ДУХ КУЛТУРЕ И СВЕТЛА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

„Београдска летња сцена“ на Ташмајдану

Окончана најдужа театарска пауза

После три и по месеца поново подигнута завеса пред позоришном публиком главног града

фото: Беоинфо

Манифестација „Београдска летња сцена“ на стадиону „Ташмајдан“ отворена је крајем протекле седмице представом „Макс металик“ за децу, односно представом „Мама миа“. Овим догађајем, према речима заменика градоначелника града Београда, „окончана је најдужа пауза од последње позоришне представе у историји театра у Београду“.
Истичући да је Град Београд учинио све што је у његовој моћи како би после три и по месеца позориште поново почело да ради у Београду, Горан Весић је рекао да за сто седамдесет девет година, колико је дуга историја позоришта у Београду, „није било дужег периода да позоришта нису радила, ако се изузму ратна времена“.
„Верујем да су се глумци ужелели публике, а и публика глумаца. Током наредних месец дана, тачније до 20. јула, публика ће имати прилику да одгледа 42 представе. Од тога, 22 представе биће изведене на вечерњој, а 20 на дечјој сцени, од чега ће шест представа бити више пута изведено. Учествоваће сва београдска позоришта, укључујући и Народно позориште, као и позоришта из Новог Сада, Приштине, Вршца… Ово ће бити једина позоришна сцена у Србији“, прецизирао је градски званичник.
Град је обезбедио објекат, бину, озвучење, технику, а на позориштима је само да дођу да играју. Сав приход иде позориштима. Најављено је да карте за дечје представе коштају 250 динара, а 500 динара за представе на великој сцени.
Овај простор је изабран зато што је довољно велики да људи могу да седе уз поштовање социјалне дистанце на отвореном, те да на тај начин буду испоштоване и све епидемиолошке мере.

фото: Беоинфо

Први престонички Drive in биоскоп

Заменик градоначелника Горан Весић и аташе за културу Амбасаде Републике Француске у Србији Катрин Фодри протекле седмице присуствовали су првој пројекцији првог престоничког „Drive in“ биоскопа на Ади Циганлији.
Том приликом је речено и да ће првих месец дана (у сарадњи Комбанк дворане и Града Београда) бити омогућен бесплатан улаз.
„Верујем да ће се у првих месец дана публика навићи на овај начин гледања филмова и да ће ово постати традиционално. Као што знате, Француска и Србија су пријатељске земље и задовољан сам што ћемо овај биоскоп отворити Фестивалом француског филма, јер се тиме показује колико ценимо француску кинематографију“, рекао је Весић.
Током претходних деценија било је покушаја да се организује овакав биоскоп, али су они до сада били безуспешни.
Градски секретар за културу Иван Карл је рекао да француски филм чини значајан удео на свим међународним филмским фестивалима у Србији и да је током 90-их година био најзаступљенији у нашим биоскопима.

 Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *