Znanje plus

Naučno-tehnološki centar (NTC) kompanije NIS stekao je status Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA), kao prva od ćerki kompanija NIS-a registrovana za ovu delatnost u Srbiji. U praksi to znači da će NTC moći da organizuje različite obuke za radnike naftne industrije, a u ovom centru planiraju da ugoste naftaše ne samo iz matične „Gazprom njeft“ grupe već i kolege željne znanja iz naftnih kompanija u regionu i EU. Put do sertifikacije nije bio lak, jer je najpre trebalo ispuniti kriterijume koje propisuje Agencija za kvalifikacije Republike Srbije. Nakon što je to učinjeno, NTC-u je uručeno Rešenje o registraciji prve obuke pod nazivom „Odabir opreme sistema pumpanja za dubinsku pumpu na klipnim šipkama“.
Uvođenje inovativnih pristupa i opreme doprinelo je razvoju novih znanja i kompetencija zaposlenih u NTC-u. S tim u vezi, eksperti NTC-a razvili su interne uskospecijalizovane obuke, koje obezbeđuju brz i kvalitetan prenos iskustva i znanja. Tako je do 2019. godine razrađen program za 21 specijalizovanu obuku. Shvatajući značaj i mogućnosti tih obuka, NTC se obratio Ministarstvu prosvete Republike Srbije sa željom da one budu registrovane u Agenciji za kvalifikacije. Kada su ispunjeni propisani uslovi Centra za akreditaciju javno priznatih organizatora obrazovanja odraslih, NTC-u je izdato rešenje o registraciji prve obuke.
Nakon sertifikacije ostalih obuka planira se organizovanje i sprovođenje obuka za „Gazprom njeft“ grupu, kao i promocija eksternih obuka za zaposlene u naftnim kompanijama balkanskog regiona i EU.
„U narednih godinu i po planiramo sertifikaciju još 20 obuka koje smo pripremili, kako bismo pružili obrazovne usluge našoj kompaniji, kao i zaposlenima kompanije ’Gazprom njeft’ i drugih naftnih kompanija“, rekao je Leonid Stulov, direktor NTC-a.
NTC NIS-a je osnovan 2009. godine sa ciljem razvoja inovacija, pružanja naučne i tehničke podrške planovima NIS-a radi povećanja rezervi, efikasnosti proizvodnje i prerade nafte i gasa. Do sada je u okviru NTC-a u informacione tehnologije uloženo preko 8 miliona evra, a ovaj centar ima više od 300 zaposlenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *