Америка на мети сопственог оружја

Зашто ће се Бајденов сајбер напад на Русију вратити као бумеранг

Обавештајци и стручњаци за кибернетичку безбедност упозоравају да Сједињене Америчке Државе имају опасну Ахилову пету и да би намеравани сајбер напад на Русију могао да се заврши веома лоше по – САД.

КАУБОЈСКА РЕТОРИКА Заоштравање реторике између највиших представника Вашингтона и Москве могло би да прерасте из вербалних чарки у много опаснији, бруталан конфликт. Последњи такав изазов је стигао из Беле куће, када је новоизабрани амерички председник Џо Бајден директно оптужио руског колегу Владимира Путина да је „убица без душе“. Путин није остао дужан Бајдену, па га је позвао на дијалог уживо, пред очима целог света. Такав развој догађаја амерички председник није очекивао – Путин је на Бајденову бачену „рукавицу“ узвратио као у вестернима: прво је узвратио истом мером (да је оно, за шта оптужује Путина, заправо карактеристика Бајденовог минулог рада), и у истом даху Бајдену пожелео „добро здравље“ (алудирајући на његову старост), а потом га је јавно позвао на „вербални двобој“, пред чим је Бајден устукнуо.
Тако је Путин у очима већег дела међународне јавности, после првобитно претрпљеног ударца од стране америчког председника, на крају однео лаку победу. А уз то је, онако успут, свима дао на знање да је Бајден после преузимања функције у Белој кући први звао руског председника – а не обрнуто. После чега се намеће питање – зашто је Бајден први звао Путина, ако у њему види „убицу“? Изузев уколико није посреди само каубојска реторика, а заправо тако не мисли.
Да би било све још непријатније по Бајдена, он се наредног дана, пошто му је Путин зажелео „добро здравље“ у његових 78 година, три пута саплео и умало скотрљао низ степенице председничког авиона.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *