Знање плус

Научно-технолошки центар (НТЦ) компаније НИС стекао је статус Јавно признатог организатора активности образовања одраслих (ЈПОА), као прва од ћерки компанија НИС-а регистрована за ову делатност у Србији. У пракси то значи да ће НТЦ моћи да организује различите обуке за раднике нафтне индустрије, а у овом центру планирају да угосте нафташе не само из матичне „Газпром њефт“ групе већ и колеге жељне знања из нафтних компанија у региону и ЕУ. Пут до сертификације није био лак, јер је најпре требало испунити критеријуме које прописује Агенција за квалификације Републике Србије. Након што је то учињено, НТЦ-у је уручено Решење о регистрацији прве обуке под називом „Одабир опреме система пумпања за дубинску пумпу на клипним шипкама“.
Увођење иновативних приступа и опреме допринело је развоју нових знања и компетенција запослених у НТЦ-у. С тим у вези, експерти НТЦ-а развили су интерне ускоспецијализоване обуке, које обезбеђују брз и квалитетан пренос искуства и знања. Тако је до 2019. године разрађен програм за 21 специјализовану обуку. Схватајући значај и могућности тих обука, НТЦ се обратио Министарству просвете Републике Србије са жељом да оне буду регистроване у Агенцији за квалификације. Када су испуњени прописани услови Центра за акредитацију јавно признатих организатора образовања одраслих, НТЦ-у је издато решење о регистрацији прве обуке.
Након сертификације осталих обука планира се организовање и спровођење обука за „Газпром њефт“ групу, као и промоција екстерних обука за запослене у нафтним компанијама балканског региона и ЕУ.
„У наредних годину и по планирамо сертификацију још 20 обука које смо припремили, како бисмо пружили образовне услуге нашој компанији, као и запосленима компаније ’Газпром њефт’ и других нафтних компанија“, рекао је Леонид Стулов, директор НТЦ-а.
НТЦ НИС-а је основан 2009. године са циљем развоја иновација, пружања научне и техничке подршке плановима НИС-а ради повећања резерви, ефикасности производње и прераде нафте и гаса. До сада је у оквиру НТЦ-а у информационе технологије уложено преко 8 милиона евра, а овај центар има више од 300 запослених.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *