *