IZLOG KNJIGE

Vladimir Ćorović
NAŠE POBEDE
Portalibris, Beograd

Jedna od najznačajnijih istorijskih studija koja govori o ratovima za oslobođenje i ujedinjenje Srbije – Prvom i Drugom balkanskom i Prvom svetskom ratu. U njoj su opisane najveće i najvažnije pobede Srbije nakon petovekovne borbe s Osmanskom imperijom, pobede koje su je oslobodile viševekovnih zuluma i krvavih muka, pobeda koje su joj donele prevlast na Balkanu i povratak izgubljenih teritorija. Kao savremenik tih događaja, Ćorović donosi autentičnu istorijsku građu i dokumente, obogaćene brojnim fotografijama učesnika ovih ratova, vojnika i državnika, te slika i reč zajedno upečatljivo oslikavaju borbe za oslobođenje.

Džejms Hoz
NAJKRAĆA ISTORIJA NEMAČKE
Laguna, Beograd

Savremena, poučna i koncizna istorija, s više od sto mapa i slika, koja objašnjava Nemačku – evropsku zemlju kojoj se dive i koje se plaše.
Populisti po celoj Evropi nariču da su imigracija i globalizacija delo opakog sistema, koji vode nevidljivi gospodari bez nacionalne pripadnosti. Na čijoj strani su Nemci? To pitanje je proganjalo Evropu još otkad je Julije Cezar osvojio germanske zemlje 58. pre nove ere.
Koliko je Germanija zaista postala rimska? Jesu li Germani razorili kulturu Rima ili su je nasledili? Kada su prvi put pošli na istok i jesu li ikada stvarno tamo vladali? Kako je Nemačka vekovima bila vlada bez centralne moći u srcu Evrope? Kako je rođena Pruska? Da li je Bizmark ujedinio Nemačku ili ju je pokorio? Gde su koreni Trećeg rajha Adolfa Hitlera? Kakvim čudom se iz ruševina podigla bolja Nemačka? Da li je danas Nemačka poslednji bastion industrijskog napretka i racionalne politike? Ili su EU i evro tek fasada nove nemačke hegemonije?

Irvin D. Jalom
SMISAO ŽIVOTA: PRIČE O PSIHOTERAPIJI
Psihopolis, Novi Sad

Šest uzbudljivih psihoterapijskih priča iz bogate prakse velikog maga i majstora psihoterapije od kojih su neke priče istinite, neke plod mašte, neke su istinita autobiografska fantastika, a kod nekih je oko istinitog jezgra Jalom majstorski konstruisao izmišljene događaje. I definitivno je uspeo u svojoj nameri da u ovoj knjizi bude istovremeno i pripovedač i učitelj, a ukrštajući ove dve uloge ipak je priču stavljao na prvo mesto, a pedagošku misiju u indirektni diskurs. Zajedničko svim pričama je da su usmerene na pronalaženje unutrašnje snage uz pomoć psihoterapije i da uvode čitaoca u tajne Jalomove umešnosti koje primenjuje kako bi angažovao klijente tokom terapije. Otvoreno im i iskreno pomaže da pronađu unutrašnju snagu da se suprotstave sumornim, pa i najtežim realnostima života, pronađu smisao i obogate svoje biće. I sve to sa odličnom naracijom, energijom, zavidnom otvorenošću i mudrošću, ironično i samosvesno.

Jerko Ješa Denegri
JEDNA MOGUĆA ISTORIJA UMETNOSTI 20. VEKA
Službeni glasnik, Beograd

Knjiga obuhvata tekstove pisane između 1969. i 2004. godine, podstaknute radoznalošću, divljenjem, težnjom za učenjem, potrebom za iskazivanjem nekih sopstvenih uvida, saznanja, stavova, izbora i zaključaka izvedenih pod utiskom čudesnih i veličanstvenih pojava moderne/avangardne, postmoderne/savremene umetnosti. Autor je ubeđen u to da svaka predstava o umetnosti XX veka, pa tako i ova, jeste, pre svega, pohvala najvećim ljudskim kreativnim poduhvatima, tim pre jer je umetnost ovog vremenskog razdoblja nastajala u izuzetno teškim društvenim i političkim prilikama.

Boris Kršev
KRATKA ISTORIJA BEZBEDNOSTI
Prometej, Novi Sad

Posle dve knjige o bankarstvu i finansijama, novosadski profesor Boris Kršev objavio je studiju posvećenu fenomenu bezbednosti pod nazivom Securitas res publica. Prema rečima Mihaila Ramača, deset poglavlja ove multidisciplinarne sinteze analiziran je odnos zajednice prema bezbednosti – od praistorijske epohe do danas. Razmatrajući razvoj bezbednosti i njenih institucija, Kršev u ovom – kod nas pionirskom naučnom delu, uporedo prati društvene i privredne tokove, ukazujući na međuzavisnost politike i ekonomije i njihov uticaj na razvoj pravnih odnosa i zakonodavne regulative… Kako je širok vremenski okvir zahtevao da izlaganje bude što konciznije, autor je uspeo da izbegne zamku da ga sinteze odvedu do pojednostavljivanja i suvog nizanja istorijskih činjenica. Otuda njegove fusnote ne samo da upućuju na određene izvore već ponekad predstavljaju prave male minijaturne eseje u kojima se upotpunjuju izneti podaci i stavovi.

Zoran Jeremić
DOBRILA
Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno

Biografska knjiga o Dobrili Smiljanić, kreatoru, umetnici i vizionaru, može se čitati kao uzbudljiva pesma u prozi, bogato je ilustrovana fotografijama koje ne samo upotpunjuju njenu stilsku doslednost već i potvrđuju njenu verodostojnost. Koliko god da je umetnička i poslovna dalekovidost Dobrili omogućavala da sagleda budućnost ranije od svoje generacije, toliko je autor monografije pažljivom retrospektivom na pravi način razumeo Dobrilin život. Njeni tekstovi i testovi drugih o njoj s Jeremićevim komentarima podsećaju nas na šare na Dobrilinim kreacijama koje ulepšavaju stranice ove knjige.

Gabrijele D’Anuncio
ODA NARODU SRPSKOM
Pravoslavna reč, Novi Sad

Najlepšu pesmu posvećenu srpskom rodu, Odu narodu srpskom, veliki italijanski pesnik Gabrijele D’Anuncio ispevao je u jesen 1915. godine i objavio u milanskom listu Coriere della sera, a zatim je poslao kralju Petru i to ispisanu svojeručno, zajedno sa nekoliko primeraka knjige koju je štampao o svom trošku. Jedan od prvih prevoda je sačinio pesnik Milutin Bojić, ali on nije bio potpun. Prvi, celoviti prevod Ode narodu srpskom u formi koja odgovara originalu uradio je Dragan Mraović.

Vladimir Anišćenkov
RUSKI SVETI RATNICI
Bernar, Beograd

Štivo pisano jednostavnim i razumljivim epskim jezikom, sa širinom, tako svojstvenom ruskoj duši. Čitajući ovu knjigu, čitalac s lakoćom otkriva suštinu ruske istorije, spajajući u uzajamnu vezu ključne događaje i ličnosti. U epilogu čitalac shvata da je Božija Promisao dodelila posebnu ulogu ruskom narodu, te da je svaki rat koji je Rusija vodila bio vođen ne samo mačem nego i duhom.
Ovakve knjige predstavljaju snažnu branu rušilačkoj globalizaciji koja potire sve duhovne i moralne vrednosti čitavih naroda i civilizacija. Knjigu je priredio, preveo i napisao predgovor za srpsko izdanje Ranko Gojković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *