Репрезентација Србије у практичном стрељаштву одбранила европско злато

Игор Јанковић, Марко Маринковић, Бранислав Ракетић, Горан Јанковић и Никола Михајловић

Удружење осигуравача Србије помаже златне спортисте

Актуелни вицепрваци света одбранили европско злато. Освојена и прва три места у појединачној конкуренцији. У групи малобројних који помажу репрезентативце су председник Србије Александар Вучић и УОС

Током претходне недеље нису нас само одбојкаши обрадовали. Годинама најтрофејнији спортисти Србије, репрезентативци у практичном стрељаштву, настављају с потпуном доминацијом на светским и европским полигонима. Са Централноевропског првенства одржаног у Дебрецину, дивизија пушка, вратили су се са златним одличјем у екипној и све три медаље у појединачној конкуренцији. Злато је освојио Игор Јанковић, сребро Никола Михајловић, бронзу Горан Јанковић док је Бранислав Ракетић освојио бронзу у категорији сениора. Председник КПС Жандармерија, чији чланови чине репрезентацију, уједно и вођа државног тима Бранислав Ракетић каже за „Печат“ да би било исувише једноставно да се каже да смо најбољи на свету. То не би било поштено ни према стрелцима, јер се од 2005. године с великих такмичења готово никад не враћамо као други.
„Ово је десето европско злато заредом, два пута смо били прваци света, актуелни смо вицепрваци света, а освојили смо више од 1.500 медаља у екипној и појединачној конкуренцији“, каже Ракетић.
Практично стрељаштво је дисциплина у којој се такмичари надмећу у прецизном погађању мета. Спорт је настао пре више од три деценије у САД, а затим се проширио по целом свету. Такмичарске екипе чине припадници најелитнијих полицијских и војних одреда.
„Полигони за такмичења су увек различити и по димензијама и по броју мета, које могу да буду и покретне. Циљ је за што краће време, из покрета, погодити што више мета, али и проценити да ли мета представља праву претњу, односно да ли је у питању терориста или цивил. То је спорт који захтева висок ниво координације покрета, психолошку стабилност такмичара, тактичко кретање, иновативан приступ у решавању задатих полигона и безбедно руковање ватреним оружјем“, објашњава Ракетић и истиче да се увек пуца бојевом муницијом.
У свету се овом спорту посвећује велика пажња. Спортисти, на тренингу, имају на располагању неограничену количину муниције, ново оружје, масера, нутриционисту. За разлику од њих, наши репрезентативци вежбају својим оружјем старим и по десет година, користе ограничену количину муниције, могу да тренирају на само четири локације и то када су слободне, сами плаћају котизације. И поред тога најбољи су на свету већ годинама.
„Ипак, и оваква репрезентација, за коју је мало рећи да је успешна, дели тужну судбину српског спорта. Услова за тренинге и финансијских средстава за припреме, оружје, муницију, путовања и све друго што би за било које светске прваке требало да буде нормално, готово ни на видику. Мало је оних који су спремни да помогну; примера ради, један тренинг кошта 300 евра, а котизација за светска такмичења 2.000 евра. У групи оних који су спремни да део своје добити издвоје за развој овог спорта и наставак доминације на светском нивоу је и Удружење које окупља осигуравајућа друштва која послују у Србији“, наглашава Ракетић.
„Недостатак финансијских средстава успешно премошћавамо захваљујући помоћи коју клуб добија од председника Републике Александра Вучића, Удружења осигуравача Србије, с генералним секретаром Душком Јовановићем на челу и компаније Југоимпорт-СДПР. Да није те помоћи, као и помоћи градоначелника Новог Сада који нам је и уочи овог првенства у Дебрецину обезбедио услове за тренинг на градском стрелишту, не бисмо остварили доминацију на светским, европским и регионалним такмичењима“, каже вођа репрезентације Србије.
Мото овог спорта је DVC – Diligentia, Vis, Celeritas (прецизност, снага, брзина). Момци су показали да их красе сва три елемента. Изгледа да осталима недостаје снага воље и већа брзина у доношењу одлуке да се помогне спортистима којима се клања цео свет.

Сарадња Удружења осигуравача Србије и Клуба практичног стрељаштва Жандармерија траје већ три године. У Удружењу, којем није страно да део добити подели са заједницом и тако помогне онима којима је помоћ најпотребнија, с посебним задовољством говоре о сарадњи са стрелцима. „Поносни смо што смо уз најбоље и уз тим који на достојанствен начин репрезентује Србију“, кажу у УОС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *