DUH KULTURE I SVETLA SRPSKE PRESTONICE

„Beogradska letnja scena“ na Tašmajdanu

Okončana najduža teatarska pauza

Posle tri i po meseca ponovo podignuta zavesa pred pozorišnom publikom glavnog grada

foto: Beoinfo

Manifestacija „Beogradska letnja scena“ na stadionu „Tašmajdan“ otvorena je krajem protekle sedmice predstavom „Maks metalik“ za decu, odnosno predstavom „Mama mia“. Ovim događajem, prema rečima zamenika gradonačelnika grada Beograda, „okončana je najduža pauza od poslednje pozorišne predstave u istoriji teatra u Beogradu“.
Ističući da je Grad Beograd učinio sve što je u njegovoj moći kako bi posle tri i po meseca pozorište ponovo počelo da radi u Beogradu, Goran Vesić je rekao da za sto sedamdeset devet godina, koliko je duga istorija pozorišta u Beogradu, „nije bilo dužeg perioda da pozorišta nisu radila, ako se izuzmu ratna vremena“.
„Verujem da su se glumci uželeli publike, a i publika glumaca. Tokom narednih mesec dana, tačnije do 20. jula, publika će imati priliku da odgleda 42 predstave. Od toga, 22 predstave biće izvedene na večernjoj, a 20 na dečjoj sceni, od čega će šest predstava biti više puta izvedeno. Učestvovaće sva beogradska pozorišta, uključujući i Narodno pozorište, kao i pozorišta iz Novog Sada, Prištine, Vršca… Ovo će biti jedina pozorišna scena u Srbiji“, precizirao je gradski zvaničnik.
Grad je obezbedio objekat, binu, ozvučenje, tehniku, a na pozorištima je samo da dođu da igraju. Sav prihod ide pozorištima. Najavljeno je da karte za dečje predstave koštaju 250 dinara, a 500 dinara za predstave na velikoj sceni.
Ovaj prostor je izabran zato što je dovoljno veliki da ljudi mogu da sede uz poštovanje socijalne distance na otvorenom, te da na taj način budu ispoštovane i sve epidemiološke mere.

foto: Beoinfo

Prvi prestonički Drive in bioskop

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ataše za kulturu Ambasade Republike Francuske u Srbiji Katrin Fodri protekle sedmice prisustvovali su prvoj projekciji prvog prestoničkog „Drive in“ bioskopa na Adi Ciganliji.
Tom prilikom je rečeno i da će prvih mesec dana (u saradnji Kombank dvorane i Grada Beograda) biti omogućen besplatan ulaz.
„Verujem da će se u prvih mesec dana publika navići na ovaj način gledanja filmova i da će ovo postati tradicionalno. Kao što znate, Francuska i Srbija su prijateljske zemlje i zadovoljan sam što ćemo ovaj bioskop otvoriti Festivalom francuskog filma, jer se time pokazuje koliko cenimo francusku kinematografiju“, rekao je Vesić.
Tokom prethodnih decenija bilo je pokušaja da se organizuje ovakav bioskop, ali su oni do sada bili bezuspešni.
Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je rekao da francuski film čini značajan udeo na svim međunarodnim filmskim festivalima u Srbiji i da je tokom 90-ih godina bio najzastupljeniji u našim bioskopima.

 Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *