БИТКА ЗА АЗИЈСКИ БАЛКАН

фото: Иванка Поповић

Пише ФИЛИП ЖИВАНОВИЋ

„Ако дрво не поједу инсекти који у њему живе, дрво ће живети хиљаду година“, каже се у древној пословици туркменске етничке групе која насељава неколико држава Централне Азије. То је упозорење да једном друштву опасност највише прети од унутрашњих сукоба. Када овој пословици, која је плод историјског искуства, додамо и геополитичку заинтересованост „спољних“ актера, схватамо да је простор „унутрашње Азије“ изузетно експлозивно окружење

Регион Централне Азије историјски је био изузетно значајан у геополитичким играма великих европских и азијских империја, почевши од периода старог века и освајања Александра Великог, преко освајања Кине од Ву Ху племена и упада Хуна у Европу, па до касније „Велике игре“ између британске и руске империје из 19. века и савременог „Рата против тероризма“ који траје од почетка 21. столећа. Изложени константним империјалним ветровима и детерминисани својим номадским етничко-културолошким карактеристикама, народи који насељавају овај простор никада нису успели да формирају дуготрајну и стабилну државотворну заједницу, те су стога у једном историјском континуитету заузимали улогу геополитичког оруђа у борби за превласт и контролу готово читавог азијског континента.
Не чуди зато огромно интересовање представника америчке политичке елите, која по инерцији наставља англосаксонски правац и тежњу за утицајем у овом региону, пратећи трасиране стазе геополитичког утицаја који је на овај простор имала Британска империја, са својим лордом Едвардом Еленбором, дипломатом, политичарем и гувернером Индије из средине 19. века. Управо овај намештеник британске круне покренуо је геополитичко такмичење с британским архисупарником, Руском империјом, на простору Централне Азије, познато као „Велика игра“ са циљем успостављања контроле над копненим рутама снабдевања и комуникације које спајају Индију са западним светом.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.