НЕООСМАНСКЕ АМБИЦИЈЕ ТУРСКЕ ПОЛИТИКЕ

Специјално за Печат из Јеревана

Пише РУБЕН САФРАСТЈАН

О рату између Азербејџана и Нагорно Карабаха, те о утицају Турске у овом крвавом сукобу за наш лист пише директор Института за оријенталистику, доктор историје, професор, редовни члан Националне академије наука Републике Јерменије Рубен Сафрастјан

Учешће Турске у агресивном рату Азербејџана против Републике Арцах (Република Нагорно Карабах) несумњива је чињеница. И овде се не ради само о директном учешћу преко плаћеника које је Турска послала у Азербејџан из Сирије и Либије. У светским медијима постоје информације да у Азербејџану делују припадници турских специјалних снага. Поред тога, након недавних заједничких маневара, Турци су у Азербејџану оставили војну опрему, посебно авионе Ф-16. Било је ту и турских војних инструктора. Дакле, говоримо о рату турско-азербејџанског тандема са укупно 90 милиона становника против маленог Нагорно Карабаха са 150.000 становника који подржава Јерменија са својих три милиона становника.

АГРЕСИВНИ ПАНТУРЦИЗАМ Важно је схватити зашто је Турска предузела овај корак и зашто управо сада? Мислим да овде пре свега треба узети у обзир претерано агресивне амбиције подгрејане геополитичким концептима и идеологијом пантурцизма. Турска покушава да игра водећу улогу у региону (у најширем смислу те речи), укључујући Блиски исток, Источни Медитеран, Северну Африку. Сада је додат и Јужни Кавказ, одакле Турска намерава да избаци Русију, у покушају да покаже да је газда у кавкаском региону. А пошто је Јерменија савезник Русије, Турска користи Азербејџан као топовско месо за остваривање својих геополитичких амбиција, покушавајући да се утврди на Јужном Кавказу на рачун Јерменије.
Међутим, овим се не исцрпљују циљеви Турске. Њен стратешки циљ је поновно стварање Османског царства заснованог на идеологији пантурцизма. Азербејџан је само пион у овој игри, ништа више. Турска је почела да представља озбиљну претњу целом свету и мислим да многи то разумеју.
На несрећу, свет у целини, посебно Европа и Сједињене Америчке Државе „попустљиви“ су према Ердогановој Турској. И не само у случају Карабаха: њене амбиције и авантуризам су се манифестовали више пута. Али чињеница је да Турска игра одређену улогу у прорачунима низа европских земаља и Сједињених Држава. У обзир се узимају фактори геополитичког положаја земље и њене војске. Односно, Турска је важна карика у политици водећих светских земаља. Међутим, уверен сам да ће разум превладати упркос свему овоме.
Треба нагласити да се на ову турску позицију могу применити два нивоа анализе. Прво, Турска делује сада у случају агресије Азербејџана на Нагорно Карабах као што то чини у другим регионима. Односно, не само да усмено изјављује спремност да интервенише већ се и меша, шаље оружане снаге, окупира територију, као што видимо у северној Сирији, меша се, рецимо, на нивоу својих јединица специјалних снага у Либији итд. Турска је овај метод деловања, који се заснива на употреби оружаних снага, пренела на Јужни Кавказ. Дакле, у овом стратешком плану нема ничег новог.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. студент мастре студије политикоогије религије

    Лијепо нам је овај наш сапатник Јерменин написао овај текст. Али је занимљиво да он иако директор Инстуитута за оријенталистику мјеша неке веома важне ствари које су битне не због терминологије него због разумевања суштине проблема. Он вели”Њен стратешки циљ је поновно стварање Османског царства заснованог на идеологији пантурцизма” Те две ствари се икључују. Османизуам не само да није пантурцизам него му је директан непријтељ. Османско царство је било држава свих његових сТановника без обзира на нацију па чак и на вјеру. У једином османском уставу који је донет 1876. пише у члану 8 Сви поданици царства се зову Османлије, без обзира на разлику у вјеру коју исповједају..”. Дакле у томе моменту и становници Новог села код Ниша, и сеала Станичења код Пирота су Османлије.Дакле Бора Станковић је Османлија. Додуше беба, рођен је у години доношења устава. З а разлику од тога пантурцизам је идеологија која је идеологија која тежи да окупи само народе који имају турско поријекло и говоре турски или прихватају да се турцизирајју. Све ово смо0 лијепо учили на мастеру код професора Мирољуба Јевтића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *