Форсирање Дрине

Долазак високог госта из Београда у Дрвар и Мркоњић Град требало је да покаже намеру државе Србије да озбиљним инвестирањем помогне останак становништва у, за националне интересе, важним срединама Републике Српске и БиХ, али и да пошаље симболичну поруку тамошњем народу да није заборављен од стране матице

Председник Србије Александар Вучић је са чланом Председништва БиХ из РС Милорадом Додиком посетио Мркоњић Град и Дрвар. Иако се ови градови након Дејтонског споразума налазе у два различита ентитета Босне и Херцеговине, Републици Српској и Федерацији БиХ, у оба живи већински српски народ, а заједнички им је и проблем велике незапослености који доводи до одласка становништва.

МИРНОДОПСКО ИЗБЕГЛИШТВО Наравно, у знатно тежој ситуацији налазе се Срби из Дрвара, у коме је пре рата у БиХ живело 18.000 припадника нашег народа.
Након тешког ратног разарања од стране хрватске војске велики део становништва био је присиљен да напусти град. Знатан број људи се после доласка мира вратио из избеглиштва па је Дрвар са 7.000 Срба (према попису из 2016) општина с највише припадника овог народа у Федерацији БиХ. Иако имају општинску власт, Срби се суочавају с економским и политичким притисцима, или боље речено игнорисањем од стране кантоналних органа Федерације БиХ који имају за циљ да се, изостанком инвестиција и стањем бесперспективности, неподобна национална већина примора да дефинитивно напусти родни крај.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.