Reprezentacija Srbije u praktičnom streljaštvu odbranila evropsko zlato

Igor Janković, Marko Marinković, Branislav Raketić, Goran Janković i Nikola Mihajlović

Udruženje osiguravača Srbije pomaže zlatne sportiste

Aktuelni viceprvaci sveta odbranili evropsko zlato. Osvojena i prva tri mesta u pojedinačnoj konkurenciji. U grupi malobrojnih koji pomažu reprezentativce su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i UOS

Tokom prethodne nedelje nisu nas samo odbojkaši obradovali. Godinama najtrofejniji sportisti Srbije, reprezentativci u praktičnom streljaštvu, nastavljaju s potpunom dominacijom na svetskim i evropskim poligonima. Sa Centralnoevropskog prvenstva održanog u Debrecinu, divizija puška, vratili su se sa zlatnim odličjem u ekipnoj i sve tri medalje u pojedinačnoj konkurenciji. Zlato je osvojio Igor Janković, srebro Nikola Mihajlović, bronzu Goran Janković dok je Branislav Raketić osvojio bronzu u kategoriji seniora. Predsednik KPS Žandarmerija, čiji članovi čine reprezentaciju, ujedno i vođa državnog tima Branislav Raketić kaže za „Pečat“ da bi bilo isuviše jednostavno da se kaže da smo najbolji na svetu. To ne bi bilo pošteno ni prema strelcima, jer se od 2005. godine s velikih takmičenja gotovo nikad ne vraćamo kao drugi.
„Ovo je deseto evropsko zlato zaredom, dva puta smo bili prvaci sveta, aktuelni smo viceprvaci sveta, a osvojili smo više od 1.500 medalja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji“, kaže Raketić.
Praktično streljaštvo je disciplina u kojoj se takmičari nadmeću u preciznom pogađanju meta. Sport je nastao pre više od tri decenije u SAD, a zatim se proširio po celom svetu. Takmičarske ekipe čine pripadnici najelitnijih policijskih i vojnih odreda.
„Poligoni za takmičenja su uvek različiti i po dimenzijama i po broju meta, koje mogu da budu i pokretne. Cilj je za što kraće vreme, iz pokreta, pogoditi što više meta, ali i proceniti da li meta predstavlja pravu pretnju, odnosno da li je u pitanju terorista ili civil. To je sport koji zahteva visok nivo koordinacije pokreta, psihološku stabilnost takmičara, taktičko kretanje, inovativan pristup u rešavanju zadatih poligona i bezbedno rukovanje vatrenim oružjem“, objašnjava Raketić i ističe da se uvek puca bojevom municijom.
U svetu se ovom sportu posvećuje velika pažnja. Sportisti, na treningu, imaju na raspolaganju neograničenu količinu municije, novo oružje, masera, nutricionistu. Za razliku od njih, naši reprezentativci vežbaju svojim oružjem starim i po deset godina, koriste ograničenu količinu municije, mogu da treniraju na samo četiri lokacije i to kada su slobodne, sami plaćaju kotizacije. I pored toga najbolji su na svetu već godinama.
„Ipak, i ovakva reprezentacija, za koju je malo reći da je uspešna, deli tužnu sudbinu srpskog sporta. Uslova za treninge i finansijskih sredstava za pripreme, oružje, municiju, putovanja i sve drugo što bi za bilo koje svetske prvake trebalo da bude normalno, gotovo ni na vidiku. Malo je onih koji su spremni da pomognu; primera radi, jedan trening košta 300 evra, a kotizacija za svetska takmičenja 2.000 evra. U grupi onih koji su spremni da deo svoje dobiti izdvoje za razvoj ovog sporta i nastavak dominacije na svetskom nivou je i Udruženje koje okuplja osiguravajuća društva koja posluju u Srbiji“, naglašava Raketić.
„Nedostatak finansijskih sredstava uspešno premošćavamo zahvaljujući pomoći koju klub dobija od predsednika Republike Aleksandra Vučića, Udruženja osiguravača Srbije, s generalnim sekretarom Duškom Jovanovićem na čelu i kompanije Jugoimport-SDPR. Da nije te pomoći, kao i pomoći gradonačelnika Novog Sada koji nam je i uoči ovog prvenstva u Debrecinu obezbedio uslove za trening na gradskom strelištu, ne bismo ostvarili dominaciju na svetskim, evropskim i regionalnim takmičenjima“, kaže vođa reprezentacije Srbije.
Moto ovog sporta je DVC – Diligentia, Vis, Celeritas (preciznost, snaga, brzina). Momci su pokazali da ih krase sva tri elementa. Izgleda da ostalima nedostaje snaga volje i veća brzina u donošenju odluke da se pomogne sportistima kojima se klanja ceo svet.

Saradnja Udruženja osiguravača Srbije i Kluba praktičnog streljaštva Žandarmerija traje već tri godine. U Udruženju, kojem nije strano da deo dobiti podeli sa zajednicom i tako pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, s posebnim zadovoljstvom govore o saradnji sa strelcima. „Ponosni smo što smo uz najbolje i uz tim koji na dostojanstven način reprezentuje Srbiju“, kažu u UOS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *