АНТИВАКСЕР, КАКО ТО СТРАШНО ЗВУЧИ

ВАКЦИНАЛНЕ НЕПОЗНАНИЦЕ

Од антиваксерског кола испред споменика Стефану Немањи, до позива на хапшење оних што одбијају да се вакцинишу против ковида 19 велики је јаз, али је и тај раздор потпуно у складу с тенденцијама поларизације присутне не само у нашем друштву него и у модерном свету уопште. А истина је, опет, негде у средини

Пре неки дан аутора овог текста позвале су колеге с француског РТ-а да објасни успех Србије у набавци вакцина, и прокоментарише за данашњи свет доста неуобичајен алтруистички потез Београда, који је понудио бесплатну вакцинацију и грађанима суседних земаља које кубуре са средствима за имунизацију. Разговор се одвијао искључиво на политичкој равни и ни у једном тренутку се није задирало у суштину вакцина, њихове успешности или опасности које би из њих могле произаћи, али су гледаоци, људи с француског говорног подручја, на наше изненађење, махом реаговали изражавајући скепсу спрам вакцинације, ако не и осуду исте. Школа мишљења која се у главном току назива „антиваксерским лобијем“ није, дакле, искључиво резервисана за „затуцани“, „ретроградни“ и „крезуби“ српски род него се ради о феномену ширих размера, присутном чак и у постојбини „просветитељства“ у које се прогресивци и либерали толико куну. Неки би пак рекли да публика која гледа „пропагандни сервис“ и „оруђе руског малигног утицаја“ у Француској припада делу друштва који је „затуцан“ и „необразован“. Међутим, управо је обрнуто – да би неко у Француској гледао РТ, мора бити жељан другачијег мишљења, односно мора бити радознао. А радозналост (или сумња) није одлика глупих људи.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Pitanje obevezosti vakcinacije kada je u pitanju pandemija je ozbiljno pitanje. Ako bi izabrali varijantu da je vakcinacija lično opredeljenje, tada bi mogao to da podržim uz sledeće „uslove“. Ako je to lično opredeljenje čemu manifestacije antivaksera. Ima li tu još nečega osim „ličnog opredeljenja“. Ja mislim da ima, mada mnogi antivakseri toga možda i nisu svesni. Drugo, ako ste se opredelili da to bude vaš lični izbor, onda u situaciji da „zaglavite“ možete računati na pokrivene troškove lečenja samo ako redovno uplaćujete doprinos, imate zdravstveno osiguranje. U protivnom snosite ih direktno uplatom ustanovi koja vas leči, i daj bože izleči. Nema tu pozivanja na ljudska prava jer nevakcinisanjem ugrožavate i sebe i druge. Ja sam se, inače, vakcinisao i u proteklom periodu od meseca dana (posle revakcinacije), nisam imao nikakve neželjene efekte. I dalje poštujem sve režime zaštite.

  6
  2
 2. Vaso Petković

  Postavlja se ovdje fundamentalno pitanje:otkuda tolika sumnja i otpor vakcinaciji ???Nije problem u vakcini,već u njenom sastavu !!!
  Ko normalan može vjerovati ispravnosti vakcina Bila Gejtsa ?? Ta medijska presija vodi samo sluđivanju naroda,od slobodnog odlučivanja svakog pojedinca da primi vakcinu do najperfidnijih načina prisile(kovid pasoši i mnogi drugi načini ucjene).
  Najstručniji ljudi u svijetu treba da se slušaju šta činiti i kako postupati, a ne plaćena laprdala koja nemaju pojma ni o čemu,o obrazu da ne govorimo.

  4
  2
 3. вакцине су о.к. само ковид је лаж мада сто пута понављана и вешто упакована

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *