PEČAT NEDELJE

ODLAZAK VLADIKE MILUTINA

Vladika Milutin, episkop valjevski, preminuo je u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“ u Beogradu, gde se nalazio na lečenju od virusa korona. Tokom stolovanja episkopa Milutina u ovoj eparhiji sagrađeno je i obnovljeno više hramova, veronauka je u najvećem procentu bila zastupljena u školama, a u vreme poplava 2014. sveštenstvo eparhije nesebično je pomagalo ugroženim domaćinstvima.
„Istočnik“ Eparhije valjevske, u specijalnoj emisiji posvećenoj svom duhovnom ocu, podsetio je da je vladika Milutin uvek bio okrenut ka Carstvu Božjem, stojeći na zemlji, očima okrenut ka Nebu. „Njegova prva arhipastirska propoved izgovorena na ustoličenju 2006. godine bila je nadahnuta neprolaznom slavom Božjom. I četrnaest godina kasnije, njegova, ispostaviće se nažalost, poslednja beseda izrečena 15. marta 2020. godine u Hramu Vaskrsenja Hristovog, na početku epidemije virusa korona u Srbiji, inspirisana je večnom Božanskom ljubavlju.“

KAPETAN NA SLOBODI

Posle 13 i po godina Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, izašao je iz zatvora Lepoglava u Hrvatskoj, gde je odslužio kaznu na koju je osuđen zbog navodnih ratnih zločina u Hrvatskoj. Pre nego što je izručen Hrvatskoj radi suđenja, kapetan Dragan je godinama bio u ekstradicionim pritvoru u Australiji.
U intervjuu za „Novosti“ Vasiljković je ispričao kako je napustio Hrvatsku: „Čuvari su me probudili jutros u zoru, u četiri sata, rekli da se obučem, dali mi papir da sam slobodan, a onda mi vezali ruke lisicama i utrpali u policijsko vozilo. Lepo sam ih pitao ima li grejanja u kombiju, pitao da li da se obučem bolje… Naravno, grejanje nisu uključili i više od pet sati sam se smrzavao do graničnog prelaza Bajakovo–Batrovci. Tu su me bukvalno izbacili iz marice…“
Bio je osnivač i vođa jedinice „Knindže“ ili „Crvene beretke“. U vreme kada je trenirao jedinice na krajiškom Golubiću postao je neka vrsta narodnog heroja. Osnivač je i fonda „Kapetan Dragan“, koji je pomagao žrtvama rata. Haški tribunal je naveo Vasiljkovića kao „učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu“ nad Hrvatima i drugim nesrbima u odluci protiv Milana Martića.

ŽRTVENO JAGNJE NA HRAMOVNOJ GORI?

Sinedrion je ove godine podneo molbu izraelskoj vladi za dozvolu da se izvrši obred žrtvovanja Pashe na privremenom oltaru, koji bi bio uklonjen odmah nakon ceremonije. To bi bila prva hramovna služba po običajima Starog zaveta posle 2.000 godina od rušenja Solomonovog hrama, koji je bio centralno religijsko mesto Jevreja. Portparol Sinedriona rabin Vajs izjavio je da su Jevreji i dalje u mogućnosti da prinesu pashalnu žrtvu iako nemaju visoko sveštenstvo. Pre nekoliko godina rabin Josef Berger u ekskluzivnom intervjuu za „Brejking Izrael njuz“ napomenuo je da su učinjeni neverovatni napori da se obnovi Treći hram, čak su i svi potrebni pribori za usluge spremni.

Plan ekonomskih mera protiv posledica korone

Kompletan program mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije virusa korona saopštio je u utorak ministar finansija Siniša Mali. Paket mera je vredan 5,1 milijardi evra, a to je, kako kaže Mali, polovina našeg godišnjeg budžeta, ili 11 odsto BDP-a, i ima dva cilja: očuvanje zaposlenosti i pomoć preduzećima koja su najviše pogođena krizom.
Prvi set mera mahom čini odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate, najranije od početka 2021. godine.
Drugi set mera odnosi se na direktna davanja preduzećima, isplatu pomoći u visini minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, odnosno subvencije 50 odsto minimalne zarade velikim preduzećima, čiji su zaposleni poslati na prinudni odmor zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada. Pod uslovom da nije otpušteno više od 19 odsto zaposlenih.
Cilj trećeg seta mera je očuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize očekivane tokom vanredne situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19, kao i po njenom okončanju, i za to je predviđen iznos od 264 milijarde dinara (oko 2,2 milijarde evra).
Četvrti set mera se odnosi na uplatu direktne pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Republike Srbije.
I Narodna banka Srbije je donela privremene mere u cilju očuvanja finansijskog sistema i to: zastoj u otplati (moratorijum) dužnicima na otplatu kredita, kao i obaveza po osnovu finansijskog lizinga, ne kraći od 90 dana, ili od trajanja vanrednog stanja, za koje vreme banka ne obračunava zateznu kamatu na dospelo a neizmireno potraživanje i ne pokreće postupak izvršenja…

ZAHAROVA: ZLATOM STE PLATILI SVOJU PROPAST

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova oštro je odgovorila „vrlo bogatim ljudima koji zovu MIP i nude da pošalju u London privatni avion za svoje dete“. Na svojoj fejsbuk stranici ona je objavila poruku jednog bogatog Rusa koji živi u Londonu: „Kakva civilizacija! U Engleskoj poništavaju zdravstveno osiguranje! Nemaju nikakvih obaveza. Test košta 450 funti. Hoćemo u Rusiju, samo u Rusiju“, a zatim svojim sunarodnicima u Velikoj Britaniji predložila da i dalje ostanu u državi koja je „stub civilizacije“.
Napisala je da su te ljude mnogo godina pravili budalama za njihov novac. Rusi koji su odlazili, smatra, „zlatom su platili svoju propast, iluziju“, umesto da podrže svoju zemlju.
„Dakle, u mnogim državama kojima ste doneli novac, kupovali nekretnine i gradili biznis, vama su pokazali vrata“, napisala je Zaharova i dodala da se na aerodromima prave redovi ruskih državljana koji žele da se vrate kući.
U elitnim delovima Londona žive brojni ruski oligarsi koji su iznosili svoj novac iz Rusije, kupovali najluksuznije vile i dvorce. Malo ko od njih se odazvao Putinovom apelu da vrati svoj novac u zemlju.
Zaharova im je sada poručila: „Molim vas, počnite od osnove stvari – poštujte svoju zemlju i njen narod.“

Zelenkasto svetlo za Skoplje i Tiranu

U pauzi žestoke svađe oko „korona obveznica“ i ostalih manifestacija dubokog nejedinstva koje je eskaliralo zajedno s pandemijom, lideri članica Evropske unije pokušali su prošlog četvrtka da demonstriraju svoje jedinstvo i konačno su, nakon višestrukog odlaganja i kršenja date reči, odobrili početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.
Ali poslovični đavo se, kao i uvek, krije u detaljima. Jer iako je šef EU diplomatije Žozep Borel čestitao Skoplju i Tirani uz tvrdnju da „zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora predstavlja dobru vest za ove zemlje… Srećan sam što svoju radost mogu da podelim sa svojim zapadnobalkanskim prijateljima! Čestitam!“, pre će biti da to svetlo – koje je zamenilo dosadašnje crveno na semaforu EU integracija Severne Makedonije i Albanije – i nije sasvim zeleno. Već je, u najboljem slučaju, zelenkasto…
Ova razlika u poimanju nijansi nije stvar umetničkog dojma već je suštinske prirode. Ni Skoplju ni Tirani, naime, ovom odlukom Saveta Evropske unije pristupni pregovori nisu zaista otvoreni, već je to ostavljeno za neku neodređenu budućnost.
„Prve međuvladine konferencije“ – kojima pregovori formalno započinju – „biće održane što je pre moguće nakon što Savet usvoji pregovaračke okvire“, navodi se u odluci, bez preciziranja roka u kome Evropska komisija treba da formuliše pregovaračke okvire, i potonjeg roka u kome Savet EU treba da ih usvoji, što su nužni preduslovi za održavanje međuvladinih konferencija, to jest za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.
Štaviše, kako je otkrio portal „Politiko“ na osnovu uvida u radne dokumente, u prvobitnom nacrtu odluke bilo je navedeno da Evropska komisija treba da podnese pregovaračke okvire „bez odlaganja i ne posle juna“, ali je u usvojenom dokumentu ova odredba izostavljena. Više od bilo čega drugog ta promena jasno govori u prilog oceni da su Evropska unija i njene članice ponovo uradile ono što i inače rade najbolje – pribegli su birokratskom spinovanju umesto konkretnom potezu koji bi proizveo jasan rezultat.
Ova vrsta uspeha, u vidu stvaranja iluzije da proces evropskih integracija i daljeg širenja EU nije mrtav kao što izgleda, Evropskoj uniji sada je bila potrebna kako bi demonstrirala svoje jedinstvo, kredibilitet i efikasnost, u pokušaju da održi ono što je još ostalo od njenog uticaja na Zapadnom Balkanu.
Ipak, u situaciji u kojoj je četvrt veka Šengenskog sporazuma o otvorenim granicama – kao jednog od njenih najvažnijih dostignuća – Evropska unija dočekala sa svojim unutrašnjim i spoljnim granicama čvrsto zatvorenim, ovaj pokušaj saniranja štete otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bez stvarnog otvaranja tih pregovora unapred je osuđen na totalni besmisao.
A Skoplju i Tirani ostaje da se zadovolje ponovljenim uveravanjem Brisela da imaju evropsku perspektivu. Koja je, podsećamo, čitavom regionu Zapadnog Balkana obećana još 2003. godine u Solunu…

3 komentara

  1. “Preosvećeni episkop valjevski G. Milutin upokojio se nakon kraće bolesti
    izazvane korona virusom“
    Od koje je bolesti preminuo, ne govori se, a naglašava da je “izazvano korona
    virusom“?!
    Došao dan da čovek umre, i gotovo: umro čovek od starosti i, svakako,
    sa dijagnozom koju je odavno znao i ko zna koliko vremena se lečio.
    Još malo pa će svi koji budu umrli tokom ove “pandemije“ , sve biti, bez
    izuzetka, isključivo umrli od – “izazvano“ korona virusom.
    Svakako, umro je, pre svega, od stresa i pritiska koji je imao od lokalnih
    vlasti zbog potapanja Manastira Valjevska Gračanica, primoran da
    se sa tim složi , i da prihvati crkvu/hram na novoj lokaciji koju je
    Država izgradila.
    Razlog je više i zbog činjenice da je naš Sveti Vladika Nikolaj bio veliki
    dobrotvor tog manstira, jer je svojim sredstvima izgradio/donirao gradnju
    manstirske/cekvene kupole.
    Uz Manastir je bilo i veliko groblje, sa više stotina pokopanih, a svi nisu
    ekshumirani, i oni su potopljeni zajedno sa Manstirom.
    Nije čoveku bilo lako da se nosi sa tim saznanjem!
    Tim pre, jer je bio u Eparhiji Šabačkovaljevskoj na čijem tronu je bio Episkop
    Jovan Velimirović – brat Vladike Nikolaja Velimirovića, potonjim
    /a još i za života, od naroda proglašenim/ SRBskim Svetiteljem.
    Uzeo Ga je Gospod Sebi, u trenutku kada je to za Njegovu dušu bilo dobro,
    dobrije, najdobrije, bolje, najbolje!
    Bog dušu da mu prosti!
    Večan mu spomen!
    Pošto Njegovm opelu i sahrani niko nije mogao da prisustvuje i molitveno
    Ga isprati, hor mladih Mu poje – VJEČNAJA PAMJAT:
    /www.youtube.com/watch?v=b45sFlZfMQs

  2. Vaso Petković

    Bravo Dragane,tako treba komentar pisati sa dosta nepoznatih činjenica koje pokazuju razmjere zle namjere da se potopi manastir.To se isto odnosi na sječu zavjetnog hrasta,kao da se nije mogla korigovati osa puta a hrast da se sačuva kao svetinja i posebna atrakcija.Sada se neuki čude otkud stiže kazna,zaborvljaju da se sa Bogom i svetinjama nije igrati !!

  3. postovani vaso. vi ste u pravu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *