Zarobljeni u Sloveniji

Istina, prva žrtva rata protiv virusa korona: Laž da je Srbija odbacila sopstvene građane

U svakom ratu je istina prva žrtva, a epidemija virusa COVID-19 otkriva da isti postulat važi i za aktuelni rat protiv nevidljivog „neprijatelja čovečanstva“. Primera ima mnogo, a indikativan je slučaj iz naše okoline koji pokazuje kako je jedan potpuno „nepolitički“ povod, kao što je pandemija smrtonosnog virusa, spretno iskorišćen za ruženje Srbije i jeftinu propagandu protiv njenih interesa i građana.

KACINOVA PROPAGANDA Uvođenje vanrednog stanja i zatvaranje srpskih granica iznenadilo je mnoge građane Srbije rasejane po svetu. I dok su avioni „Er Srbije“ sakupljali na stotine njih na raznim krajevima zemaljske kugle kako bi ih vratili kući, deo Srba se iz Zapadne Evrope zaputio ka otadžbini suvozemnim putem, sopstvenim kolima, i tako ostao „zarobljen“ na tlu Slovenije. Taj problem je na kraju rešen „dogovorom između vlasti u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji“, pa su se „zarobljenici“ (kako su sami sebe nazvali) u kolonama pod policijskom pratnjom na kraju ipak domogli Srbije preko Hrvatske.
Prethodno su, međutim, iskorišćeni u propagandne svrhe. I to tako da je Srbija predstavljena kao zemlja koja odbija sopstvene građane s granice, a prima ih tek posle žestokih diplomatskih intervencija zemalja EU. U konkretnom slučaju – Slovenije s glasnogovornikom Janšine vlade, vaskrslim Jelkom Kacinom na čelu.
Ovaj ovekovečeni srbomrzac, portparol slovenačke „ratne vlade“ 1991, potonji slovenački ambasador u NATO-u, nekada je lagao o „zločinima JNA“ od kojih nijedan do dana današnjeg nije dokazan čak ni u Sloveniji, a danas je zadužen da obmanjuje javnost o uspesima nove slovenačke desničarske vlade. Nestao je s političke scene pošto je propala partija čija je bio perjanica, ali je sa imenovanjem vlade Janeza Janše 13. marta izvučen iz naftalina i postavljen na mesto „glasnogovornika za COVID-19“ u ime „kriznog štaba Slovenije“… Odlično mu je došla odluka Srbije da prekine sav putni, železnički i vazdušni saobraćaj, posle čega pojedini građani Srbije više nisu mogli sopstvenim kolima da se vrate u Srbiju, pa su počeli da se okupljaju ispred srpske ambasade u Ljubljani.

[restrict]
Jelko Kacin

PALJBA PO BEOGRADU Iako je konzulka objašnjavala da nije problem „u odbijanju Srbije da primi svoje građane“ već činjenica da je Srbija, poput mnogih drugih evropskih zemalja, zatvorila svoje granice zbog virusa korona, slovenačke vlasti i mediji osuli su paljbu na račun Beograda. I to uprkos činjenici da je Hrvatska, na primer, zatvorila većinu svojih graničnih prelaza prema Sloveniji, a Slovenija prema Italiji i Austriji.
„Zatvara se granica prema Sloveniji, u Srbiju i Crnu Goru više se ne može“, „Odustanite od putovanja i od ulaska u Hrvatsku“, „Zbog virusa korona granični prelazi sa Srbijom i Crnom Gorom zatvoreni su za sve, osim za njihove državljane i vozače teretnih vozila, javlja HAK“ – to su naslovi hrvatskih medija u vreme kada je u Sloveniji rastao skandal oko „Srba koje Srbija neće da primi“.
Uprkos tome slovenački mediji su, osokoljeni Kacinom, „problem sa Srbijom“ podigli na nivo međunarodnog skandala i kršenja međunarodnog prava, te primer srpske brutalnosti prema vlastitim građanima. Mediji su u udarnim terminima izveštavali da Srbija odbija da primi svoje građane, a takvu interpretaciju su svesrdno podržavali i predstavnici Janšine vlade. Na kraju je lično Kacin obznanio da je incident „razrešen zahvaljujući diplomatskoj akciji Slovenije“.
„Vraćamo ih kući, u Srbiju. To su državljani Srbije koji se vraćaju iz skandinavskih zemalja, Beneluksa, Nemačke, Češke, Slovačke, Austrije, nemaju stalni ili privremeni boravak u Sloveniji. U Sloveniji su se zaglavili zato jer je Srbija zbog ograničenja širenja virusa COVID-19 za sve zatvorila svoje granice“, javno je lagao Jelko Kacin. Pri tome nijedan medij u Sloveniji nije pomenuo da Srbija istovremeno šalje avione put udaljenih aerodroma po svetu kako bi vratila kući svoje građane, jer bi to bacilo loše svetlo na Kacinove tvrdnje.
Ljubljansko „Delo“ pisalo je da je u Sloveniji „na spisku za povratak 220 srpskih građana koji su zbog virusa korona izgubili posao u raznim evropskim zemljama, a Srbija ih nije primila“, i čak je tvrdilo da su se Srbi dovezli do srpske granice, ali nisu mogli da uđu u svoju državu. „Primiti svoje građane, to je obaveza Srbije prema međunarodnom pravu“, upozorio je za „Delo“ Damjan Bergant iz slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova.
„Delo“ je masnim slovima u podnaslovu navelo: „Međunarodni skandal: To je kršenje svih međunarodnih dogovora, rekao je Andrej Šter iz ministarstva spoljnih poslova Slovenije.“

HRVATSKA PREPREKA Mediji su o „skandalu“ izveštavali iz minuta u minut, naglašavajući dobrotu slovenačke države i maćehinski odnos Srbije prema sopstvenom narodu. Laž da je Srbija zatvorila granicu „i za svoje građane, koji su se iz inostranstva vraćali kući“ eksploatisali su i drugi slovenački mediji, prenebregavajući činjenicu da je za srpske građane problem zapravo predstavljala hrvatska, a ne slovenačka ili srpska granica.
Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je upravo tada obznanio da Hrvatska „zatvara 27 graničnih prelaza za pogranični promet sa Slovenijom“, i to kao reakciju na odluku slovenačke vlade da „zatvori vlastite granične prelaze s Hrvatskom na tih 27 lokacija“. Fakat je i da pre toga, dok su međunarodni prelazi između Slovenije i Hrvatske bili otvoreni, hrvatski pogranični organi – zbog zatvorene granice sa Srbijom – nisu dozvoljavali ulazak srpskih građana na teritoriju Hrvatske, čemu je kumovala i Evropska komisija, predloživši „restrikcije na granicama zemalja članica EU“.

STEREOTIPNE OPTUŽBE Kad se podvuče crta, nameće se pitanje: šta je to Srbija učinila drugačije od drugih država da je to izazvalo takvu poviku u Sloveniji? Odgovor je – ništa.
Ali činjenice nisu bile značajne za slovenačke medije i državnog pi-ara Kacina, koji su širili laži i u domaćoj i u evropskoj javnosti tvrdnjama da je Srbija zatvorila granice za svoje građane. Sve to je bilo usmereno ka cilju da se Srbija prikaže kao nedemokratska, autoritarna zemlju koja zanemaruje čak i sopstvene građane. Takva poruka se savršeno uklapala i u poznate stereotipe o Srbiji koje slovenački desničari raspiruju godinama i decenijama.
Nema sumnje da je slovenački MIP orkestrirao svom medijskom šaradom sa ciljem propagandističkog prljanja Srbije. Sve to se dešava u vreme kada su evropske zemlje pokazale zavidnu meru sebičluka, ostavile na cedilu ne samo Srbiju i druge kandidate za članstvo u EU nego i članice Unije poput Italije i Španije… Na kraju, priča o „Srbima koje je Srbija odbacila“ nije ništa drugo nego potvrda aksioma da je istina prva žrtva rata. Čak i u vreme sveopšteg rata protiv – virusa.

[/restrict] mikrozaйm onlaйn oformitь zaйm na kartu sberbankazaйm pod nizkiй procentzaйm do zarplatы onlaйn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *