Kako su Vovan i Leksus nasamarili Zorana Zaeva

„Sputnjik“ je objavio transkript tri razgovora koje su prankeri Vovan (Vladimir Kuznjecov) i Leksus (Aleksej Stoljarov) vodili sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim. Razgovori su vođeni krajem avgusta 2018. godine, u januaru 2019. i 20. aprila 2019. godine. Do trenutka objave razgovora, premijer Zaev bio je uveren da je razgovarao sa tadašnjim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, kako su se predstavljali prankeri.

„Pečat“ prenosi najzanimljivije delove razgovora ruskih prankera i makedonskog premijera, kao i izvode iz intervjua koji su Vovan i Leksus dali za naš list u januaru 2017. godine.

Zaev: Halo.
„Porošenko“: Dobar dan, poštovani gospodine premijeru. Veoma mi je drago da vas čujem.
Zaev: I meni je veoma drago. Zoran na telefonu. Gospodine predsedniče, da li ste to vi?
„Porošenko“: Da, ja sam. Nadam se da je u Makedoniji lepo vreme.
Zaev: Da, još je leto. Veoma je toplo. Kakvo je vreme u Ukrajini?
„Porošenko“: Mislim da je malo hladnije, ali se nadam da će biti lepo vreme.
(…)
Zaev: Pre svega, želeo bih da istaknem da smo proterali jednog (ruskog) diplomatu iz naše zemlje još pre slučaja sa Grčkom, u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom. To je bio ključan momenat i odnosio se na sva unutrašnja pitanja u našoj zemlji. To nije bilo propisano našim zakonom, niti međunarodnim pravom, ali mi smo se ipak odlučili na to. Istovremeno, ja bih želeo da izrazim strahovanje u vezi sa onim što se dešava u našem regionu. Predsednik Srbije i predsednik Kosova započeli su pregovore o podeli teritorije i promeni granica. Mi se prema tome odnosimo veoma negativno, kancelarka Merkel je protiv i ceo region je protiv toga. Primećujemo pritisak od strane Rusije, koja želi da napravi presedan. Želeo bih da Vas upozorim da pažljivo pratite situaciju. Juče sam o tome razgovarao sa kancelarkom Merkel. Razgovarali smo putem telefona 30 minuta. Zatražio sam podršku. Koliko sam video, neko želi da napravi međunarodni presedan i da promeni granice država… Ja sam zabrinut da bi takvi koraci mogli da nanesu veliku štetu, kako vašem, tako i mom regionu. Mi se veoma protivimo takvom razvoju situacije i činimo sve što je moguće. Obavestili smo o tome američke snage i političare, potpredsednika Pensa, kao i državnog sekretara, gospodina Pompea. To je učinio naš ministar spoljnih poslova. Obratili smo se Evropskoj komisiji, a posebno gospođi Mogerini kako bi stala na kraj takvim pokušajima. To će naneti veliku štetu balkanskom regionu. Ali ja znam da postoji skriveni cilj kada je reč o globalnim planovima.
„Porošenko“: A šta je tačno Rusija učinila?
Zaev: Srbija je u veoma bliskim odnosima sa Rusijom. Zato ni ne čudi što oni donose takvu odluku. Ali trenutno je problem sa Kosovom. Verovatno ste upućeni.
„Porošenko“: Da, jesam.
Zaev: I oni su došli do rešenja da se 10 opština na severu Kosova pripoji Srbiji, a nekoliko opština na jugu Srbije Kosovu. To je menjanje granica, i to je nemoguće, jer će i u okviru novih granica i Srbi i Kosovari biti izvan njih, a to može samo pogoršati situaciju. Balkan će biti nova tempirna bomba. Ali ja sam primetio, možda grešim, i nadam se da grešim, skrivene namere. Rusija, ili neke snage u Rusiji, žele da iskoriste to kao međunarodni presedan za Krim, Abhaziju, a moguće i Turska za Kipar. Znate, ostrvo Kipar ima problema sa Grčkom.
(…)
„Porošenko“: Znate, gospodin Stoltenberg je na vezi.
Zaev: Aha.
„Porošenko“: Mogu vas povezati, ako želite.
(…)
Zaev: Da, molim vas.
„Porošenko“: Povezaću vas, a ja ću biti na liniji takođe.
Zaev: U redu, hvala
„Stoltenberg“: Halo, Jens Stoltenberg je na vezi, generalni sekretar NATO-a.
Zaev: Dobar dan, prijatelju. Zoran Zaev je na telefonu, premijer Makedonije.
(…)
„Stoltenberg“: I ja sam zabrinut zbog pritiska koji vrši Rusija i zbog njenog mešanja u unutrašnja pitanja vaše zemlje.
Zaev: Da, mi ćemo blokirati takve akcije, jer imamo veliku podršku od strane naših prijatelja, SAD i Nemačke i uskoro je planirana poseta visokih zvaničnika našoj zemlji… Gospodine, ja sam veoma zabrinut zbog situacije između Srbije i Kosova. Oni pokušavaju da izmene granice i razmene teritorije, i ja mislim da tu postoji ruski uticaj, jer oni žele u budućnosti da iskoriste ovu mogućnost kao međunarodni presedan u vezi sa planovima koje ima Rusija, na primer, za Abhaziju i Krim. Turska može da iskoristi taj presedan u slučaju Kipra. Mi smo zaista zabrinuti zbog situacije na Balkanu. Gospođa Merkel nam pruža direktnu podršku, i mi pokušavamo da iskoristimo EU kao mesto za razgovore na tu temu. Kao što znate, Balkan je multietnički region i to bi otvorilo Pandorinu kutiju. Već sam o tome razgovarao sa gospodinom Porošenkom i upozorio ga da bude oprezan…
(…)
„Porošenko“: Halo, Petar je ponovo. On se isključio. Nadam se da ste imali koristan razgovor. (…) Hteo bih da vas zamolim za uslugu. Da li biste mogli da mi izdiktirate Vesov broj, pošto mislim da ga nemam.
Zaev: Vesa Mičela?
„Porošenko“: Da.
Zaev: Samo momenat. +1… Da, to je broj njegovog mobilnog telefona.
„Porošenko“: Super. Zapisao sam. Hvala vam mnogo, gospodine premijeru za ovaj razgovor.
Zaev: A mogli biste, gospodine predsedniče, da mi date svoj broj mobilnog telefona da vam šaljem poruke i kako bismo bili u direktnom kontaktu i vezi, ako je to moguće.
„Porošenko“: Moguće je. Trenutak. +3… To je moj mobilni telefon na koji uvek možete da me dobijete. Za početak, možete mi pisati na mesindžer, na primer na WhatsApp.
Zaev: Dobro, poslaću poruku na WhatsApp, odmah je šaljem da vidite moj broj, kako bismo mogli da održavamo komunikaciju.
* * *
Zaev: Halo!
„Porošenko“: Halo! Prijatelju moj. Petar Porošenko ovde. Kako si?
(…)
„Porošenko“: Prijatelju, znajte da ću vas čekati u bilo koje vreme. Ako želite da posetite našu zemlju, samo me obavestite i ja ću vam organizovati najbolje putovanje. Pokazaću vam svoj vinski podrum.
Zaev: Odlično.
„Porošenko“: Možemo ne samo da ga vidimo nego i da probamo nešto od njega, jer ja sam veliki ljubitelj dobrog vina. Još nešto, možda ste čuli dobru vest o nama: da smo dobili tomos od konstantinopoljskog patrijarhata. Naša pravoslavna crkva je dobila autokefalnost.
Zaev: Čestitam. Čuo sam a i mi radimo sa Istanbulom, sa Konstantinopoljskim patrijarhatom u vezi sa pitanjem naše crkve, jer Rusija pravi probleme našoj crkvi. Osim toga, oni nas ne priznaju. Očekujemo da će, nakon što je Ukrajinska pravoslavna crkva dobila autokefalnost, naša Makedonska pravoslavna crkva sledeća dobiti priznanje od konstantinopoljskog patrijarha.
„Porošenko“: Uzgred, znate da sam se nedavno sreo s njim. Patrijarh Vartolomej je sad moj prijatelj.
Zaev: O, vi treba da lobirate za naše interese.
„Porošenko“: Da, da, mislim da mogu da pomognem, mislim da mogu da razmotrim to pitanje. Mogu da lobiram i da pomognem vašoj crkvi da postane nezavisna od Srbije.
Zaev: Da, da, to je veoma važno zato što Srpskom crkvom rukovodi Ruska pravoslavna crkva iz Moskve i zbog toga nam prave probleme. Biću vam veoma zahvalan za pomoć u vezi sa tim pitanjem, ako možete da porazgovarate s patrijarhom Vartolomejom. I Cipras će mi pomoći zato što je on Grk poreklom, ali svaka pomoć će nam biti dragocena.
(…)
„Porošenko“”: Da, da, osim toga, želeo bih da porazgovaramo i o nekim drugim pitanjima. Znate za problem Kosova. Razmišljam kako sa njima da sarađujemo. Kao što vam je poznato, Rusija se tome sada protivi. Nije zadovoljna time što je formirana kosovska vojska.
Zaev: Da, tačno, nisu zadovoljni. Da, pre pet sati razgovarao sam jedan sat sa premijerom Kosova. Došli su iz Prištine, sa Kosova, imaju probleme. Imaju probleme ne samo zbog kosovske vojske nego i s priznanjem Kosova. A Srbija ima nameru da razmeni teritorije – da da deo teritorije Srbije, a uzme deo teritorije Kosova. Ali ja mislim da iza toga stoji Rusija zato što ona želi da napravi međunarodni presedan u tom smislu da bi imala argumente kad je reč o situaciji sa Krimom, Abhazijom i čitavim regionom u celini. I to je veoma loše i mi smo zato protiv toga. Ne postoji međunarodni presedan sa razmenom teritorija. Tako nastaje veliki problem, a sada se ja veoma trudim da pomognem Kosovu.
„Porošenko“: Dobro. Znam, zato i zovem. I ja bih hteo s njima da sarađujem. Kao što vam je poznato, naša zemlja nije priznala njihovu nezavisnosti, ali ja bih hteo da se povežem s njihovim premijerom. Možda vi možete da mi obezbedite kontakt s njim?
Zaev: Poslaću vam preko WhatsApp-a njegov mobilni telefon, zato što ga možete pozvati preko WhatsApp-a. I ja s njim komuniciram putem WhatsApp-a kao i sa vama, pa vam šaljem broj gospodina Haradinaja, Ramuša Haradinaja, tako se zove premijer.
* * *
„Porošenko“: Zdravo, prijatelju! Kako ste?
Zaev: Dobro, hvala. Kako ste vi? Da li ste dobro?
„Porošenko“: I ja sam dobro. Izvinite što malo kasnim, jer znate, u toku mi je predsednička kampanja.
(…)
Zaev: Nema problema, prijatelju. Kad je crkva u pitanju to traži strpljenja. Ima li šta novo? Možemo li da se nadamo da će patrijarh doneti pozitivnu odluku?
„Porošenko“: Da, imate dobre šanse. Danas sam razgovarao s patrijarhom Vartolomejom. Razmotrili smo ono što smo radili zajedno a skrenuo sam mu pažnju i na vaše pitanje. Rekao mi je da možemo započeti proces. Dakle, dobio sam njegovu saglasnost, potvrdio je da proces može da počne.
Zaev: Aha, to je veoma dobro, moj prijatelju! Premijer Grčke Aleksis mi je saopštio da postoji perspektiva, ali da je moguće da će biti potrebni određeni pomaci. Šta pre svega treba da uradimo u vezi s tim?
„Porošenko“: Kao prvo, znate izaslanika Stejt departmenta SAD Braunbeka koji se bavi pitanjima religije. On nam je pomogao da dobijemo autokefalnost i sarađivao je s Vartolomejom. Pre svega, kako mi se čini, potrebno je da uspostavimo saradnju. A šta vam je rekao premijer Aleksis?
Zaev: Rekao mi je da je patrijarh spreman da napravi određene korake u vezi s našim pitanjem. Ali verovatno ćemo morati da pokrenemo određenu proceduru preko patrijaršije. Ja ne znam da li preko grčke crkve, ili preko bugarske crkve ovde, ili preko regionalne crkve može da se pokrene taj proces. Imamo dobre veze. I on će omogućiti dobijanje pozitivne odluke, kao i u slučaju Ukrajinske crkve.
„Porošenko“: Da, ja mogu da odigram veliku ulogu u dobijanju autokefalnosti za vašu crkvu, zato što već imam iskustvo u tome. Ali moram da vam kažem da postoji jedan uslov u mom slučaju. Ja sam dao novčani prilog lično patrijarhu Vartolomeju. To je bila mala donacija od oko 100.000 evra. Mislim da bi vam ispunjavanje ovog uslova, pored svega ostalog, takođe moglo pomoći.
Zaev: Da, to je veoma dobro. Nema problema. To je u redu.
„Porošenko“: Imam u vidu da je to svojevrsna birokratska procedura. Zbog toga je bolje predati mu tu sumu u kešu.
Zaev: Da, dobro, donacija će mu biti predata u kešu. Daćemo im taj prilog, jer im je potrebna podrška. Tako ćemo i postupiti.
„Porošenko“: Ja mogu da organizujem da se lično sastanete s njim i možemo zajedno da mu odnesemo. Najbolje u kešu.
Zaev: Da, normalno.
„Porošenko“: Tako je bilo u mom slučaju. Razgovarao sam s njim i pitao sam ga kada je moguće započeti proceduru. I on mi je rekao da možemo da počnemo u junu. (…) Suma koju sam rekao je s popustom. On mi je rekao da će mi, ako mu dovedem prijatelja, dati popust. Ja sam platio veću sumu, 150.000.
Zaev: Jasno.
“Porošenko”: Za vas su, dakle, dobri uslovi.
Zaev: Odlično, odlično. To je super.
„Porošenko“: Ja bih hteo da postavim još nekoliko pitanja, ako imate vremena. Kao prvo, šta je sa srpskim pitanjem? Kakva je tamo situacija? Da li je sada mirno ili ima nekih problema?
Zaev: Sada je mirno. Postigli smo saglasnost. Sve zemlje regiona, svi premijeri i neki predsednici država, zajedno s Merkelovom i Makronom. Imaćemo zajednički sastanak 29. aprila u Berlinu. To jest, Srbija, Severna Makedonija, Albanija, Kosovo, kao i Bosna, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, zajedno s Makronom i Merkelovom. Očekuje se nešto novo. Merkelova radi na mogućem rešenju. Sve ćemo znati 29. aprila. To će se dogoditi u vreme Uskrsa, ja ću vam preneti sve detalje.
„Porošenko“: Mene to takođe brine, jer znam da je Vučić pod pritiskom, pod uticajem Rusije. Zbog toga mislim da njegov stav nije sasvim nezavisan.
Zaev: Da, da, da, da, njime definitivno upravljaju Rusija i Putin, to je potpuno očigledno. Ipak, oni nemaju nikakve alternative osim integracije u EU. Zbog toga mora da bude veoma mudar kada bude donosio odluke u interesu budućnosti Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *