ИЗЛОГ КЊИГЕ

Владимир Ћоровић
НАШЕ ПОБЕДЕ
Порталибрис, Београд

Једна од најзначајнијих историјских студија која говори о ратовима за ослобођење и уједињење Србије – Првом и Другом балканском и Првом светском рату. У њој су описане највеће и најважније победе Србије након петовековне борбе с Османском империјом, победе које су је ослободиле вишевековних зулума и крвавих мука, победа које су јој донеле превласт на Балкану и повратак изгубљених територија. Као савременик тих догађаја, Ћоровић доноси аутентичну историјску грађу и документе, обогаћене бројним фотографијама учесника ових ратова, војника и државника, те слика и реч заједно упечатљиво осликавају борбе за ослобођење.

Џејмс Хоз
НАЈКРАЋА ИСТОРИЈА НЕМАЧКЕ
Лагуна, Београд

Савремена, поучна и концизна историја, с више од сто мапа и слика, која објашњава Немачку – европску земљу којој се диве и које се плаше.
Популисти по целој Европи наричу да су имиграција и глобализација дело опаког система, који воде невидљиви господари без националне припадности. На чијој страни су Немци? То питање је прогањало Европу још откад је Јулије Цезар освојио германске земље 58. пре нове ере.
Колико је Германија заиста постала римска? Јесу ли Германи разорили културу Рима или су је наследили? Када су први пут пошли на исток и јесу ли икада стварно тамо владали? Како је Немачка вековима била влада без централне моћи у срцу Европе? Како је рођена Пруска? Да ли је Бизмарк ујединио Немачку или ју је покорио? Где су корени Трећег рајха Адолфа Хитлера? Каквим чудом се из рушевина подигла боља Немачка? Да ли је данас Немачка последњи бастион индустријског напретка и рационалне политике? Или су ЕУ и евро тек фасада нове немачке хегемоније?

Ирвин Д. Јалом
СМИСАО ЖИВОТА: ПРИЧЕ О ПСИХОТЕРАПИЈИ
Психополис, Нови Сад

Шест узбудљивих психотерапијских прича из богате праксе великог мага и мајстора психотерапије од којих су неке приче истините, неке плод маште, неке су истинита аутобиографска фантастика, а код неких је око истинитог језгра Јалом мајсторски конструисао измишљене догађаје. И дефинитивно је успео у својој намери да у овој књизи буде истовремено и приповедач и учитељ, а укрштајући ове две улоге ипак је причу стављао на прво место, а педагошку мисију у индиректни дискурс. Заједничко свим причама је да су усмерене на проналажење унутрашње снаге уз помоћ психотерапије и да уводе читаоца у тајне Јаломове умешности које примењује како би ангажовао клијенте током терапије. Отворено им и искрено помаже да пронађу унутрашњу снагу да се супротставе суморним, па и најтежим реалностима живота, пронађу смисао и обогате своје биће. И све то са одличном нарацијом, енергијом, завидном отвореношћу и мудрошћу, иронично и самосвесно.

Јерко Јеша Денегри
ЈЕДНА МОГУЋА ИСТОРИЈА УМЕТНОСТИ 20. ВЕКА
Службени гласник, Београд

Књига обухвата текстове писане између 1969. и 2004. године, подстакнуте радозналошћу, дивљењем, тежњом за учењем, потребом за исказивањем неких сопствених увида, сазнања, ставова, избора и закључака изведених под утиском чудесних и величанствених појава модерне/авангардне, постмодерне/савремене уметности. Аутор је убеђен у то да свака представа о уметности XX века, па тако и ова, јесте, пре свега, похвала највећим људским креативним подухватима, тим пре јер је уметност овог временског раздобља настајала у изузетно тешким друштвеним и политичким приликама.

Борис Кршев
КРАТКА ИСТОРИЈА БЕЗБЕДНОСТИ
Прометеј, Нови Сад

После две књиге о банкарству и финансијама, новосадски професор Борис Кршев објавио је студију посвећену феномену безбедности под називом Securitas res publica. Према речима Михаила Рамача, десет поглавља ове мултидисциплинарне синтезе анализиран је однос заједнице према безбедности – од праисторијске епохе до данас. Разматрајући развој безбедности и њених институција, Кршев у овом – код нас пионирском научном делу, упоредо прати друштвене и привредне токове, указујући на међузависност политике и економије и њихов утицај на развој правних односа и законодавне регулативе… Како је широк временски оквир захтевао да излагање буде што концизније, аутор је успео да избегне замку да га синтезе одведу до поједностављивања и сувог низања историјских чињеница. Отуда његове фусноте не само да упућују на одређене изворе већ понекад представљају праве мале минијатурне есеје у којима се употпуњују изнети подаци и ставови.

Зоран Јеремић
ДОБРИЛА
Музеј на отвореном „Старо село“ Сирогојно

Биографска књига о Добрили Смиљанић, креатору, уметници и визионару, може се читати као узбудљива песма у прози, богато је илустрована фотографијама које не само употпуњују њену стилску доследност већ и потврђују њену веродостојност. Колико год да је уметничка и пословна далековидост Добрили омогућавала да сагледа будућност раније од своје генерације, толико је аутор монографије пажљивом ретроспективом на прави начин разумео Добрилин живот. Њени текстови и тестови других о њој с Јеремићевим коментарима подсећају нас на шаре на Добрилиним креацијама које улепшавају странице ове књиге.

Габријеле Д’Анунцио
ОДА НАРОДУ СРПСКОМ
Православна реч, Нови Сад

Најлепшу песму посвећену српском роду, Оду народу српском, велики италијански песник Габријеле Д’Анунцио испевао је у јесен 1915. године и објавио у миланском листу Coriere della sera, a затим је послао краљу Петру и то исписану својеручно, заједно са неколико примерака књиге коју је штампао о свом трошку. Један од првих превода је сачинио песник Милутин Бојић, али он није био потпун. Први, целовити превод Оде народу српском у форми која одговара оригиналу урадио је Драган Мраовић.

Владимир Анишћенков
РУСКИ СВЕТИ РАТНИЦИ
Бернар, Београд

Штиво писано једноставним и разумљивим епским језиком, са ширином, тако својственом руској души. Читајући ову књигу, читалац с лакоћом открива суштину руске историје, спајајући у узајамну везу кључне догађаје и личности. У епилогу читалац схвата да је Божија Промисао доделила посебну улогу руском народу, те да је сваки рат који је Русија водила био вођен не само мачем него и духом.
Овакве књиге представљају снажну брану рушилачкој глобализацији која потире све духовне и моралне вредности читавих народа и цивилизација. Књигу је приредио, превео и написао предговор за српско издање Ранко Гојковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *