PEČAT NEDELJE – Vidovdan sa Stefanom i Lazarom

Vidovdan, 631. posle Kosovskog boja, u Kruševcu i Ćupriji obeležen je otkrivanjem spomenika despotu Stefanu Lazareviću, i knezu Lazaru, istočnicima srednjovekovne Srbije. Despot Stefan, vladar, diplomata, mecena i pesnik, ovekovečen je na konju koji se propinje na prednje noge. Ruka u kojoj drži krst pokazuje ka Kosovu i Metohiji. Otkrivanje monumentalnog spomenika visokog devet metara propraćeno je rečima da se despot konačno vratio kući. Kruševačko sveštenstvo predvođeno vladikom Davidom osveštalo je spomenik. Kruševljani su na Vidovdan dobili još jedan simbol srpske državnosti, jarbol, sa zastavom, visine 23 metra u okviru kompleksa na Bagdali. Na polaganju venaca i odavanja državnih i vojnih počasti ispred Spomenika kosovskim junacima ministar Zoran Đorđević je rekao da su i prošli i sadašnji izazovi pred srpskim narodom svakako veliki i da veruje da će ono što postoji u srpskom narodu, a to su slobodarski duh i želja za slobodom – svakako pobediti.
Istog dana u Ćupriji je otkriven spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću, delo akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića. Ispružena ruka kneza Lazara pokazuje pravac ka manastiru Ravanici, njegovoj zadužbini gde se i nalaze mošti srednjovekovnog srpskog kneza. Bronzana statua visoka je 7,5 metara a zajedno sa postamentom spomenik je visok oko 15 metara.
Vidovdan je obeležen i na Kosovu. U porti manastira Gračanica služena je vidovdanska liturgija, a počast kosovskim junacima odata je kod spomenika na Gazimestanu. Prvi put praznik je obeležen i u Šilovu, ispred Crkve Svetog Marka, u čijem se dvorištu nalazi i monumentalni spomenik knezu Lazaru. Posle svete liturgije prvi paroh gnjilanski, otac Zoran Kovačević izrazio je nadu da će se i u budućnosti Srbi okupljati oko Svetog kneza Lazara. Spomenik knezu Lazaru do 1999. godine bio je u centru Gnjilana, nakon čega su ga albanski ekstremisti porušili. Danas se nalazi u portu crkve u Šilovu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *