Како су Вован и Лексус насамарили Зорана Заева

„Спутњик“ је објавио транскрипт три разговора које су пранкери Вован (Владимир Кузњецов) и Лексус (Алексеј Стољаров) водили са премијером Северне Македоније Зораном Заевим. Разговори су вођени крајем августа 2018. године, у јануару 2019. и 20. априла 2019. године. До тренутка објаве разговора, премијер Заев био је уверен да је разговарао са тадашњим председником Украјине Петром Порошенком, како су се представљали пранкери.

„Печат“ преноси најзанимљивије делове разговора руских пранкера и македонског премијера, као и изводе из интервјуа који су Вован и Лексус дали за наш лист у јануару 2017. године.

Заев: Хало.
„Порошенко“: Добар дан, поштовани господине премијеру. Веома ми је драго да вас чујем.
Заев: И мени је веома драго. Зоран на телефону. Господине председниче, да ли сте то ви?
„Порошенко“: Да, ја сам. Надам се да је у Македонији лепо време.
Заев: Да, још је лето. Веома је топло. Какво је време у Украјини?
„Порошенко“: Мислим да је мало хладније, али се надам да ће бити лепо време.
(…)
Заев: Пре свега, желео бих да истакнем да смо протерали једног (руског) дипломату из наше земље још пре случаја са Грчком, у знак солидарности са Великом Британијом. То је био кључан моменат и односио се на сва унутрашња питања у нашој земљи. То није било прописано нашим законом, нити међународним правом, али ми смо се ипак одлучили на то. Истовремено, ја бих желео да изразим страховање у вези са оним што се дешава у нашем региону. Председник Србије и председник Косова започели су преговоре о подели територије и промени граница. Ми се према томе односимо веома негативно, канцеларка Меркел је против и цео регион је против тога. Примећујемо притисак од стране Русије, која жели да направи преседан. Желео бих да Вас упозорим да пажљиво пратите ситуацију. Јуче сам о томе разговарао са канцеларком Меркел. Разговарали смо путем телефона 30 минута. Затражио сам подршку. Колико сам видео, неко жели да направи међународни преседан и да промени границе држава… Ја сам забринут да би такви кораци могли да нанесу велику штету, како вашем, тако и мом региону. Ми се веома противимо таквом развоју ситуације и чинимо све што је могуће. Обавестили смо о томе америчке снаге и политичаре, потпредседника Пенса, као и државног секретара, господина Помпеа. То је учинио наш министар спољних послова. Обратили смо се Европској комисији, а посебно госпођи Могерини како би стала на крај таквим покушајима. То ће нанети велику штету балканском региону. Али ја знам да постоји скривени циљ када је реч о глобалним плановима.
„Порошенко“: А шта је тачно Русија учинила?
Заев: Србија је у веома блиским односима са Русијом. Зато ни не чуди што они доносе такву одлуку. Али тренутно је проблем са Косовом. Вероватно сте упућени.
„Порошенко“: Да, јесам.
Заев: И они су дошли до решења да се 10 општина на северу Косова припоји Србији, а неколико општина на југу Србије Косову. То је мењање граница, и то је немогуће, јер ће и у оквиру нових граница и Срби и Косовари бити изван њих, а то може само погоршати ситуацију. Балкан ће бити нова темпирна бомба. Али ја сам приметио, можда грешим, и надам се да грешим, скривене намере. Русија, или неке снаге у Русији, желе да искористе то као међународни преседан за Крим, Абхазију, а могуће и Турска за Кипар. Знате, острво Кипар има проблема са Грчком.
(…)
„Порошенко“: Знате, господин Столтенберг је на вези.
Заев: Аха.
„Порошенко“: Могу вас повезати, ако желите.
(…)
Заев: Да, молим вас.
„Порошенко“: Повезаћу вас, а ја ћу бити на линији такође.
Заев: У реду, хвала
„Столтенберг“: Хало, Јенс Столтенберг је на вези, генерални секретар НАТО-а.
Заев: Добар дан, пријатељу. Зоран Заев је на телефону, премијер Македоније.
(…)
„Столтенберг“: И ја сам забринут због притиска који врши Русија и због њеног мешања у унутрашња питања ваше земље.
Заев: Да, ми ћемо блокирати такве акције, јер имамо велику подршку од стране наших пријатеља, САД и Немачке и ускоро је планирана посета високих званичника нашој земљи… Господине, ја сам веома забринут због ситуације између Србије и Косова. Они покушавају да измене границе и размене територије, и ја мислим да ту постоји руски утицај, јер они желе у будућности да искористе ову могућност као међународни преседан у вези са плановима које има Русија, на пример, за Абхазију и Крим. Турска може да искористи тај преседан у случају Кипра. Ми смо заиста забринути због ситуације на Балкану. Госпођа Меркел нам пружа директну подршку, и ми покушавамо да искористимо ЕУ као место за разговоре на ту тему. Као што знате, Балкан је мултиетнички регион и то би отворило Пандорину кутију. Већ сам о томе разговарао са господином Порошенком и упозорио га да буде опрезан…
(…)
„Порошенко“: Хало, Петар је поново. Он се искључио. Надам се да сте имали користан разговор. (…) Хтео бих да вас замолим за услугу. Да ли бисте могли да ми издиктирате Весов број, пошто мислим да га немам.
Заев: Веса Мичела?
„Порошенко“: Да.
Заев: Само моменат. +1… Да, то је број његовог мобилног телефона.
„Порошенко“: Супер. Записао сам. Хвала вам много, господине премијеру за овај разговор.
Заев: А могли бисте, господине председниче, да ми дате свој број мобилног телефона да вам шаљем поруке и како бисмо били у директном контакту и вези, ако је то могуће.
„Порошенко“: Могуће је. Тренутак. +3… То је мој мобилни телефон на који увек можете да ме добијете. За почетак, можете ми писати на месинџер, на пример на WhatsApp.
Заев: Добро, послаћу поруку на WhatsApp, одмах је шаљем да видите мој број, како бисмо могли да одржавамо комуникацију.
* * *
Заев: Хало!
„Порошенко“: Хало! Пријатељу мој. Петар Порошенко овде. Како си?
(…)
„Порошенко“: Пријатељу, знајте да ћу вас чекати у било које време. Ако желите да посетите нашу земљу, само ме обавестите и ја ћу вам организовати најбоље путовање. Показаћу вам свој вински подрум.
Заев: Одлично.
„Порошенко“: Можемо не само да га видимо него и да пробамо нешто од њега, јер ја сам велики љубитељ доброг вина. Још нешто, можда сте чули добру вест о нама: да смо добили томос од константинопољског патријархата. Наша православна црква је добила аутокефалност.
Заев: Честитам. Чуо сам а и ми радимо са Истанбулом, са Константинопољским патријархатом у вези са питањем наше цркве, јер Русија прави проблеме нашој цркви. Осим тога, они нас не признају. Очекујемо да ће, након што је Украјинска православна црква добила аутокефалност, наша Македонска православна црква следећа добити признање од константинопољског патријарха.
„Порошенко“: Узгред, знате да сам се недавно срео с њим. Патријарх Вартоломеј је сад мој пријатељ.
Заев: О, ви треба да лобирате за наше интересе.
„Порошенко“: Да, да, мислим да могу да помогнем, мислим да могу да размотрим то питање. Могу да лобирам и да помогнем вашој цркви да постане независна од Србије.
Заев: Да, да, то је веома важно зато што Српском црквом руководи Руска православна црква из Москве и због тога нам праве проблеме. Бићу вам веома захвалан за помоћ у вези са тим питањем, ако можете да поразговарате с патријархом Вартоломејом. И Ципрас ће ми помоћи зато што је он Грк пореклом, али свака помоћ ће нам бити драгоцена.
(…)
„Порошенко“”: Да, да, осим тога, желео бих да поразговарамо и о неким другим питањима. Знате за проблем Косова. Размишљам како са њима да сарађујемо. Као што вам је познато, Русија се томе сада противи. Није задовољна тиме што је формирана косовска војска.
Заев: Да, тачно, нису задовољни. Да, пре пет сати разговарао сам један сат са премијером Косова. Дошли су из Приштине, са Косова, имају проблеме. Имају проблеме не само због косовске војске него и с признањем Косова. А Србија има намеру да размени територије – да да део територије Србије, а узме део територије Косова. Али ја мислим да иза тога стоји Русија зато што она жели да направи међународни преседан у том смислу да би имала аргументе кад је реч о ситуацији са Кримом, Абхазијом и читавим регионом у целини. И то је веома лоше и ми смо зато против тога. Не постоји међународни преседан са разменом територија. Тако настаје велики проблем, а сада се ја веома трудим да помогнем Косову.
„Порошенко“: Добро. Знам, зато и зовем. И ја бих хтео с њима да сарађујем. Као што вам је познато, наша земља није признала њихову независности, али ја бих хтео да се повежем с њиховим премијером. Можда ви можете да ми обезбедите контакт с њим?
Заев: Послаћу вам преко WhatsApp-а његов мобилни телефон, зато што га можете позвати преко WhatsApp-а. И ја с њим комуницирам путем WhatsApp-а као и са вама, па вам шаљем број господина Харадинаја, Рамуша Харадинаја, тако се зове премијер.
* * *
„Порошенко“: Здраво, пријатељу! Како сте?
Заев: Добро, хвала. Како сте ви? Да ли сте добро?
„Порошенко“: И ја сам добро. Извините што мало касним, јер знате, у току ми је председничка кампања.
(…)
Заев: Нема проблема, пријатељу. Кад је црква у питању то тражи стрпљења. Има ли шта ново? Можемо ли да се надамо да ће патријарх донети позитивну одлуку?
„Порошенко“: Да, имате добре шансе. Данас сам разговарао с патријархом Вартоломејом. Размотрили смо оно што смо радили заједно а скренуо сам му пажњу и на ваше питање. Рекао ми је да можемо започети процес. Дакле, добио сам његову сагласност, потврдио је да процес може да почне.
Заев: Аха, то је веома добро, мој пријатељу! Премијер Грчке Алексис ми је саопштио да постоји перспектива, али да је могуће да ће бити потребни одређени помаци. Шта пре свега треба да урадимо у вези с тим?
„Порошенко“: Као прво, знате изасланика Стејт департмента САД Браунбека који се бави питањима религије. Он нам је помогао да добијемо аутокефалност и сарађивао је с Вартоломејом. Пре свега, како ми се чини, потребно је да успоставимо сарадњу. А шта вам је рекао премијер Алексис?
Заев: Рекао ми је да је патријарх спреман да направи одређене кораке у вези с нашим питањем. Али вероватно ћемо морати да покренемо одређену процедуру преко патријаршије. Ја не знам да ли преко грчке цркве, или преко бугарске цркве овде, или преко регионалне цркве може да се покрене тај процес. Имамо добре везе. И он ће омогућити добијање позитивне одлуке, као и у случају Украјинске цркве.
„Порошенко“: Да, ја могу да одиграм велику улогу у добијању аутокефалности за вашу цркву, зато што већ имам искуство у томе. Али морам да вам кажем да постоји један услов у мом случају. Ја сам дао новчани прилог лично патријарху Вартоломеју. То је била мала донација од око 100.000 евра. Мислим да би вам испуњавање овог услова, поред свега осталог, такође могло помоћи.
Заев: Да, то је веома добро. Нема проблема. То је у реду.
„Порошенко“: Имам у виду да је то својеврсна бирократска процедура. Због тога је боље предати му ту суму у кешу.
Заев: Да, добро, донација ће му бити предата у кешу. Даћемо им тај прилог, јер им је потребна подршка. Тако ћемо и поступити.
„Порошенко“: Ја могу да организујем да се лично састанете с њим и можемо заједно да му однесемо. Најбоље у кешу.
Заев: Да, нормално.
„Порошенко“: Тако је било у мом случају. Разговарао сам с њим и питао сам га када је могуће започети процедуру. И он ми је рекао да можемо да почнемо у јуну. (…) Сума коју сам рекао је с попустом. Он ми је рекао да ће ми, ако му доведем пријатеља, дати попуст. Ја сам платио већу суму, 150.000.
Заев: Јасно.
“Порошенко”: За вас су, дакле, добри услови.
Заев: Одлично, одлично. То је супер.
„Порошенко“: Ја бих хтео да поставим још неколико питања, ако имате времена. Као прво, шта је са српским питањем? Каква је тамо ситуација? Да ли је сада мирно или има неких проблема?
Заев: Сада је мирно. Постигли смо сагласност. Све земље региона, сви премијери и неки председници држава, заједно с Меркеловом и Макроном. Имаћемо заједнички састанак 29. априла у Берлину. То јест, Србија, Северна Македонија, Албанија, Косово, као и Босна, Црна Гора, Хрватска, Словенија, заједно с Макроном и Меркеловом. Очекује се нешто ново. Меркелова ради на могућем решењу. Све ћемо знати 29. априла. То ће се догодити у време Ускрса, ја ћу вам пренети све детаље.
„Порошенко“: Мене то такође брине, јер знам да је Вучић под притиском, под утицајем Русије. Због тога мислим да његов став није сасвим независан.
Заев: Да, да, да, да, њиме дефинитивно управљају Русија и Путин, то је потпуно очигледно. Ипак, они немају никакве алтернативе осим интеграције у ЕУ. Због тога мора да буде веома мудар када буде доносио одлуке у интересу будућности Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *